- Startsida
- Regional utveckling
- Energikontoret
- Podden Öka takten
Podden Öka takten

Öka takten är Energikontoret Jämtland Härjedalens podd. Vi vill öka takten i omställningen till ett fossilfritt och energismart samhälle med mer konkurrenskraftiga företag och en bättre vardag för invånarna. Det vill vi göra genom att öka intresset för energi- och klimat, lyfta goda exempel och sprida kunskap.
Maila frågor och funderingar till oss på energikontoret@regionjh.se
Säsong 4
2 november - Vad har hänt sen sist? Och nya insatser kring transportsektorn och länets besöksmål
Det har varit ett långt uppehåll från podden och Elisabeth och Fredrik från Energikontoret summerar vad som har hänt sedan sist, allt från tågresor till Europa och elbilsköp.
Fredrik dyker djupare in i elbilens klimatpåverkan, är den egentligen bättre? Sist men inte minst kommer vi in på Energikontorets nya, fördjupade, insatser kring omställningen av transportsektorn och länets destinationer och besöksmål.
6 juli- Så gör man med energitjuvarna
Varför ska man inte energieffektivisera? Möt Villy Ociansson som är expert på att hitta energitjuvarna som sparar på förbrukningen, och det är många kilowattimmar som går att tjäna.
Hör hur BRF Kusken tänker och agerar för att sänka förbrukning, med siktet inställt inte minst på kommande generationer. Calle är ordförande i den 256 lägenheter stora föreningen, hör hur de gjort.
Var är det bäst att börja? Hur ska man tänka i en bostadsrättsförening när man ska starta? I det här avsnittet får ni svar på många frågor för en bättre och effektivare användning av el, värmeåtervinning och andra konkreta tips.
Produktion: Poddverandan i Östersund.
30 juni- Ny laddpark invigd lagom till Storsjöcupen
Lagom till Storsjöcupen invigdes Östersunds och Jämtlands läns största laddpark på ICA Maxi Östersunds parkering. Laddoperatören Eviny har sett till att 16 snabbladdare kan förse urladdade bilar med krut upp till 360 Kwh.
Hör platsutvecklingschefen på Eviny, Sebastian Andersson och miljöansvarige Andreas Söderström på ICA Maxi Östersund, samt Östersunds kommuns kommunalråd Effie Kourlos prata om laddparkens när, var och hur samt betydelse för Östersund.
Avsnittet finansieras av: Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Jämtland Härjedalen, Region Västernorrland, Länsstyrelsen Västernorrland och Biofuel Region.
Produktion: Poddverandan i Östersund
22 juni Drivmedla - förnybar matchning för framtidens fordonsflotta
För att omställningen av transportsektorn ska gå snabbare behöver det vara lätt att hitta samarbetspartners, ha koll på vad som är på gång och hitta nödvändigt kunskapsunderlag.
Just det erbjuder den nya digitala plattformen Drivmedla. Erik Melin Söderström på Peak Innovation berättar för Elisabeth Wickzell och Sara Nordstrand om möjligheter för exempelvis markägare att snabbt hitta samarbeten med företag som vill etablera laddare.
Avsnittet finansieras av: Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Jämtland Härjedalen, Region Västernorrland, Länsstyrelsen Västernorrland och Biofuel Region.
Produktion: Poddverandan i Östersund
15 juni Elektriska arbetsmaskiner
Vi besöker invigningen av den utsläppsfria arbetsplatsen i Torvalla där Östersunds kommun bygger en ny föskola. Grävmaskinsföraren Abbe Sjöberg berättar om hur det är att ställa om från fossilt till elektriskt som maskinförare, Niklas Nillroth från Volvo och Staffan Andersson från Skanska berättar om de nya arbetsmaskiner som gör det möjligt att bygga utsläppsfritt och tyst.
I minglet från invigningen av EU:s första fossilfria byggarbetsplats hör du också Svante Axelsson från Fossilfritt Sverige, det stolta kommunalrådet Effie Kourlos samt Swecons Patrik Jismark.
Vill du också göra ett studiebesök på bygget? Anmäl dig till vår slutkonferens på Energikontorets hemsida som du når via www.regionjh.se eller genom att maila oss på energikontoret@regionjh.se.
Trevlig lyssning!
Produktion: Poddverandan Östersund
25 maj Därför behöver fastighetsägare bygga laddplats för hyresgästerna
Elbilarna blir allt fler, den mesta laddningen sker hemma och för personer som bor i lägenhet eller har behov av laddning på arbetsplatsen är det därför viktigt att fastighetsägare och arbetsgivare är med i utbyggnaden av laddplatser.
I detta avsnitt gästas vi av Linus Ekqvist, VD på Krokomsbostäder som berättar om deras arbete med att bygga laddplatser både för sin hyresgäster och anställda. Hur kan du ta betalt? Kan befintlig infrastruktur nyttjas? Vilken hjälp kan du få?
Läs mer och hitta din rådgivare på sajten energirad.se
Produktion: Poddverandan i Östersund.
11 maj Utsläppsfri arbetsplats - eldrivna arbetsmaskiner i förskolebygge
Ett utsläppsfritt och därmed banbrytande byggprojekt, unikt både i Sverige och i EU - i Östersund. Låter det spännande? Det är det!
Det handlar om en förskola i Torvalla i Östersunds kommun, som kommunen bygger i samarbete med bland andra Skanska och Volvo. Byggprocessen ska till 95% vara utsläppsfri, vilket inte är helt enkelt att realisera när elektrifierade arbetsmaskiner fortfarande är under utveckling.
Hör miljöstrategen Anne Sörensson och projektledaren Sofia Grelsson prata om den unika byggprocessen med Fredrik och Elisabet!
Trevlig lyssning!
Produktion: Poddverandan i Östersund
27 April: Klimatpsykologi och beteende
Klimatkrisen kommer närmre och syns allt mer, samtidigt som samhället tuffar på som vanligt, så kan det kännas ibland.
Många vill ställa om, men varför går det så trögt?
I detta avsnitt fokuserar vi på beteendeförändringar hos oss människor och psykologin bakom, varför är det så svårt att ändra sitt beteende?
Hur kan vi göra annorlunda för att skapa en hållbar förändring?
Vi har med oss Kata Nylén från klimatpsykologerna för att hjälpa oss förstå oss bättre.
Produktion: Poddverandan i Östersund
25 April: Norska vätgassatsningar som inspirerar
Vad är vätgas och vad kan det användas till? Vi tycker det är på mångas läppar i Sverige, men hur är det egentligen i Norge? Med oss i avsnittet har vi Fredrik Storflor Moen från Meråker hydrogen och Terje Meisler från Trondheim havn som berättar om deras vätgassatsningar. Avsnittet finansieras av: Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Jämtland Härjedalen, Region Västernorrland, Länsstyrelsen Västernorrland, och Biofuel Region.
Produktion: Poddverandan i Östersund
30 mars: Bygg tillgängliga laddplatser för alla
Alla är överens - vi måste bygga mer laddinfrastruktur och det snabbt. Men det måste göras på rätt sätt, på ett sätt som är tillgängligt för alla.
I det här avsnittet gästas vi av Tim Johansson, flerfaldig OS-medaljör i rullstolsåkning och Johan Lagrelius som berättar om att tillgänglighet inte är ett särintresse för de med funktionsnedsättning, utan en fråga som berör många i olika delar av livet, om det så är personer som är gravida, äldre, tillfälligt rörelsenedsatta eller bara offer för dålig snöröjning.
I avsnittet får du som lyssnar konkreta tips på hur laddstationer kan byggas bättre för fler.
Mer om tillgänglighet: https://biofuelregion.se/projekt/sisl-mellersta/tillganglighet/
Produktion: poddverandan i Östersund.
16 mars Tom-Oliver Hedvall, klimatsmart skidproffs som tar segelbåt
I detta avsnitt gästas vi av Tom-Oliver Hedvall, skidåkaren som räknar sina koldioxidutsläpp och jobbar för att åka skidor runt hela världen med så litet klimatavtryck som möjligt.
Att åka tåg, segla eller hitta äventyret hemma, Tom- Oliver har testat flera olika alternativ. Vill du vara med och samla poäng på din klimatsmarta resa? I mars månad pågår POW mobility month. LÄs om det och organisationen på https://www.protectourwinters.se/
Vill du komma i kontakt med oss på energikontoret går det som vanligt bra att maila till energikontoret@regionjh.se
Avsnittet fininsierades av Energimyndigheten
Produktion: Poddverandan i Östersund
Lyssna och få inspiration till din nästa resa!
2 mars: Så tar du elbil till fjällen
Stora batterier i containrar, kan det vara lösningen för att stilla behovet av fler laddare när det kommer många besökare på kort tid?
Tryck på play och lyssna till Fanny Sjödin, hållbarhetschef på SkiStar och Irene Bernald, kommunikationschef Audi Sverige, när de berättar om de tillfälliga laddare i Sveg, som de tillsammans med Jämtkraft och Mer placerat där inför sportloven.
Avsnittet har finansierats av: Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Jämtland Härjedalen, Region Västernorrland, Länsstyrelsen Västernorrland, Länsstyrelsen, Jämtland, Biofuel Region, HEMAB, Kramfors kommun och Sollefteå kommun
Produktion: Poddverandan i Östersund
Trevlig lyssning!
16 februari: Så blir du en attraktiv arbetsgivare
Det är svårt att hitta bra personal som behövs i den gröna omställningen. Här får du reda på hur du blir en attraktiv arbetsgivare. Tord Sandin vd på Sandin Cargo AB och Linn Eckeskog konsult på VKNA jämställdhetsbyrå delar med sig av sina bästa tips!
Trevlig lyssning!
Skicka gärna en fråga till energikontoret så ska vi ta upp svaret i kommande avsnitt!
Säsong 3
23 Januari: Symbios ger nya intäkter och är klimatsmart
Vad behöver du och vad har du över? I detta avsnitt pratar vi om möjligheter till symbios i olika processer och mellan företag. Du får höra exempel på hur företag kan jobba med resursfrågan för att hitta sätt att minska kostnader och sin klimatpåverkan, samt skapa nya affärsmodeller och arbetstillfällen. Bra för dig och bra för samhället.
Avsnittet gästas av Louise Mattson som både arbetar med att stötta företag och forskat inom området industriell symbios. Hon delar massa goda exempel och får oss att bli intresserade av mjölmaskar.
Läs mer på: https://industrialsymbiosis.se/resurser.html
12 december: Elbilen står ut i sträng kyla
Hur funkar elbilen i kyla egentligen? Det vet Robert Granström, som i åratal har fryst ner elbilar till minus 30 för att testa batterikapaciteten. Han talar sig varm för att elbil är perfekt i norrländskt inland som både har gott om avstånd och kyla - även nu när klimatbonusen tagits bort och brytpunkten för när antalet körda mil per år som behövs för att räkna hem investeringen höjts från cirka 1 500 till 2 000.
Trevlig lyssning!
Skicka gärna en fråga till energikontoret så ska vi ta upp svaret i kommande avsnitt!
17 november: Det kostar elbilen i jämförelse
Vad kostar elbilen egentligen? Det är en av de vanligaste frågorna vi får till Energikontoret. Vi reder ut vad kostar det att köpa och äga en elbil, vad som skiljer sig mot att äga en fossildriven bil. Och vad får man för pengarna egentligen, nu när klimatbonusen togs bort?
Kenny Nässert från Miljöfordon Sverige gästar Fredrik och Tove i studion!
31 oktober: Klimatet - varför är det bråttom?
I det här avsnittet tar vi ett steg tillbaka och påminner oss om vad det är som händer med klimatet.
Hur ligger vi till och varför det så viktigt att vi agerar nu?
I avsnittet gästas Tove och Fredrik av Anderas Andersson från Mittuniversitetet som forskar på just klimatet.
25 oktober: Elbilen vid kris och katastrofer
Isande kyla, orkaner, tsunami och krig. Hur står sig egentligen elbilen när det är kris i ett samhälle?
Det här avsnittet av Öka takten gästas av Tibor Blomhäll, president på Tesla club Sweden som granskat detta närmare.
Skicka gärna en fråga till energikontoret så ska vi ta upp svaret i kommande avsnitt!
3 oktober: Billig och supersnabb laddning när Woolpower låter klimatet styra
Woolpower satsar stort och etablerar Östersunds nya kraftfulla laddpark med 12 supersnabbladdare på upp till 300 kW.
Hör om fördelarna med att kombinera solel med laddare, och om Woolpowers planer på ett jättestort batterilager.
PS! Skicka gärna en fråga till energikontoret så ska vi ta upp svaret i kommande avsnitt!
22 september: Elen den nödvändiga, men hur funkar det?
Elpris? Elhandel? Nätbolag? Och vad betyder min faktura? Vi reder ut! I detta avsnitt gästas vi av Ulf Larsson på Jämtkraft.
Vi rotar i hur elhandeln fungerar, varför priserna stiger och vad som kan hända framåt.
Vi tittar också närmare på en elfaktura för att tyda vilken information som finns där, vad du kan påverka och vilka poster som påverkas av en minskad elförbrukning.
15 september 2022: Här landar laddstolpar för tung trafik i Jämtland-Härjedalen
Här får du reda på var det hösten 2023 kommer gå att ladda ellastbilen i Jämtlands län.
Lundstams återvinning, Allego och LIR-teknik bygger länets första publika snabbladdare för lastbilar och gästar podden.
Du får höra hur kraftfulla laddarna blir, var dom byggs och vilka dom största utmaningarna är.
8 september 2022: Smart delad solel för hela Bostadsrättsföreningen!
Här kan du höra om fördelarna med att satsa på solel och laddstolpar samtidigt och få lite tips och trix som passar bostadsrättsföreningar när elpriserna stiger.
Du får ta del av erfarenheter från arbetet i föreningen med att göra en större installation och investering.
Nya krav om laddning på parkeringsplatser för bostäder är på gång som du också hör mer om i detta poddavsnitt.
24 augusti 2022: Vätgasmackar & vätgaståg
Vätgasmackar och vätgaståg! Det är temat i veckans avsnitt av podden Öka takten - fossilfritt och energismart.
De senaste månaderna har flera initiativ till att bygga ut infrastrukturen kring vätgas beviljats medel, vilket får bland annat Inlandsbanan att hoppas på en mycket ljus framtid. I det här avsnittet avslöjas dessutom när en vätgasmack kan bli verklighet i Östersund!
Avsnittet finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Jämtland Härjedalen, Region Västernorrland, Länsttyrelsen Västernorrland samt BioFuel Region.
7 juli 2022: Chauffören vilar och lastbilen åker tåg
I det här avsnittet får du höra om uppfinningen som kan göra att åkerierna kan få sina lastbilar att rulla även när chaufförerna är beordrade nattvila.
Det handlar om Flexiwaggon, tågvagnen som går att köra upp lastbilar på och där ellastbilar kan laddas under färden för att sedan rulla vidare från tågstationen. Vagnen ska nu testas av ett transportföretag i Österriske och rullar på Inlandsbanan redan efter årsskiftet.
23 juni 2022: Så tar du del av miljonerna!
I det här avsnittet hittar du massor av info om stöden för att sätta upp laddning.
Elbilarna säljer som smör och behovet av att bygga ut laddinfrastrukturen är stort.
Enligt en EU-rapport behöver en ny snabbladdare byggas var 20:e minut i Sverige! Det finns pengar (miljoner!) att ta del av för att sätta upp laddpunkter vi berättar hur och vilka datum du ska ha koll på.
9 juni 2022: Med flytande lokalproducerad biogas i tanken
I Östersund börjar planerna på den nya biogasanläggningen ta form. Här kan slakteriavfall och matrester bli fordonsbränsle.
Hör varför Katarina Nyberg Finn i Biogasbolaget vill satsa på flytande biogas.
Hör också hur långt det går att köra på en påse matavfall och om biogastraktorn som kan göra snöröjningen miljövänligare.
26 maj 2022: Nyheter om elbilarna, som har en egen dag
Solen skiner ute och humöret är på topp när Tove och Fredrik gästas av Per-Åke Wahlund, entreprenören inom besöksnäring och restaurang som också brinner för elektrifieringen. Vi pratar om det kommande eventet The Great Electric Day, och bjuder in till Stortorget den 4 juni. Vi tar upp flera roliga nyheter om laddbara bilar och elektrifieringen.
Du får också höra om satsningen som pågår för företag som använder transportbilar i sin verksamhet och vill ställa om till fossilfritt.
Välkommen att ta kontakt med oss!
Avsnittet finansieras av:
Energimyndigheten
Säsong 2
14 april 2022: Hur man lyckas med förändring
Träningslöften och godisstopp! Vi har alla saker vi vill ändra - varför lyckas vi eller inte? Hur kan vi ändra vanor och beteenden när det kommer till våra resor till och från jobbet.
Alla har kanske inte en busshållplats utanför dörren, eller så går bussen 1 gång per dag. Alla kan inte cykla för det är för långt eller det funkar inte hela året om. Men det kanske går att ändra delar av sin ressträcka till mer koldioxidsmarta alternativ. I det här avsnittet får du höra om länsbor som ställt om till ett mer hållbart resande och vad de har upplevt längs vägen.
Vi samtalar med Andreas Larsson dr i psykologi från MIUN, kring hur vi människor reagerar på förändring och vad som påverkar våra vanor och betenden.
Är din arbetsplats cykelvänlig?
Omklädningsrum, tjänstecykel, cykelställ och verktygslåda - hur ser det ut på din arbetsplats? Skapa en god cykelmiljö och ta chansen att vinna en elcykel
Läs mer och anmäl din arbetsplats via Cykelvänlig Arbetsplats
Avsnittet finansieras av:
Tillväxtverket, Europeiska Regionala utvecklingsfonden samt Region Jämtland Härjedalen via Regionala tillväxtanslaget.
17 mars 2022: Tunga driftskostnader för åkerier, men ellastbilen då?
Kriget i Ukraina har gjort fossila bränslen dyrare än någonsin. Den tunga trafiken ser sina kostnader skena. Är ellastbilar ett vettigt och hållbart alternativ?
Energikontorets Fredrik Alm och Elisabeth Wickzell bjuder in Jessica Björkqvist, som arbetar med elektrifiering och hållbarhet hos lastbilstillverkaren Scania, och Marcus Nordqvist VD för Berners tunga fordon för att reda på mer om möjligheter och utmaningar runt ellastbilar och lastbilsladdare.
1 mars 2022: Funderar du över elpriset?
Har alla rubriker om höga elpriser fått dig att fundera? Bor du i villa och undrar vad du kan göra för att minska din el- och energianvändning?
Det här avsnittet handlar om el-och energiförbrukningen i din villa.
Vi har med oss Josef som köpt ett hus från 70-talet och funderar på energianvändningen i detta.
Vi reder ut lite kring olika elavtal och hur du kan följa upp din elförbrukning och tävla mot dig själv i energieffektivisering.
Programmet leds av Energi- och klimatrådgivarna Martin Danielsson och Tove Österud
Skicka gärna en fråga till energikontoret så ska vi ta upp svaret i kommande avsnitt. Du hittar kontaktuppgifterna här.
Det här avsnittet finansieras av Energimyndigheten.
31 januari 2022: Smartare energianvändning i företaget
Har du eller ditt företag funderingar på att energieffektivisera och få möjligheten att lägga pengarna på annat än elräkningar?
I det här avsnittet har vi ett extra fokus på hur ditt företag kan få ned dina elkostnader och bli klimatsmartare på köpet. Du får dessutom tips på ekonomiska stöd som din verksamhet kan söka för att komma igång med energieffektiviseringen.
Podden gästas av Linus som berättar hur dom på företaget Lundstams gått tillväga för att energieffektivisera och söka stöd.
Funderar ni på var ni ska börja eller är det något ni vill att vi tar upp i podden framöver?
Skicka gärna en fråga till energikontoret så ska vi ta upp svaret i kommande avsnitt. Du hittar kontaktuppgifterna här.
Det här avsnittet finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden.
23 november 2021: Att välja bil eller inte bil, eller vilken bil?
Elbil, hybrid, biogas, HVO, etanol, plugin ja, det finns en palett av bilar att fundera kring när man börjar kartlägga sitt eget behov och vilken typ av bil och drivmedel som passar bäst.
I det här avsnittet pratar vi om just det. Med oss har vi gästen Linus Larsson som går i bilbytartankar. Vi pratar om hur du som lyssnar kan dra nytta av våra råd om du har bilbyte i tanken.
Skicka gärna en fråga till energikontoret så ska vi ta upp svaret i kommande avsnitt. Du hittar kontaktuppgifterna här.
21 oktober 2021: Bli en testresenär och vintercyklare
Vintercykling – är det verkligen något vi kan hålla på med här i Jämtland Härjedalen?
Snöfallet ligger och lurar i luften och vintern står för dörren samtidigt som fler och fler återgår till att resa från hemmet till sina arbetsplatser.
Lyssna och få tips kring utrustning, kläder, säkerhet och hur du kommer igång med ditt vintercyklande.
Med oss har vi bl a erfarna vintertrampare, polis och cykelhandlare.
12 oktober 2021: Rallydrottningen Tina Thörner tar tempen på tunga fordon och biogas
Vad är flytande biogas? och vad finns det för utbud när det gäller tunga fordon? Varför är det så lätt att räkna hem men få som hoppat på? Vilka stöd kan åkarna få när de investerar i både framtiden för barnbarnsbarnen och i sina näringar? Tina Thörner gästar Öka takten och pratar med en hel biogasbransh. Från producenter av biogas till fordonsindustrins företrädare och åkare själva. Det här avsnittet är en del av eventet Biogas Roadshow
27 september 2021: Elavbrott kan få stora konsekvenser-så kan du förbereda dig
Ett elavbrott skulle kunna vara i flera dygn, eller längre. Att vara förberedd och med ganska små medel klara av att rida ut avbrottet handlar avsnittet om den här gången.
Säsong 1
Juni 2020: Så kan du göra skillnad genom arbetsresor
I det här avsnittet handlar det om arbetsresor för att öka takten med att reducera utsläppen av koldioxid för att klimatmålen ska nås, och främst hur det ser ut bland en av länets största arbetsgivare med 5000 anställda, Region Jämtland Härjedalen.
Regionen har reducerat sina egna koldioxidutsläpp med 30 procent under tre år, mellan 2016-2019 visar den mätning som gjorts. Minskningen gäller tjänsteresor, men även de anställdas sätt att ta sig till och från jobbet. En märkbar förändring hos personalen av både resebeteende och satsningar på fossilfria drivmedel ligger sannolikt bakom den stora minskninge
Juni 2020: Miljoninvesteringar som betalar sig
Matbutiker med uråldriga kyl och värmesystem kan tjäna på att investera i uppgraderad teknik. För investeringen är det möjligt att söka upp till 30 procent av kostnaden i bidrag. Lars Myrskog, handlare, har uppgraderat nyligen. Hör mer i avsnittet.
Produktion: "Öka takten" produceras av Poddverandan i Östersund på uppdrag av Energikontoret, Region Jämtland Härjedalen.