Folktandvården lanserar nytt verktyg i kampen mot karies

Med Rocka munnen flyttar Folktandvården in i svenska hem och telefoner. Appen som innehåller både spel och timer ska göra barn och föräldrar till bättre tandborstare.

När siffrorna visade en oroväckande ökning av karies hos yngre skolbarn insåg Folktandvården att man behövde ett nytt verktyg i kampen för friskare tänder. Samtliga Folktandvårdsorganisationer i hela landet står bakom den nya digitala satsningen för svensk folkhälsa och barntandvård.

– I Rocka munnen kopplar vi ihop tandborstningen och skärmtid i ett roligt spel så att familjen kan leka fram en bra vana tillsammans hemma. Målet är att tandborstningsrutinen ska mötas med ett uppspelt ”jag vill!” från barnen istället för ett tjatigt ”du måste” från föräldrarna, säger Eva-Karin Bergström, legitimerad tandhygienist, Folktandvården Västra Götaland.

Folktandvårdens historia innehåller många bevis på hur man framgångsrikt har förändrat och förbättrat tandhälsan – och folkhälsan – i Sverige. Idag finns ”lördagsgodis” med i Svenska Akademiens ordlista och det har blivit en vardagsregel för både barn och vuxna som bidrar till att hålla en hälsosam livsstil.

– För att kunna fortsätta förebygga och vara världsbäst på friska tänder måste vi anpassa oss, utveckla oss och våga använda nya verktyg. I våra telefoner finns många appar som inspirerar och hjälper oss att hålla ordning i vardagen. Det känns självklart att Folktandvården ska finnas med där och peppa både små och stora att ta hand om tänderna, säger Kristin Gahnström Jonsson, områdeschef Folktandvården Jämtland Härjedalen.

Rocka munnen
Rocka munnen är Folktandvårdens app som finns att ladda ner i Appstore och Googleplay från och med 22 maj. Avsändare av appen är alla Folktandvårdsorganisationer i Sverige och syftet är att skapa goda vanor kring tandborstning och munhälsa och att göra det på ett roligt sätt.


För mer information:
Kristin Gahnström Jonsson, områdeschef Folktandvården Jämtland Härjedalen, 070-345 48 67
Eva-Karin Bergström, pressansvarig Rocka munnen och legitimerad tandhygienist och odontologie doktor, Folktandvården Västra Götaland, 073-326 11 10

Text: Anton Säwström