Foto med utsikt och Region Jämtland Härjedalens logotyp
Folkhälsa, sjukvård och tandvård
Politik och insyn
Jobb och utbildning
Kultur
Forskning och utveckling
Om oss

Du är här:

Innehåll

Catharina Bäcklund

Forskning om barnfetma med fruktprovning och hopprep

—  En sådan här chans får man en gång i livet! Så även om jag funderade både noga och väl innan jag accepterade, var det klart att jag ville testa! Catharina Bäcklund är sjukgymnast med specialistkompetens i barnhälsovård, och  tillbaka i Östersund igen efter fyra års forskning i Umeå. I början av december disputerade hon om barnfetma och fysisk aktivitet.

Foto: Lena Manneby

Catharina Bäcklund är glad att hon tog chansen att forska

Att Catharina Bäcklund överhuvudtaget kom att ägna sin tid åt forskning har sin bakgrund i att hon under åren 2001-2007 arbetade med Mullvadsprojektet på Östersunds sjukhus. Projektet gick ut på gruppbehandling av barn med fetma. När man försökte sprida de resultat som kommit fram  till övriga Sverige kom hon i kontakt med Umeå universitet där det då pågick ett projekt som just arbetade med överviktiga barn. Där behövdes en sjukgymnast med klinisk erfarenhet,  och Catharina blev handplockad.
— Det här verkade ju vara ett jättespännande projekt och jag ville gärna vara med, berättar Catharina med ett litet leende, men motkravet var då att jag skrev in sig som doktorand.

Projektet som var tvåårigt handlade om en långsiktig livsstilsförändring mot bättre hälsa, där familjen blev själva behandlingsenheten. Livsstil består av så många saker och en barnpsykolog arbetade därför med det psykiska måendet och motivationen,  en dietist arbetade med kosten och Catharina Bäcklund bidrog med aktivitetsdelen och har också utvärderat just den biten.  
I projektet ingick inledningsvis 105 barn i åldrarna 8-12 år. Åldersspannet valdes för att forskargruppen ville fånga upp barnen innan de nådde puberteten, och medan föräldrarna fortfarande hade en viktig roll i deras liv och kunde styra matinköpen med mera.

Barnen skulle förmås att följa de nationella rekommendationer som finns, där det står att man bör vara fysiskt aktiv minst en timme om dagen. Ambitionen var att barnen skulle röra på sig så att de blev varma och svettiga tre dagar i veckan, efter två års deltagande i projektet.
Alltsammans byggde helt på frivillighet, och familjerna kunde hoppa av när som helst utan att ange orsak. Hälften av familjerna valde också att hoppa av innan projektets slut. Motiven var ofta tidsbrist och hur man prioriterade bland sina aktiviteter.

Första projektåret bestod av gruppträffar, där barn och föräldrar i grupper om 10-15 barn lärde sig mer om hälsosamma aktiviteter och matvanor. De utbytte också erfarenheter och gav varandra tips. År två fick familjerna stöd via en webbplattform. Den innehöll bland annat olika hemuppgifter att lösa, diskussionsforum och separata chatrum för föräldrarna och barnen.

Till sin hjälp i forskningsarbetet hade Catharina och hennes två kollegor så kallade SWA-mätare, en aktivitetsmätare som enkelt beskrivet ser ut som en knuten näve vilken fästes på överarmen. Det är en avancerad stegräknare fast med fler funktioner —  den känner av hur kroppen rör sig även vid cykling eller skidåkning och mäter kroppstemperaturen. På så sätt kan man få reda på hur mycket energi barnen gör av med.
Barnen tyckte det var kul att vara med på de praktiska träffarna där de bland annat provat nya frukter, dansat linedance och lagat mat tillsammans. Att ha på sig SWA-mätaren och att lämna blodprov tyckte de däremot var tråkigt.

— Det var inte heller alla barn som någonsin sett sina pappor hoppa hopprep tidigare, men nu fick de se sånt, berättar Catharina Bäcklund.

Resultatet av forskningsstudien visade att barnen minskade sin aktivitetsnivå under de här åren, fast meningen var att de tvärtom skulle bibehålla eller helst öka nivån.
— Himla trist, suckar Catharina Bäcklund och fortsätter:
— Allra mest förvånad blev jag ändå över hur pass aktiva dessa barn var redan innan studien startade. De rörde sig fem timmar om dagen i medeltal, vilket är mycket jämfört med barn i samma ålder såväl i Sverige som internationellt.
Gissningsvis är alltså balansen mellan kost och aktivitet nyckeln till framgång, kosten är mycket viktigare än man kan tro.
— Det vore dumt att tro att man kan öka aktivitetsnivån ännu mer, dygnet har bara 24 timmar och  man ska även hinna med att sova, gå i skolan och äta under den tiden, konstaterar Catharina Bäcklund.
— Jag trodde att jag kände till ungefär i vilken utsträckning överviktiga barn rör på sig efter mina år med Mullvadsprojektet, men där hade jag fel.
— Detta var en riktig aha-upplevelse.

Catharina Bäcklund kan numera titulera sig filosofie doktor i kostvetenskap. Hon rekommenderar eventuella forskningsintresserade kollegor att ta chansen.
— Absolut, det är en spännande värld och otroligt roligt att få fördjupa sig i någonting, att få grotta ner sig riktigt ordentligt under en längre tid.

Text och foto: Lena Manneby

Sidansvarig:Göran Larsson, tel: , e-post: .

Hittar du fel eller har synpunkter på innehållet, meddela

Senast uppdaterad 2015-06-04.

Gå direkt till...

E-tjänsterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vägvisarenöppnas i nytt fönster
Genvägar
ISO 14001 -  EMAS
1177 Vårdguiden
Logga in på 1177 Vårdguiden
Våra E-tjänster
LEVNADSVANOR - Testa dina här!
Ladda ner HPV-appen
Upptäck stroke i tid. Gör AKUT-testet på strokekampanjen.se nu!
Din nya ungdomsmottagning - umo.se
Mobilisering mot droger

Region Jämtland Härjedalen

Box 654

831 27 Östersund

Tel: 063-15 30 00

jllwwwext · 4.2.2 · 25/05 06:52