En sjukgymnast i samtal med en äldre kvinna

Sjukgymnast Mattias Pettersson ger goda råd till Berith Klockerud från Östersund

Balans & rörelse för äldre under Fysioterapins dag

- Jag kom hit för att få litet tips på vad jag kan göra för att bli mindre stel och orörlig i min rygg. Berith Klockerud från Östersund var en av många äldre som kommit till sjukhusets entré för att få sig ett snack med någon av de sjukgymnaster som fanns på plats under Fysioterapins dag.

Fysioterapeut är det nya namnet på sjukgymnast, och just den här dagen var det litet extra fokus på att ge äldre tips och råd på bra vardagsmotion. Det är konstaterat att fysisk aktivitet ger en mängd hälsovinster, och som äldre är rörelse en viktig faktor för att hålla sig skadefri och frisk. I förlängningen ger det ökad självständighet i vardagen.

Sjukgymnast Evelina Carnebo ler i närbild

Sjukgymnast Evelina Carnebo

Ta dig upp från golvet!

Sjukgymnasten Mattias Pettersson visade också litet smarta tips på hur man kan ta sig upp för egen maskin från golvet om man skulle råka ramla och inte har någon hjälpande hand i närheten. En och annan balansakt utövades också, och det är trixigare än man kan tro att lyckas stå kvar på bara ett ben medan klockan tickar i minst 10 sekunder. Men det är faktiskt en perfekt vardagsövning som man kan passa på att göra vid sin köksstol efter frukosten till exempel. Eller varför inte låtsas att man går på lina när man är ute på sin dagliga promenad. Sätt den ena foten framför den andra och försök hålla en rak linje en stund. Tipsen är många, och Evelina Carnebo, sjukgymnast inom primärvården, konstaterar att gruppen äldre är en patientkategori som är i behov av ganska mycket förebyggande arbete.

- Folk blir allt äldre, och håller sig också friskare längre om dom fortsätter att röra på sig utifrån var och ens förmåga såklart. Det tycker vi är viktigt att få fram!

Text & Foto: Lena Manneby

2 av 4 gillar detta

REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN

Postadress: Box 654, 831 27 Östersund
E-post: region@regionjh.se
Telefon: 063-14 75 00 (växel)
Org. nr: 232100-0214
Fakturaadress: Box 910, 831 29 Östersund
Ekonomienhetens e-post: ekonomienheten@regionjh.se