kollage med bild på Åre by uppifrån till vänster och till höger ett porträtt på Fredrik Möller

Fredrik Möller, ST-läkare på Myrvikens hälsocentral och en av arrangörerna till årets ST-dagar i allmänmedicin. Foto: Mostphotos och privat

Intensiva dagar för underläkare i Åre

Just nu pågår de nationella ST-dagarna i Åre, ett arrangemang som samlar ST-läkare från hela Sverige. Vi ringde upp Fredrik Möller, en av tio läkare i regionen som har hand om arrangemanget, för att höra mer om vad som händer på plats.

Hej Fredrik! Berätta mer för de som inte vet: vad är ST-dagarna?

– De arrangeras av SFAM, Svenska föreningen för allmänmedicin, och det går runt till olika ställen i Sverige som får arrangera. I år fick vi möjligheten att göra det.

Vad gör ni?

– Det är en konferens och ett möte med föreläsningar men även en plats att träffa kollegor som utbildar sig och arbetar på andra ställen. Vi håller på i tre dagar som är packade med föreläsningar och seminarier. Sedan är det sociala aktiviteter också – det är också viktigt – både på kvällstid och på någon förlängd lunch – i de fallen läggs föreläsningar på kvällen i stället. Vi vill gärna utnyttja dagsljuset när vi ändå är här i Åre.

Dagarna har ett tema, vilket är det och vad innebär det?

– Temat är hållbarhet. Det är ett ganska brett begrepp, det kan betyda allt från hållbarhet för miljön – vilket vi kanske påverkar med vår resursanvändning i vården med allt från läkemedel till material och om man åker på konferenser långt bort. Men också personlig hållbarhet, att man inte arbetar på ett sätt så att man överanstränger sig eller bränner ut sig. Det finns många olika definitioner. Vi har många olika tänk här och försöker få in olika aspekter.

Vad innehåller programmet?

– Vi har några kända namn varvat med lokala föreläsare från Region Jämtland Härjedalen som vi tycker är bra. Bland de som föreläst i dag har vi bland andra Jan Håkansson, distriktsläkare i Krokom som också jobbat nationellt, Pierre de Flon, överläkare i neurologi i Östersund, Mikael Lilja, allmänläkare som också jobbar med forskning och utveckling i regionen och Alf Lerner från Åre hälsocentral. Det är jättekul att det finns resurser här som håller för att kunna föreläsa på nationell nivå.

Vilka förväntningar har du på dagarna?

– Jag hoppas att det ska bli bra och lärorika föreläsningar, möten och diskussioner. Att träffa kollegor från runtom i landet är alltid roligt, både de man känner men också nya. Det har varit väldigt lärorikt att vara med och organisera något sådant här stort.

Finns det något särskilt från Region Jämtland Härjedalen som du hoppas kunna lyfta lite extra för de som kommer från andra landsting och regioner?

– Nu är vi ju i Åre som är fantastiskt och unikt för regionen men jag hoppas vi kan lyfta andra saker också. Till exempel hur många ST-läkare vi är i regionen, vilka bra föreläsare vi har och hur mycket kompetens som finns här. Och att vi har en väldigt spännande och framåtsträvande primärvård i Region Jämtland Härjedalen. Det hoppas jag att folk som inte kommer härifrån tar med sig.

Text: Sara Rönnberg

ST-dagarna i allmänmedicin 2017

När? 13-15 september.

Var? Åre.

Vad? Förläsningar, teoretiska och praktiska seminarier, diskussioner, socialt nätverkande, mingel, bankett, aktiviteter som downhillcykling, vandring och yoga på fjället.

Vilka? Cirka 350 ST-läkare från hela Sverige.

Förläsare i urval: Peter Berggren, Anna Nergårdh, Emma Spak, Farhad Kaghani, Pierre De Flon, Jan Håkansson, Camilla Starck, Mikael Lilja, Alf Lerner, Malin Kronvall, Staffan Ekedahl, Staffan Bjessmo, Nina Cavalli Björkman, Bertil Axelsson, Malin Sjöström, Anna-Lena Morén, Pierre Bisschop med flera.

0 av 0 gillar detta

REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN

Postadress: Box 654, 831 27 Östersund
E-post: region@regionjh.se
Telefon: 063-14 75 00 (växel)
Org. nr: 232100-0214
Fakturaadress: Box 910, 831 29 Östersund
Ekonomienhetens e-post: ekonomienheten@regionjh.se