Fysisk aktivitet på recept

Fysisk aktivitet på recept (FaR) är en evidensbaserad metod inom hälso- och sjukvård för att öka fysisk aktivitet och minska stillasittande bland patienter. Metoden kan användas av all legitimerad personal med adekvat kunskap.

Vad fysisk aktivitet kan göra för patienten
Fysisk aktivitet har en bevisad effekt att kunna förebygga eller förbättra sjukdomstillstånd så som exempelvis cancer, depression och demens. Fysisk aktivitet har även en bevisad effekt att som del av behandling eller som enskild metod bota eller förbättra tillståndet i 35 olika sjukdomar. Dessutom ger fysisk aktivitet flertalet ytterligare hälsovinster, bland annat förbättrad kognition, sömn och livskvalitet.

Metoden fysisk aktivitet på recept kan förändra
I en film producerad av Västra Götalandsregionen lyfter en ung kvinna hur FaR bidrog till en stor förändring i hennes liv. Klicka på bilden ...

FaR


Rörelse i naturen "Naturvistelse för hälsan"
Att vara ute i naturen kan minska stressnivåer, förbättra immunförsvar och
bjuder in till rörelse. Här Länk till annan webbplats. finns samlade tips på promenadslingor i flera kommuner
som kan vara ett bra redskap vid FaR-förskrivning. I flera kommuner finns aktivitetsrundor där man genom att följa en specifik slinga stöter på utmaningar utmed vägen. Här Länk till annan webbplats. finns samtliga aktivitetsrundor i Jämtland.

Tips om vardagsmotion
1177 Länk till annan webbplats.:s sida om fysisk aktivitet och stillasittande delges enkla knep för att öka
fysisk aktivitet och minska stillasittande.

Rörelse genom video
Friskis och Svettis har tagit fram korta videos som lockar till rörelse, se exempel här Länk till annan webbplats.. Även Parasport Länk till annan webbplats.har tagit fram en stor samling av videos med övningar som går bra att göra hemma. Likväl hittar du idéer på träningsprogram att göra i sittande eller stående på Östersund Länk till annan webbplats. kommuns Länk till annan webbplats. hemsida. Hemmagympa med Sofia som finns på SVT Länk till annan webbplats. innehåller också tips på övningar som går att genomföra hemma.

Bedömning av fysisk aktivitetsnivå och stillasittande

Använd kortversionen av vårdprogrammet Länk till annan webbplats. för att göra bedömning av patientens aktivitetsnivå och stillasittande. Otillräcklig fysisk aktivitet för vuxna definieras som rörelse mindre än 150 minuter per vecka, se generella rekommendationerna om fysisk aktivitet för vuxna via FYSS.se Länk till annan webbplats.. Personer som är otillräckligt fysiskt aktiva är i behov av råd kring fysisk aktivitet och/ eller förskrivning av FaR.

Flödesschema vid behandling med FaR från FYSS 2021.

Flödesschema FaR 2021


Förskrivning av FaR: rådgivande samtal, målsättning, individanpassad ordination
I samtal tillsammans med invånaren utformas målsättning med en förändrad fysisk aktivitetsnivå och/ eller stillasittande. Utifrån invånarens mål samt intressen utformas därefter en individanpassad ordination. Ordinationen ska innehålla vilken typ av aktivitet invånaren ska genomföra, hur ofta och hur länge samt på vilken intensitet. Vid diagnosspecifika råd och rekommendationer kan efyss.se Länk till annan webbplats. användas. Uppföljning av FaR planeras i samband med att receptet förskrivs.

Uppföljning av FaR
Vid uppföljning av FaR stämmer du av med invånaren hur det fungerat, om ni behöver ändra något i receptet samt hur invånaren fortsätter med fysisk aktivitet framöver. Uppföljningen är viktig för att invånaren ska fortsätta med beteendeförändringen som hen börjat med.

Val av FaR-blankett samt exempel
Det finns tre olika FaR-blanketter. En förenklad blankett för barn, unga och vuxna. En blankett för vuxna på svenska och en blankett för vuxna på engelska. Under fliken nedan "FaR-blanketter och dokumentation i Cosmic" hittar du blanketterna samt exempel på ifyllda blanketter samt en film hur du hittar blanketterna i Cosmic.

Ifyllnadsbara FaR-blanketter

För vuxna (svenska) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
För vuxna (engelska) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Exempel på hur blanketten fylls i Pdf, 232.8 kB, öppnas i nytt fönster.

För barn och unga, vuxna (förenklad version på svenska) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Exempel på hur blanketten fylls i Pdf, 318.8 kB, öppnas i nytt fönster.

Aktivitetsdagbok
En aktivitetsdagbok kan ge en överblick på de aktiviteter man utför under en period. Att tydligare kunna se vad man genomfört kan göra det lättare att sätta realistiska mål och motivera sig till förändring eller fortsatt aktivitet.
Går att beställa via mailadress folkhalsa@regionjh.se
Uppge namn, arbetsplats och antal.

I filmen får du information om var du hittar FaR-blanketterna samt hur du dokumenterar. Manual för dokumentation i Cosmic är under bearbetning och kommer att publiceras här framöver.

Dokumentation
När du förskrivit ett FaR är det viktigt att KVÅ-koda. Grundprincipen när du förskriver ett FaR är att KVÅ-koda "DV132 Rådgivande samtal" och "DV200 Utfärdande av FaR". Nedan ser du övriga KVÅ-koder som ska användas rörande fysisk aktivitet och FaR.

  • DV131 Enkla råd om fysisk aktivitet
  • DV132 Rådgivande samtal vid fysisk aktivitet (upp till 30 minuters samtal, rekommenderas som bas för FaR-behandling enligt Socialstyrelsen).
  • DV133 Kvalificierat rådgivande samtal vid fysisk aktivitet
  • DV200 Utfärdande av FaR
  • AW005 Uppföljning av tidigare utfärdat FaR

Se fliken "FaR-blanketter och dokumentation i Cosmic" för mer information, alternativt kortversionen av vårdprogrammet Länk till annan webbplats. för förklaring kring respektive KVÅ-kod.

Aktivitetsdagbok
En aktivitetsdagbok kan ge en överblick på de aktiviteter man utför under en period. Att tydligare kunna se vad man genomfört kan göra det lättare att sätta realistiska mål och motivera sig till förändring eller fortsatt aktivitet.
Går att beställa via mailadress folkhalsa@regionjh.se
Uppge namn, arbetsplats och antal.

Goda levnadsvanor


Goda levnadsvanor gör skillnad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (nedladdningsbar och beställningsbar)
Patientinformation. Tobak, alkohol, fysisk aktivitet och mat. Broschyren är framtagen av nätverket HFS, Hälsofrämjande hälso och sjukvård.

FaR kan användas som ett stöd till patienter för att uppnå en ökad fysisk aktivitet i sjukdomsförebyggande eller sjukdomsbehandlande syfte. FaR kan erbjudas som ett alternativ eller ett komplement till farmakologisk behandling. FaR-metoden rekommenderas i de nationella riktlinjerna för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor och bedöms vara effektiv.

Alla patienter som har behov av en ökad fysisk aktivitet för att förebygga och behandla sjukdom kan få ett FaR förskrivet. Detta förutsätter att patienten kan genomföra aktiviteten utanför hälso- och sjukvården.

FaR har evidens att vara en effektiv metod inom vården för att öka fysisk aktivitet, förbättra hälsa och livskvalitet. FaR kan användas för att förebygga samt minska risken att drabbas av sjukdom. Metoden kan i vissa fall även bota, förbättra prognosen eller lindra symtom. I de nationella riktlinjerna för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor rekommenderas metoden.

Som stöd för att bedöma patientens fysiska aktivitetsnivå kan kortversionen av nationella vårdprogrammet för fysisk aktivitet Länk till annan webbplats. användas.

---------------------------------------------------------------------------

Ja, på nationell nivå finns det flera regioner som utvecklat strukturen kring FaR för barn. Inom region Jämtland Härjedalen har arbetet precis påbörjats för att införa FaR för barn.

Se under första plusmenyn "Far-blanketter" direkt under filmen.

FaR ges i grunden av legitimerad personal som via sin legitimation har ett yrkesansvar för att säkerställa en medicinsk bedömning. FaR ska ses som en medicinsk åtgärd, likt andra medicinska åtgärder inom hälso- och sjukvården och styrs av hälso- och sjukvårdslagen därför bör legitimerad personal i första hand vara de som förskriver FaR. Vid särskilda omständigheter kan FaR-förskrivning delegeras till icke legitimerad personal, personen ska i så fall ha god kunskap i området och en särskild bedömning krävs rörande om personen i fråga är lämplig att förskriva FaR.

I en film Länk till annan webbplats. från Västra Götalandsregionen kan du se ett exempel på hur ett rådgivande samtal och en FaR-förskrivning kan gå till. Observera att FaR-blanketten i region Jämtland Härjedalen ser annorlunda ut mot blanketten som används i Västra Götalandsregionen.

All legitimerad personal inom hälso- och sjukvård kan förskriva ett FaR. En förutsättning är att personalen har adekvat kunskap kring metoden. Mer kunskap i metoden kan bland annat ges genom utbildning, se kommande utbildningar Länk till annan webbplats. för mer information.

Ett FaR består av individuellt rådgivande samtal, individanpassad skriftlig ordination och individanpassad uppföljning. Vidare utgör Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling (FYSS) samt samverkan med aktivitetsarrangörer ett stöd för metoden.

Ja, uppföljningen kan delegeras till annan legitimerad vårdpersonal

I studier har det framkommit att den skriftliga ordinationen tas mer på allvar, att den ökar motivation samt fungerar som en påminnelse för patienten. Detta kan tala för att ett FaR bör förskrivas till de patienter som har eller verkar ha svårare att genomföra förändringen på egen hand.

---------------------------------------------------------------------------

När uppföljningen sker kan se olika ut, det krävs en individuell bedömning utifrån patientens behov. För en patient med låg beredskap och/eller låg motivation kan täta och tidiga uppföljningar underlätta och skapa motivation. 

I första hand görs uppföljningen av den som ordinerat FaR. Har man inte möjlighet till detta bokas uppföljning till annan person på enheten.

När patienten skrivs ut från sjukhuset är det patientansvarig på hälsocentralen som tar över ansvaret för att FaR-receptet följs upp.

Om enheten har ett annat journalsystem behöver du skicka en kopia av receptet tillsammans med en anteckning där patientens fysiska aktivitetsnivå finns beskrivet. Skriv gärna med en kort förklaring till vårdgivaren som tar emot informationen att patientens FaR behöver följas upp. Alternativt överrapportera telefonledes.

---------------------------------------------------------------------------

 

  • DV131 Enkla råd om fysisk aktivitet
  • DV132 Rådgivande samtal vid fysisk aktivitet (upp till 30 minuters samtal, rekommenderas som bas för FaR-behandling enligt Socialstyrelsen).
  • DV133 Kvalificierat rådgivande samtal vid fysisk aktivitet
  • DV200 Utfärdande av FaR
  • AW005 Uppföljning av tidigare utfärdat FaR

Kvalificerat rådgivande samtal förutsätter att personalen har ämneskunskap om fysisk aktivitet och dess påverkan på det specifika hälsotillståndet. Kvalificerat rådgivande samtal är ofta även längre och ges vid flera tillfällen i jämförelse med Rådgivande samtal.

Vid användande av FaR-metoden inom hälso- och sjukvård ska dokumentation rörande identifiering, åtgärder och resultat föras in i journalen. Registreringen är en viktig del i arbetet för att se hur levnadsvanearbetet fungerar samt vilka effekter det ger för patienten. Information om hur FaR journalförs samt vilka koder som används finner du information om här Länk till annan webbplats..

---------------------------------------------------------------------------

I dagsläget finns ingen aktivitetskatalog inom region Jämtland Härjedalen men på www.regionjh.se/naturvistelse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns beskrivning på lättare promenad- och vandringsleder som kan vara som ett komplement till FaR-förskrivningen.

I dagsläget kan patienten inte se FaR-blanketten/ sitt recept i 1177.

FYSS Länk till annan webbplats. hemsida eller i boken FYSS 2021 finns allmänna råd och rekommendationer om fysisk aktivitet. Det finns även information om fysisk aktivitet vid specifika sjukdomstillstånd. Du kan även se allmänna rekommendationer på Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats.s hemsida.

Två människor på en somrig skogspromenad. I förgrunden syns en persons ben, skor och gåstavar. I bakgrunden syns en suddig person som går framför.

FaR-förskrivning Grundkurs

Öppna utbildningar i FaR-metoden hålls regelbundet. Kontakta FaRsamordnare för att se över utbildningsmöjligheterna. Kontaktuppgifter längst ner på sidan.

Närbild på en vuxen person i rosa jacka och med cykelhjälm på sig.

Nätverket Fysisk aktivitet och FaR

Gå med i ett nätverk för inspiration och kunskapsutbyte kring fysisk aktivitet och FaR inom Region Jämtland Härjedalen. Gå med i teamet. Länk till annan webbplats.

Cecilia Andersson
Samordnare för FaR, Fysisk aktivitet på recept

Sanna Fjellström
Samordnare fysisk aktivitet

Epost
cecilia.andersson@regionjh.se

sanna.fjellstrom@regionjh.se