En person står bredvid en HauptmöbelFörstora bilden

Kristina Wistman bredvid ett skrivbord av Haupt

1700-tal Sverige och Europa på Nationalmuseum Jamtli

Utställningen som är den tredje i raden, omfattar 180 verk ur Nationalmuseums samlingar.

- Utställningen är som en instruktionsbok för 1700-talet, säger Christina Wistman, biträdande museichef, och fortsätter;

- Många porträtt, men här handlar det verkligen inte enbart om konstnärerna bakom bilderna, utan här får vi träffa gestalter ur det svenska 1700-talet.

Utställningen handlar mycket om relationen mellan Sverige och Europa, utbyten av olika slag. Hur svenska konstnärer reste ut i Europa och återvände med nya intryck och influenser. Men även om hur konstnärer faktiskt ”importerades” till Sverige för att lära sina svenska kollegor mer om sitt konstskapande. Utställningen innehåller tre tyngdpunkter; bygget av Stockholms slott, kung Gustav III som ju faktiskt grundade staden Östersund en gång i tiden, och slutligen de olika porträtten.

Interiörbild från utställningen med tavlor på väggarnaFörstora bilden

Taburett formgiven av Louis Masreliez för inredningar på Stockholms slott. Ovanför hänger en målning utförd av Angelica Kauffmann föreställande friherre Gustaf Adolf Reuterholm.

Förutom porträtten visas landskaps- och stillebenmåleri, teckningar, skisser, en samling miniatyrmålningar, porslin, fajans och möbler från den här tiden. En möbel som får en att dra efter andan är det skrivbord med rulljalusi tillverkat av Georg Haupt som finns placerat under en målning av Gustav III. Skrivbordet användes av nämnde kung och stod i hans våning på Operan i Stockholm. Georg Haupt är den mest kända av våra möbeltillverkare under 1700-talet, hovsnickare som producerade möbler av mycket hög kvalitet. Utställningen 1700-tal – Sverige och Europa visas på Nationalmuseum Jamtli i Östersund 19 juni 2020 – 11 april 2021.

Text & Foto: Lena Manneby

3 av 3 gillar detta