Efter barnförhöret

Utbildning 19-20 oktober 2020

– en modell för att ge stöd och information till barn och föräldrar vid misstanke om barnmisshandel

2020 startar Barnahus i Jämtlands län i samverkan mellan länets kommuner, Region Jämtland Härjedalen, Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten.

Barnahus är en samverkansform vid misstanke om brott mot barn där myndigheter samlas under ett tak och samordnar utredningar/insatser. Ett sätt att beskriva Barnahus är att det har fyra rum där olika myndigheter har huvudansvar för olika rum. Rummen innehåller brottsutredning (polis, åklagare), skydd (socialtjänst), fysisk hälsa (hälso- och sjukvård) och psykisk hälsa (BUP och socialtjänst). En del av det fjärde rummet, psykisk hälsa, handlar om att ge stöd och information till barn och familj direkt efter barnförhöret.

Vid uppgifter om barnmisshandel i en familj är det vanligt att barnet hämtas till polisförhör utan att föräldrarna underrättas i förväg, på beslut av en särskild företrädare. Föräldrarna informeras först efter förhöret. Socialtjänstens skyddsbedömning avgör om barnet kan åka hem eller inte. I de allra flesta barn bedöms barnet kunna återvända hem till föräldrarna samma dag.

Hur blir det där hemma när barn, föräldrar och syskon ska ha kväll tillsammans, efter att barnet varit på förhör om en förälders misstänkta barnmisshandel?

Inbjudan och program klicka härPDF

Tid och plats: 19-20 oktober 2020.

19 oktober, 13.00 - 16.00

20 oktober, 10.00 - 16.00

Clarion Östersund, Prästgatan 16.

OBS. Ev. kan informationstillfället ändras till webbsändning med anledning av restriktioner på grund av Coronapandemin.

Anmälan senast: 31 september 2020

Kostnad: Kostnadsfri

Avsluta eller förändra din prenumeration.
Skriv in din e-postadress i fältet, klicka på Förändra.
För att avsluta eller påbörja din prenumeration, avmarkera eller markera motsvarande kryssruta. Klicka sedan på Spara