Karin Larsson och Vanessa Sahlman vid Berta Hanssons stora textila verk

Karin Larsson och Vanessa Sahlman vid Berta Hanssons stora textila verk

Primus möter Berta Hansson

Det hände sig en solig sommardag i Hammerdal, faktiskt för ganska länge sedan nu. Berta Hansson bjöd hem PMP. Vad de två konstnärerna samtalade om är det bara dom som vet, men nu är stunden kommen när det är dags för Primus Mortimer Petterson att via deras respektive konstverk bjuda igen. I ”Utflykt” möts Berta och Primus ännu en gång, och den här gången är även du och jag välkomna att delta.

- Själva tanken med urvalet är att jag ville få den där känslan av att bjuda in och att åka iväg någonstans. En utflykt. Antingen åker man någonstans där man känner sig hemma, eller så till en helt främmande plats, berättar Vanessa Sahlman som är konstnär och grafisk designer och som även curerat utställningen.

Att resa på riktigt och i sinnet

Båda konstnärerna reste en hel del under sina liv. Kanske allra helst Primus, som gick till sjöss redan i tidiga tonåren, och då förstås hann vara med om äventyr och utflykter till långväga och exotiska resmål. Detta återspeglar sig såklart i hans måleri.
- När han målade så var det ju på ett sätt så att han reste i sinnet, och kom ihåg motiv från sina många resor, konstaterar Vanessa Sahlman.
Karin Larsson som är konsthandläggare på regionen berättar om sitt möte med Berta Hansson;
- Det var ett jättefint möte. Berta Hansson var en fantastisk konstnär som också var djupt intresserad av sina medmänniskor. Jag minns henne som en person med en stadig blick och ett äkta och sant intresse för människan och konsten såklart.

Utställningen Utflykt innehåller 20 verk, inklusive de små skulpturer i träsnideri som Primus skapat. Det naturliga dagsljuset i Primusrummet är fantastiskt, och hjälper till att lyfta fram Primus och Bertas konst på bästa möjliga sätt.

Boksamtal i Primusrummet i höst

Författaren Sara Lundberg har skrivit en bok som baseras på Berta Hanssons uppväxt i Hammerdal, och på hennes konstnärskap. Boken med titeln ”Fågeln i mig flyger vart den vill” fick Augustpriset i höstas. Vid tre tillfällen i höst arrangeras boksamtal i Primusrummet på temat Berta Hansson, under ledning av Catarina Lundström som är läs- och litteraturutvecklare.

- Vi ville skapa en utställning och ett rum där besökarna både ska känna att dom faktiskt kommit på en utflykt, en konst-picknick. Ett rum med harmoni, milda färgskalor och en mjukare ton, rundar Vanessa Sahlman av.

Utställningen pågår i Primusrummet 25 maj – 12 oktober 2018

Text & Foto: Lena Manneby

2 av 2 gillar detta

REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN

Postadress: Box 654, 831 27 Östersund
E-post: region@regionjh.se
Telefon: 063-14 75 00 (växel)
Org. nr: 232100-0214
Fakturaadress: Box 910, 831 29 Östersund
Ekonomienhetens e-post: ekonomienheten@regionjh.se