Fem kvinnor samlade tätt ihop, sittandes och stående inne i ett konstgalleriFörstora bilden

Kärntruppen bakom Konstens Vecka 2019

Konstens vecka – lyfter samtidskonsten

- Årets tema är digitalisering. Man tror att den största påverkan på samtidskonsten framöver kommer att vara digitaliseringen. Det handlar inte bara om att man kanske använder digitala metoder när man skapar sin konst, utan även alla möjligheter som idag finns för att visa upp sin konst digitalt. Så man får tänka ordet digitalisering väldigt brett! Det säger Ellen Hyttsten, ordförande Sveriges Konstföreningar Jämtland Härjedalen.

Veckan invigs på Jamtli på lördag, med ett performance av Sabina Wärme som hon döpt till ”These Heavy Clouds”. Hon kallar det själv bland annat för ”livet indränkt i glitter och lösögonfransar. En popkonsert, en föreställning, ett performance? Allt det och litet till” Förutom det delas Region Jämtland Härjedalens nyinstiftade arbetsstipendium för bild- och formkonst ut. Konstsäcken knyts ihop en vecka senare med en kvällsfinal på Galleri LUX i Östersund.

- Vi har en konstpub i galleriet på lördagskvällen. Aftonens DJ Kristoffer Svensson spelar vinylskivor, och besökarna får ta sig an ett quiz komponerat av Anna Erlandsson och Maja Westerlund. Samkväm helt enkelt! Berättar Anna Lena Kauppi från Galleri LUX.

Två kvinnor sitter inne i ett konstgalleri. Väggen bakom dem är ruff och skrovlig i sten.Förstora bilden

Ellen Hyttsten och Anna Lena Kauppi

Silversmycken under fem decennier

I Galleri LUX kan man under veckan även avnjuta stora inramade foton av silversmeden Kerstin Öhlin – Leijonklous arbeten under fem decennier. Från 1960-talet och fram till idag.

- När jag började min bana som silversmed fick jag höra att mina smycken var revolutionära och ibland litet vågade. Jag använde mig bland annat av plexiglas, och det var någonting helt nytt för smycken, berättar Kerstin Öhlin-Leijonklou och fortsätter;

- Det känns litet konstigt så här i backspegeln, eftersom många av dom konventionella smycken som jag gör idag ansågs vara väldigt uppseendeväckande förr i tiden.

Även om det inte finns aktiva konstföreningar i länets alla kommuner så är det glädjande nog så i år att samtliga kommuner ändå har någon form av aktiviteter kopplat till Konstens vecka.

- Man ska inte glömma den offentliga konsten. Den finns där överallt, och det är allas vår konst! Men den är lätt att glömma bort. Det säger Karin Kvam konstkonsulent, Bildkonsten avslutningsvis.

Text & Foto: Lena Manneby

1 av 1 gillar detta