Se över dina vaccinationer, utbrotten av hepatit A i Europa kopplade till sexuell smitta fortsätter

Flera olika utbrott av hepatit A pågår just nu i Europa. Majoriteten av dem som smittats tillhör gruppen män som har sex med män. Vaccination är ett effektivt skydd mot sjukdom.
Läs mer HÄR

Lär dig använda kondom
- När HIV kom under 80-talet förändrades våra sexvanor, menar Theo Samourkasidis. Rädslan att bli smittad av den här dödliga, fruktansvärda sjukdomen som inte kunde behandlas, gjorde att vi började använda kondom i stor utsträckning. Men idag är 95 procent av alla smittade under behandling och det går att leva med HIV och att ha sex, eftersom även smittorisken minskar. Baksidan av den utvecklingen, som gör att vi slutar använda kondom, är att vi får andra svåra könssjukdomar, t ex syfilis och gonorré.

- Mitt absolut bästa råd till alla som ingår i någon av riskgrupperna är; Lär dig använda kondom! Sex ska vara skönt – absolut – och när du använder kondom på rätt sätt blir det skönt. Att rädslor och ångest minskar är bara en bonus.

Gör så här för att minimera riskerna
Använd kondom när du inte lever i en parrelation, eller i en parrelation som tillåter andra sexpartners.
Lär dig att använda kondom, som kan vara svårt för vissa i början.
Vaccinera dig mot hepatit A och B, sk Twinrix, som skyddar i upp till 30 år efter tre sprutor. MSM och intravenösa missbrukare erbjuds gratis vaccination.

Sist men inte minst. TESTA DIG! Gärna en gång för mycket, än en gång för lite. Det är tyvärr vanligt med sk tysta infektioner, som inte ger symtom. Obehandlad könssjukdom kan ge men för livet.