UM podden. Kondomen fyller 3500 år - Vad tycker ni om den?

Visste ni att kondomen fyller 3500 år?
Vi vill gärna veta vad ni unga tycker om den egentligen.
Det finns så många föreställningar, men 3500 år då har den säkert en hel del att komma med.
Och vad har hänt med Cecilias knä?

Häng med i nya podavsnittet från ungdomsmottagningarna i Region Jämtland Härjedalen.

Film: Hur sätter man på en kondom? - Umo

Medverkande: Stina Åström, Barnmorska och Cecilia Nordengren, Kurator.

Hej och välkomna till UM-podden med mig Cecilia, kurator och Stina, barnmorska, Vi arbetar på Ungdomsmottagningarna Jämtland Härjedalen och spelar in den här podden med ett nytt avsnitt varannan vecka.


Idag ska vi prata om kondomer, det kanske är något som de flesta har någon form av erfarenhet av- på något sätt. Kanske använder du kondomer regelbundet? Kanske har du testat någon gång?


Kondomer kan ni säkert mycket om, ni vet redan att de är bra att använda och kanske tycker att det kan bli lite tjatigt. Men samtidigt så pratar vi med många unga om det här med kondomanvändning, varje dag faktiskt, och vi tänkte idag dela med oss av våra erfarenheter av samtal med er unga, era tankar, funderingar, svårigheter och frågor som ni pratar med oss om. Vi funderade mycket innan det här avsnittet om hur vi skulle prata om kondomer. Vi förstår ju att vi kommer att låta som precis det vi är; två tanter som jobbar på en Ungdomsmottagning och som gärna promotar kondomer! Så-japp! nu kör vi!


Kondomer är gjorda av latex eller plast och finns i olika storlekar, former, smaker och färger och är en metod som används vid sex för att skydda mot könssjukdomar och/eller oönskade graviditeter. Kondomer kan användas på penis och sexleksaker men kan också klippas till och användas som skydd vid munsex.


Kondomer har ju använts väldigt länge, redan 1300 år före Kristus i Egypten använde man det.

Jag har hört att man gjorde kondomer av tarmar !

Ja och djurhudar. På 1500-talet användes kondomer av linne och blindtarmar från svin.

Åh fy! Tror du att man använde dem flera gånger ibland?? Eller bytte man??


Kondomer tillverkades för hand och var dyra så de var nog definitivt något man använde flera gånger. Från mitten av 1800-talet kunde kondomer börja tillverkas av gummi och blev billigare och från slutet av 30-talet började kondomer att säljas överallt, precis som idag! Nu kan du hitta dem överallt-på mackar, affärer, Ungdomsmottagningen eller på nätet.


Studier visar att fler och flera unga använder kondom-superbra!! Men vi träffar ju också många, av olika kön, som tycker att det här med kondom är svårt, krångligt, pinsamt.


Vi har frågat ungdomar som vi träffar på UM vad de tänker och känner inför kondomanvändning. Hur det funkar och vilka svårigheter man ibland kan uppleva. Vi tänkte gå igenom dem och ge lite tips vad man kan tänka på.


En sak som vi kan få höra är “Att det inte är skönt eller att det minskar känseln”. Ja det kan ju faktiskt vara så. Det kan ibland bero på att kondommodellen inte passar, tjockleken på kondomen eller storleken. Man kanske helt enkelt behöver prova en annan kondom. Det finns ju ett stort antal olika modeller med som sagt olika tjocklek och storlek. Man kan behöva testa sig fram tills man hittar en som funkar bra eller prata med oss på UM så kanske vi kan ge råd.


Ytterligare en sak som man kan uttrycka är “Att man inte vill ses som en person som planerar för sex, alltså om man har med sig en kondom”; ja, det kan ju vara ett dilemma kanske-eller? Tror att det där mest handlar om normer kring sex, varför skulle det inte vara okej att kanske ha planerat för det? OM det nu skulle vara så, så har man ju tydligen tagit ansvar för situationen och förberett sig. Det är inte alltid så himla härligt med spontanitet om det bidrar till att man missar kondomen. Det borde ju istället ses som att en person är omtänksam och ansvarsfull. Det kanske istället utstrålar lite självsäkerhet att vara beredd ifall att det skulle vara aktuellt eller behövas.


En del uttrycker att det blir stökigt att behöva göra en paus för att kondomen ska på, att man kommer av sig och att det kan vara svårt att komma igång igen. Det kanske känns nervöst, fumligt, stressigt osv. Det är ju inte alls så konstigt att det ibland kan kännas så, vårt råd är då att faktiskt öva på det här med att sätta på en kondom innan. Det kanske låter skumt, men funkar faktiskt. Det är ju som med allt annat som man inte kan, man behöver öva för att bli säkrare och mer van. Då kommer det förmodligen att kännas bättre i “skarpt läge”, så att säga. Vi lägger en länk i beskrivningen till en kort film på umo.se där du kan få lite tips.

Film: Hur sätter man på en kondom? - Umo


Något annat som vi ibland hör är att man har känt sig övertalad att låta bli att använda kondom och att det i stunden kan kännas svårt att insistera på att ändå använda den. Kan bli så att man då avstår från det och i efterhand ångrar sig. Det här är ju svårt att ge råd kring, förstår att det känns jobbigt att hamna i den situationen, och vi önskar att man inte skulle behöva göra det. Allt som har med sex att göra ska ju handla om samförstånd, ömsesidighet och respekt. Det handlar ju om något som man gör tillsammans, inte att ställa upp på något som någon annan vill, det blir ju sällan bra.


Vi nämnde tidigare att kondomer skyddar mot könssjukdomar, också kallade STI:er, och nu tänker ni kanske. Jaha så ska de prata om det också...och ja det ska vi! Vi ska bara berätta lite kort om olika infektioner som kan smitta vid oskyddat sex. Den allra vanligaste sexuellt överförbara infektionen är klamydia som är en bakterie som smittar via oskyddat sex. Det är Sveriges vanligaste könssjukdom och mycket smittsam. Andra infektioner som kan smitta via oskyddat sex är tex gonorré, könsherpes, hpv, syfilis, hiv och hepatit. Hos oss på ungdomsmottagningarna kan du testa dig för olika infektioner så kom gärna till oss om du har haft oskyddat sex. Vi träffar många som kommer till oss för att testa sig som är väldigt oroliga för att ha blivit smittade, den oron kan vara oerhört ångestladdad och obehaglig och vi pratar om det och det är en oro som vi förstår. Det är klart att det här kan vara jättejobbigt!


Kondomer skyddar också mot oönskade graviditeter, det finns andra preventivmedel som gör det också, men som det ser ut just nu så är kondomen den enda metoden som personer födda med penis kan använda för att förhindra att någon annan blir gravid. Vi träffar många unga som är oroliga för att vara gravid eller oroliga för att ha gjort någon gravid. Precis som vid könssjukdomar så kan det vara en oerhört obehaglig känsla som kan ge upphov till mycket oro och ångest. Om du misstänker att du kan ha blivit gravid så kom gärna till oss och ta ett graviditetstest, om du är orolig för att ha gjort någon gravid så får du gärna komma och prata med oss om det.


Det vi också brukar prata om när vi pratar kondomer är ju att en storlek inte passar alla, precis som med allt annat.

Förutom alla färger, former, smaker osv så finns kondomer framför allt i olika storlekar. Då är det inte längden som spelar roll som många kanske tror utan bredden. Du kan själv lätt ta reda på vilken storlek på kondom som du behöver genom att ta ett måttband och möta runt om din penis, då du har stånd. Det måttet kan du sedan hitta igen på olika kondomförpackningar. Det är viktigt att hitta en storlek som passar just dig för att kondomen ska sitta på så bra som möjligt.


Vi har i tidigare avsnitt nämnt vår kondomeria där du kan komma och få med dig gratis kondomer hem att testa. Där finns det olika storlekar, olika former-knottriga, räfflade osv, olika smaker och färger, alla möjliga sorter så att du kan hitta en som passar dig. Du kan få kondomer på alla våra mottagningar, Östersund, Strömsund och Sveg.


Är det så att du har frågor kring kondomer eller behöver kondomer, kom till någon av våra mottagningar eller hör av dig till oss. Länk till vår hemsida med alla kontaktuppgifter finns i beskrivningen.


Något annat som vi pratar med många unga om på UM, är smärta vid sex. Det kommer vi att prata mer om i nästa avsnitt. Då kommer vi att prata med en kollega som är barnmorska. Och med det säger vi tack och för idag. Ha det bra.

0 av 1 gillar detta

REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN

Postadress: Box 654, 831 27 Östersund
E-post: region@regionjh.se
Telefon: 063-14 75 00 (växel)
Org. nr: 232100-0214
Fakturaadress: Box 910, 831 29 Östersund
Ekonomienhetens e-post: ekonomienheten@regionjh.se