En sjuksköterska testcyklar en elcykel med packlåda framtill. Hon har cykelhjälm på huvudet.Förstora bilden

Premiärtur för Anna Bergman BVC-sköterska. – Det här blir superbra till alla de besök som vi ska göra i Brunflo framöver!

Det rullar på i Brunflo

– Kanonfin är den, och det här känns riktigt kul! Britta Ahlin, enhetschef på Brunflo hälsocentral, ger arbetsplatsens senaste nytillskott högsta betyg.

För nu är den på plats – den eldrivna lådcykeln som kommer att serva bland annat BVC-sköterskorna när de ska bege sig ut på sina hembesök till bygdens allra minsta invånare.

– Tanken är att vi ska utöka antalet hembesök till våra listade patienter, säger en glad och nöjd Britta Ahlin och fortsätter;

– Det kan exempelvis gälla nyfödda bebisar, där BVC-sköterskan gör ett hembesök och väger och mäter barnet. Då kan man ha med sig vågen i packlådan framtill på cykeln.

Hembesök i tätorten med omnejd

Hälsocentralen har även distriktsläkare som gör hembesök till de patienter som av en eller annan anledning inte själva kan besöka hälsocentralen. Inför dessa besök kommer packlådan att fyllas med en jourväska innehållande till exempel provtagningsmaterial och dylikt. Med start i oktober ska även hälsocentralens undersköterskor börja med hembesök till de patienter som har svårt att komma till hälsocentralen. Även för dessa blir elcykeln ett välkommet fortskaffningsmedel. Elcykeln kommer att rulla i centralorten med omnejd, medan den elbil som redan idag finns till personalens förfogande används till de litet längre resorna. Hälsocentralens upptagningsområde är stort, där Fåker ligger längst bort rent geografiskt.

– Brunflo hälsocentral har under ganska många år varit på hugget när det gäller att tänka nytt, och det här med hembesöken är ju en del i det koncept som vi kallar för nära vård, förklarar Britta Ahlin.

Positivt utifrån både hälsa, miljö och ekonomi

Den stundande vintern stoppar inte elcyklisterna då det finns rejäla vinterdäck att skifta om till när tiden är inne. Cykeln kan framföras i olika batterilägen, allt ifrån eco där en laddning ska räcka i dryga sex mil till turbo där cykeln rullar i drygt tre mil. Att elcykeln blev verklighet är tack vare regionens arbete för att minska klimatpåverkan från resor. Nu finns ett avtal för just elcyklar, både vanliga och några med lastlåda framtill. De senare har man beviljats medel till från regionens interna klimatväxlingssystem. Ett nytt arbetsverktyg som är positivt utifrån både hälsa, miljö och ekonomi. Även Zätagränds hälsocentral kommer att få en lådcykel levererad inom kort.

Text & Foto: Lena Manneby

3 av 3 gillar detta