Foto med utsikt och Region Jämtland Härjedalens logotyp
Folkhälsa, sjukvård och tandvård
Politik och insyn
Jobb och utbildning
Kultur
Forskning och utveckling
Om oss

Du är här:

Innehåll

Sebastian Stefanski

Forskning med fyllning i fokus

Sebastian Stefanski tandläkare på Specialisttandvården

Sebastian Stefanski tandläkare på Specialisttandvården

Idag utför han käkkirurgi på sjukhusets specialisttandvård, men för fyra år sedan lagade han Strömsundsbornas tänder och forskade på resultatet. Sebastian Stefanski är stolt över sin resa, som egentligen startade hemma i Polen för fem år sedan.

För fem år sedan flyttade Sebastian Stefanski tillsammans med sin familj från Polen till lilla Strömsund.
— Jag ville ha bättre feelgood på jobbet och möjligheter att utvecklas på ett annat sett än hemma i Polen. Sebastian Stefanski  kom alltså till ett Strömsund som länge saknat tandläkare och därför också hade ett stort behov av hans tjänster. Så det blev helt enkelt mycket akut tandvård för honom att ta sig an, karieskön var lång.

Efter en tid kände Sebastian Stefanski att han ville göra någonting mer för sin egen skull, forskningen lockade. När så professor Jan W. V. van Dijken från Umeå universitet höll en kurs i Östersund, tog Sebastian kontakt med honom. De kom överens om att det var enklast att genomföra en klinisk studie på patienter. Då hade precis ett nytt fyllningsmaterial, som det inte fanns så mycket skrivet om tidigare, kommit ut på marknaden. Själva tandlagningsmaterialet,kompositen, bestod av mycket små partiklar baserat på nanoteknologi. Sebastian Stefanski och professor van Dijken ville undersöka hur materialet skulle bete sig kliniskt när man lagade patienternas tänder med det.

Man ville se vad som var annorlunda eller kanske bättre än andra fyllningsmaterial på marknaden.
— Bland annat sa man att materialet skulle ha bättre egenskaper, till exempel vara lätt att polera och att det skulle krympa mindre berättar Sebastian Stefanski.
När man lagar tänder med komposit måste man lysa på materialet med en lampa  när man fyllt igen tanden. Då aktiveras det och stelnar. Det som händer är att det krymper och hårdnar. Ibland kan då små sprickor bildas mellan tanden och själva fyllningen. Detta kan i sin tur leda till att sekundär karies bildas mellan fyllningen och tanden. Det ville man också undersöka.

— För att komplicera det hela litet bestämde vi oss för att göra två olika typer av fyllningar  med samma material — en i fast form en i flytande, berättar Stefanski.
— Jag la alltså ett flytande lager i botten på hälften av alla hål, kavitet, som skulle lagas. Sedan fyllde jag på med lagningsmaterial i fast form. Den andra lagningen fyllde jag enbart med fast komposit. Det krävdes alltså att samtliga patienter som deltog i projektet hade två tänder som behövde lagas samtidigt. Sebastian Stefanski hade litet tur, för i Strömsund som ju under en tid haft litet sämre tillgång till tandläkare fanns som sagt gott om tänder som behövde lagas. Sammanlagt ingick 50 personer och 100 tänder i studien.

Han lagade tänder med denna metod under hela 2007, och samma patienter  kallades på återbesök under 2008-2009 för att få sina fyllningar utvärderade. Resultaten har sedan sammanfattats, skrivits ihop och nu alltså publicerats 2010.

Passande "tittgodis" i väntrummet på Specialisttandvården

Passande "tittgodis" i väntrummet på Specialisttandvården

— Jag hittade inte någon stor skillnad mellan de två lagningsmetoderna och materialen, konstaterar Stefanski. Det spelade ingen roll för slutresultatet om man lagade hålen med fast eller flytande komposit.
— Själva kompositen verkar vara ganska bra, fyllningarna såg ett år senare fina ut i 98% av fallen. Patienterna har heller inte upplevt några besvär i sina tänder, ingen extra överkänslighet för kyla eller värme.

— Jag känner väldigt stor tillfredsställelse att jag fick genomföra detta och att det blev en artikel, säger Sebastian Stefanski och ler stort.
— Jag är stolt över att jag för fem år sedan flyttade hit från ett annat land och var tvungen lära mig svenska. Jag skrev själv, sökte FoU-medel och fick stor hjälp därifrån.
— Det här har varit väldigt, väldigt roligt och spännande, det tog tid och kraft men jag fick stor hjälp från professor van Dijken. Vi har bollat mycket, och han har hjälpt mig skriva artikeln på korrekt forskningsengelska.
— Jaa, det gick ju helt enkelt bra det här!

Artikeln publicerades i Journal of Clinical Oral Investigations, som är en amerikansk tidskrift för tandläkare, den 23 november ifjol. Som grädden på moset exakt på Sebastians Stefanskis födelsedag.
— Min bästa present den dagen, utbrister Stefanski nöjt.

Text och foto: Lena Manneby

Sidansvarig:Göran Larsson, tel: , e-post: .

Hittar du fel eller har synpunkter på innehållet, meddela

Senast uppdaterad 2012-09-10.

Gå direkt till...

E-tjänsterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vägvisarenöppnas i nytt fönster
Genvägar
ISO 14001 -  EMAS
1177 Vårdguiden
Logga in på 1177 Vårdguiden
Våra E-tjänster
LEVNADSVANOR - Testa dina här!
Ladda ner HPV-appen
Upptäck stroke i tid. Gör AKUT-testet på strokekampanjen.se nu!
Din nya ungdomsmottagning - umo.se
Mobilisering mot droger

Region Jämtland Härjedalen

Box 654

831 27 Östersund

Tel: 063-15 30 00

jllwwwext2 · 4.2.2 · 25/05 06:52