Talangfulla stipendiater och magisk jojk

Musik, dans, konst och teater var i fokus när kulturskapare från länet mottog regionens stipendier och kulturpris under tisdagskvällen. Dessutom bjöds publiken på storslagen jojk av Elin Teilus.

Ett 80-tal besökare hade hittat till Gaaltije och Tullparken i Östersund när Region Jämtland Härjedalen bjöd på sin årliga trädgårdspicknick med konsert och stipendieutdelning. Filtar, stolar och picknickkorgar samsades om gräset framför scenen. Regionala utvecklingsnämndens ordförande Elise Ryder-Wikén delade ut stipendierna tillsammans med nämndens vice ordförande Karin Thomasson.

Kulturstipendiet till Peterson-Bergers Minne tilldelades Athanasia Kotronia, Josefine Olsson och Anders Hoglert. Athanasia komponerar klassisk musik och har precis gått ut gymnasiet.Till hösten börjar hon på Det Danske Konglige Musikkonservatorium i Köpenhamn. Vid mottagandet av stipendiet bjöd hon på en komposition Pressade blomblad sats 2, som framfördes av en stråkkvartett från Dalasinfoniettan. Anders går på Musikkonservatoriet i Trondheim och spelar klassisk klarinett. Han framförde två stycken, ett snabbt och ett fint som han själv uttryckte det och lockade fram skratt bland publiken. Josefine är dansare och danspedagog som till hösten börjar på Flow Dance Academy i Oslo som är en streetdanceutbildning där andra terminen genomförs i Paris. Det samiska stipendiet tilldelades Marika Renhuvud, dansare med rötter i Mittådalens sameby för stöd och uppmuntran att föra och utveckla det sydsamiska kulturarvet vidare.

Kulturpriset till Peterson-Bergers minne tilldelades Batte Sahlin för hans mångåriga gärning som kulturskapare och konstnär och inte minst för det engagemang han mobiliserade genom Husåspelet. Föreställningen hade premiär 1979 och förändrade en hel bygds synsätt på sig själva. Battes kulturella gärning förkroppsligar den betydelse som konst och kultur kan ha när det gäller sammanhållning och samhällsförändring.

Kvällen avslutades med en konsert med Elin Teilus, sångerska och jojkare med rötter i skogsamiska Udtja utanför Jokkmokk. I år släpptes skivan Iellemij - To Life som en hyllning till markerna och människorna i Udtja, jorden och livet. Elin, ackompanjerad av musikerna Rikard Åström och Mats Jenséus, trollband publiken med sin magiska jojk, enkel och storslagen på samma gång.

Årets trädgårdspicknick blev, trots den lite kyliga kvällen, ett fantastiskt arrangemang med hög kvalitet. Arrangemanget genomfördes i samarbete med Stiftelsen Gaaltije.

Text och foto: Jimmy Eriksson

2 av 2 gillar detta