en kvinna står i dörröppningen till en läkarexpedition med en handen mot dörrkarmenFörstora bilden

"Jag är stolt över att jag gör skillnad varje dag," säger Cina Johansson, undersköterska och koordinator på neuro- och strokeenheten på Östersunds sjukhus – och efterfrågad domare i yrkestävlingssammanhang. Foto: Sara Rönnberg

"Alla spelare behövs på plan"

Hon reser runt i Sverige och världen som expertdomare på VM- och SM-tävlingar i omvårdnad, drillar landslagstävlande till medaljer och är eftertraktad chefsexpert ute i Europa. Men det är neuro- och strokeenheten i Östersund undersköterskan Cina Johansson kallar hemma.

Cina Johansson har jobbat som undersköterska i Region Jämtland Härjedalen större delen av sitt yrkesliv. Sedan nästan femton år har hon varit huvudhandledare för undersköterskestudenter. I och med det fick hon upp ögonen för yrkes-SM, tävlingar som samlar runt 300 unga under 24 år som tävlar i ett 50-tal olika yrken. Ett av dem är omvårdnad där deltagarna antingen pluggar omvårdnad eller är nya som undersköterskor. Tävlingarna görs som ett skådespel där de tävlande får ett antal uppgifter kring sjukvård, hemsjukvård, faktakunskap och bemötande som de ska genomföra praktiskt på en scen tillsammans med skådespelare som spelar patienter.

I SM-sammanhang kom Cina Johansson in år 2010 då hon coachade Östersundskillarna Micke Eriksson och Mattias Nilsson (som i dag jobbar som undersköterska på ögonmottagningen i Östersund, reds. anm). De båda gjorde sedan bedriften att ta silver i yrkes-VM i London 2011 – den mest framskjutna svenska placeringen i tävlingarna någonsin.

Därefter har Cina gått vidare till att vara med som domare i SM, 2016 även som vice chefsexpert på yrkes-EM i Göteborg.

kollage med bilder från yrkes-VM i Abu Dhabi 2017Förstora bilden

På yrkes-VM i Abu Dhabi 2017 bestod svenska yrkeslandslaget av 27 tävlande och 27 experter – däribland Cina Johansson. Hon deltog också som expert i den internationella grupp som arbetade fram tävlingsuppgifterna. Foton: Privat

Expert på internationella arenor

I slutet av april i år hade hon för första gången rollen som en av två huvuddomare i omvårdnadstävlingarna på SM – dessutom var hon en av två som tog fram och utformade tävlingsuppgifterna.

– Det var jättestort för mig, då tänker de ju att jag har lite kunskap ändå! säger hon och skrattar.

Vinnaren i SM representerar svenska yrkeslandslaget på yrkes-VM. Till det senaste världsmästerskapet, som gick i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten i höstas, ingick 27 tävlande och 27 experter i svenska laget. Varje tävlande har sin expert – och på området omvårdnad var det Cina Johansson.

Förutom att hon coachade den svenska representanten i omvårdnad innebar det också att hon satt med i den internationella gruppen som tog fram tävlingsuppgifterna. Ett gediget arbete där man bland annat måste anpassa uppgifterna med hänsyn till olika länders lagstiftning – en undersköterska från Singapore ska kunna genomföra samma moment i tävlingen som en från Sverige även om hälso- och sjukvårdslagarna i länderna kan skilja sig åt.

– Och nu har jag fått frågan igen, de vill gärna ha mig som yrkesexpert på VM i Kazan i Ryssland nästa år. Det känns stort. Men det är ingen semesterresa, det kräver all min lediga tid att förbereda inför ett VM. Men jag känner att jag knyter värdefulla kontakter och lär mig nya saker som jag kan ta med mig tillbaka till jobbet hemma, säger hon.

en kvinna står med armarna vilande på en disk, i bakgrunden pratar vårdpersonal med varandraFörstora bilden

På läkarexpeditionen har Cina Johansson sin bas i rollen som koordinator på neuro- och strokeenheten. Där finns hon redo att stötta kollegor, svara på frågor eller bjuda på ett leende och smågodis. Foto: Sara Rönnberg

"Jag är väldigt stolt över mitt jobb"

Samtidigt återkommer Cina hela tiden till att det är i vardagen hon trivs bäst och där hon vill vara.

– Det viktigaste för mig är det jag har här på ”stroken”, det är verkligen min avdelning som jag älskar att gå till. Jag är väldigt stolt över mitt jobb och att jag gör skillnad varje dag. Och det är det jag tycker är så stort i det här – att man kan föra över det på vardagen. Jag träffar många elever här på jobbet och det är så himla viktigt för mig att putta ut dem med yrkesstolthet, säger hon och fortsätter:

– Jag vill att de ska dra nytta av min erfarenhet och vill så gärna att de frågar om de undrar saker. Det gäller alla, läkarkandidaten eller den nya städaren, alla är lika viktiga här.

På neuro- och strokeenheten har Cina Johansson rollen som koordinator, en roll hon beskriver som ”spindeln i nätet” så att personalen som ska vara med patienterna får tid att vara med patienterna. Och inne på expeditionen finns Cina alltid redo att stötta kollegorna – om det så är med att svara på en fråga om en patient, att finnas redo med ett leende och ett ”hur mår du?” eller att bjuda på smågodis.

Det här är mitt fantastiska yrke där jag gör skillnad varje dag och jag är jättestolt över det – och det här är saker som händer på jobbet. Men att man låter den fantastiska biten ta över i tänket, då pallar man det här andra."

Alla spelare behövs på planen, upprepar hon flera gånger när hon pratar om sitt jobb.

– Det är mitt mantra. Även om man inte är på samma ställe fysiskt, eller inte har samma funktion – som jag om jag jobbar natt, den som jobbar i köket, jourdoktorn även om den är nere på akuten – vi är alla på samma lag i alla fall. Det kostar inte så mycket att göra något snällt och jag tycker det är en rättighet att bli bemött trevligt och vänligt, det vinner alla på och det blir mindre knöligt att jobba, säger hon och fortsätter:

– Det är det lilla som är viktigt tänker jag. Och då menar jag inte bara hur man är mot patienter utan hur man är mot arbetskamraterna, att man verkligen tar hand om varandra även när det bränner till och är tuffa dagar på jobbet. Det är inte alltid lätt. Folk är trötta nu, på diskussionerna om pengar och vården – men jag tror att det är viktigt att ha en balans.

Cina håller upp händerna för att symbolisera två vågskålar.

– Det här är mitt fantastiska yrke där jag gör skillnad varje dag och jag är jättestolt över det – och det här är saker som händer på jobbet. Men att man låter den fantastiska biten ta över i tänket, då pallar man det här andra.

två kvinnor lerFörstora bilden

Enhetschefen Sara Magnusson, till höger, är stolt över att ha Cina Johansson i sin personalstyrka: "Med den kunskap hon har finns det nästan ingen situation hon inte hanterar," säger hon. Foto: Sara Rönnberg

Vara rädd om kompetensen

På neuro- och strokeenheten är Sara Magnusson enhetschef – och hon understryker vilket värde hon sätter på att ha Cina Johansson i personalstyrkan.

– Det är fantastiskt. Den här stoltheten som Cina har påverkar alla positivt. Med den kunskapen hon har finns det nästan ingen situation hon inte hanterar. Och det är så värdefullt, säger hon och fortsätter:

– Jag skulle vilja att man vore mer rädd om personer med den här kompetensen överlag i vår verksamhet. Man är inte riktigt det i dag känner jag. Det är inte bara att släppa folk och tänka att det bara är en person, för det finns så mycket kunskap vi måste ha kvar.

Text & Foto: Sara Rönnberg

9 av 10 gillar detta