Coronaviruset och covid-19 – för dig som vill veta mer

Här hittar du information som riktar sig till invånare.

Har du symtom som liknar förkylning eller influensa? I så fall ska du inte gå in i någon av våra lokaler. RIng istället 1177 så får du mer information om hur du ska söka vård då. Har du allmänna frågor så kan du ringa telefonnummer 113 13. Men sök i första hand information på nätet, tack!

Om du inte pratar svenska kan du få hjälp av tolk för att förstå informationen du får av en läkare eller annan personal i vården och tandvården. Du kan också få tolkstöd när du ringer till 1177. Tala om vilket språk du vill prata, så försöker personalen boka en tolk som kan delta i samtalet.

Om läget i Region Jämtland Härjedalen

Information om hur Region Jämtland Härjedalen jobbar utifrån coronaviruset och covid-19, och vad som gäller här, publiceras dels här på regionjh.se, dels på 1177.se/jamtland-harjedalen och även på Region Jämtland Härjedalens facebook-sida.

Var också uppmärksam på information på eventuella affischer vid dörrar på hälsocentraler och mottagningar, eller i väntrum – och även på vad som sägs i telefonsvar när du ringer till vårdverksamheter.

Vaccinering mot covid-19

Vem som får vaccin och när styrs av nationella prioriteringar, där grunden är att de som har störst risk att bli allvarligt sjuka blir erbjudna vaccin först. Vaccinationstakten påverkas av när vi får leveranser av vaccin och hur många vaccindoser som då finns tillgängliga. Senaste nytt om vaccinationsläget meddelar vi via 1177.se/jamtland-harjedalen, i tidningsannonser och på Region Jämtland Härjedalens Facebook-sida.

Här kan du läsa mer om vaccin, vaccination och tidsbokning:

Om vaccin mot covid-19 - 1177 Vårdguiden (1177.se)

När och hur kan jag vaccinera mig mot covid-19? - 1177 Vårdguiden (1177.se)

Vaccination mot covid-19 — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

Minska risken att du och andra får covid-19

Du behöver följa de allmänna råd och regler som finns för att minska spridningen av covid-19 och för att undvika att själv bli sjuk. Träffa så få andra människor som möjligt, håll avstånd och tvätta händerna. Här kan du läsa mer: Minska risken att du och andra får covid-19 - 1177 Vårdguiden

Råden och rekommendationerna gäller även dig som har haft covid-19 eller som är vaccinerad. Några saker är lite annorlunda om det är mindre än ett halvår sedan du hade covid-19, eller om du är färdigvaccinerad eller om det har gått minst tre veckor sedan du fick den första dosen vaccin. Folkhälsomyndigheten har mer information om lättnader för dig som är vaccinerad.

Här finns mer information om: När är jag skyddad mot covid-19? - 1177 Vårdguiden

Just nu finns det inga särskilda regionala råd och regler i Jämtland Härjedalen, utöver de allmänna råden.

Information om covid-19 på nätet

Leta gärna i första hand på nätet för hitta fakta och få svar på dina frågor. Då bidrar du till att minska belastningen på telefon hos 1177 och 113 13, och hjälper de som verkligen behöver komma fram att kunna göra det.

Information om coronaviruset, covid-19 och myndigheternas rekommendationer finns på:

krisinformation.se

1177 Vårdguiden (1177.se/jamtland-harjedalen)

folkhalsomyndigheten.se

Var källkritisk om du hittar information på andra ställen. Fundera på vem som är avsändare, och om det är bekräftad och trovärdig information som sprids.

Provtagning för covid-19

Det finns två olika prov vid covid-19. Det ena visar om man har en pågående infektion. Det andra visar om man har haft covid-19 och har utvecklat antikroppar. På 1177.se kan du läsa om provtagning och vad som gäller i just Jämtland Härjedalen:

Lämna prov och få provsvar om covid-19 - 1177 Vårdguiden (1177.se)

Kostnadsfri provtagning

Det är kostnadsfritt att ta PCR-provet som visar om du har pågående covid-19. Mer om kostnad för covid-19-vård i allmänhet finns att läsa här:

Patientavgifter i Jämtland Härjedalen - 1177 Vårdguiden (1177.se).

Antikroppsprover

Folkhälsomyndigheten har ändrat sina rekommendationer. Hittills har invånare själva kunnat boka tid men framöver ska antikroppsprov bara göras om det finns medicinska skäl. Därför avslutar Region Jämtland Härjedalen samarbetet med det externa företag som har haft uppdraget att erbjuda kostnadsfri antikroppsprovtagning till allmänheten.

Läs mer: Antikroppstest i Jämtland Härjedalen - 1177 Vårdguiden (1177.se)

Statistik kopplat till corona

Informationen om antal smittade per kommun kommer att uppdateras varannan vecka mellan v. 28 och v. 33 och omfattar då statistik t.o.m. måndag samma vecka. Där kan du även se antal provtagna, samt antal positiva prover, per vecka. Sidan går tyvärr inte att se via webbläsaren Explorer, men fungerar via exempelvis Chrome, Edge och Safari.presenteras via en särskild sida för statistik, som uppdateras på onsdagar och omfattar statistik till och med. måndag samma vecka. Sidan går tyvärr inte att se via webläsaren Explorer, men fungerar via exempelvis Chrome och Edge.

Länk till Region Jämtland Härjedalens grafer (arcgis.com)

Enklare statistik finns i de lägesrapporter som skickas till medier samt publiceras under rubriken Press här på regionjh.se.

Restriktioner för besök i vården

På grund av nuläget gäller restriktioner för besök i Region Jämtland Härjedalens alla lokaler. Här kan du läsa vad som gäller för dig som är patient, medföljande till en patient eller vill besöka en inneliggande patient:

Restriktioner för besök i vården i Jämtland Härjedalen - 1177 Vårdguiden (1177.se)

Särskilda regler för sjukresor

För att bidra till att minska risken för spridning av coronaviruset har vi infört tillfälliga förändringar vid sjukresor:

Särskilda regler för sjukresor i Jämtland Härjedalen - 1177 Vårdguiden (1177.se)

Vårdgaranti

Vårdgarantin gäller även nu under pandemin. Den anger hur länge du som längst ska behöva vänta på att få kontakt med vården, och även hur länge du som längst ska behöva vänta på att få den vård som du behöver. Läs mer här.

Har du frågor om intyg och smittbärarpenning?

Vården i Region Jämtland Härjedalen kan tyvärr inte hjälpa till med särskilda intyg för att avboka resor eller andra aktiviteter till följd av rådande situation kring covid-19. Vi kan inte heller ge dig intyg på att du är frisk.

Har du frågor om smittbärarpenning så finns mer information på följande sidor:

Minska risken att du och andra får covid-19 (1177.se)

Smittbärarpenning och reseersättning för anställda (forsakringskassan.se)

Hur har företagen påverkats av Corona?

På sidan regionjh.se/coronaforforetag kan du se sammanställningar av hur företagen har påverkats av Corona. Detta utifrån ett utskick till en stor del av företagen i såväl Jämtland Härjedalen som till stora delar av övriga landet.

Information på andra språk än svenska

Här finns information på ett antal olika språk om coronaviruset och hur man skyddar sig och andra mot smitta:

Folkhälsomyndigheten – om coronaviruset på andra språk

1177 in other languages – 1177 Vårdguiden (1177.se)

Teckenspråkstolkad information om covid-19 (hos krisinformation.se)