Fem personer sitter i en soffa och döljer sina ansikten med varsina foldrar

Vinnande kandidater hela bunten - länet Sverigebäst på konstengagemang

Ingen konst att vara bäst i Sverige

Länet runt om du vill. Från tidig morgon till sen kväll. Smide, måleri, grafik, konstworkshop, konsthandverk – i keramik, trä och stickat, foto, glaskonst och öppen ateljé. Allt du visste om, och litet till när Konstens vecka slår upp sina länsportar och bjuder in.

Konstens vecka arrangeras bland annat för att stimulera människor att ta till sig konst, och att locka till engagemang i någon lokal konstförening. Den är även ett fint tillfälle för länets alla konstnärer att få via upp sin konst och sprida den. I länet är samarbete ett starkt lysande ledord, och här jobbar alla tillsammans för ett så brett och digert arrangemang som möjligt. Östersunds kommun, regionen, länets konstföreningar och Jamtli. Arbetsgruppens tentakler sträcker sig ut över hela länet, och når förhoppningsvis alla som vill delta med sin konst under veckan.

- Att arbeta på det här sättet är ganska unikt i landet, slår Karin Kvam som är ansvarig för bildkonsten hos Region Jämtland Härjedalen fast.

Ellen Hyttsten, länsordförande för Sveriges konstföreningar, flikar in att den här känslan som samarbetet ger genomsyrar hela verksamheten, och innebär att människor kan ta del av konst på så många olika platser ute i vårt vidsträckta län.

Fem personer i en soffa, de ler mot kameran

Jeanette Wahl Jamtli, Cathrine Johansson Östersunds kommun, Ellen Hyttsten Jämtlands läns konstförening, Marika Wahl Lindberg Åre konstförening och Karin Kvam Region Jämtland Härjedalen

Sverigebäst

Konstens vecka invigs på lördag på Jamtli, och det blir faktiskt just här som självaste riksinvigningen sker. På plats finns Greta Burman, ny förbundschef på Sveriges konstföreningars riksförbund. Att hon kommer hit beror bland annat på att länets konstförening är bäst i Sverige när det gäller antalet aktiviteter och att föreningen har flest aktiva i landet.

Hela programmet hittar du på www.sverigeskonstforeningar.nu/jamtland

Text & Foto: Lena Manneby

1 av 1 gillar detta

REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN

Postadress: Box 654, 831 27 Östersund
E-post: region@regionjh.se
Telefon: 063-14 75 00 (växel)
Org. nr: 232100-0214
Fakturaadress: Box 910, 831 29 Östersund
Ekonomienhetens e-post: ekonomienheten@regionjh.se