VM-satsning för nya affärsmöjligheter och fler invånare till länet.

Regionala utvecklingsnämnden beviljade igår 8 miljoner i medfinansiering för projektet ”VM-effekt för kompetensförsörjning, inflyttning och företagens försäljning utanför länet”. Projektet har som målsättning att maximera möjligheterna att nå potentiella inflyttare och att skapa affärsmöjligheter för länets företag, detta i samband med att Åre och Östersund står som arrangör för dubbla VM 2019.

Under 2019 genomförs Alpina VM 5-17 februari i Åre samt VM i Skidskytte 7-17 mars i Östersund. Att två så stora världsmästerskap hålls i samma region inom så kort tid är unikt. Projektet, som har VM-tävlingarna som utgångspunkt, bygger på aktiviteter som ska bidra till att skapa nya strategiska nätverk mellan länets företag, att fler företag når en marknad utanför länet, samt att personer utanför länet lockas att flytta hit. Projektet kommer fokusera på två målgrupper; organisationer med rekryteringsbehov samt personer utanför länet som besitter den kompetens som efterfrågas.

- Inflyttning och kompetensförsörjning är högt prioriterade utvecklingsområden för att länet och företagandet här ska må bra och utvecklas. Denna satsning kommer nyttja styrkan i VM-tävlingarnas genomslagskraft till att skapa positiva kringeffekter för hela länet, säger Robert Uitto, regionråd (s).

Tävlingarna kommer sammantaget att exponeras i media i cirka 70 länder och når därigenom cirka en miljard TV-tittare. Vid sidan av ett stort antal tillresta besökare från Europa och resten av världen beräknas det även finnas 2000 journalister på plats i regionen under arrangemangen.

- Arrangemang av den här storleken genererar en unik möjlighet till både exponering och strategiska utbyten med parter som vanligen inte finns i länet. Med projektet får vi en viktig plattform på plats för att inför och under tävlingarna sätta möjligheterna som länet ger på kartan, avslutar Susanné Wallner, regionråd (m).

Projektet kommer att ägas och drivas av World Championship Region i Jämtland Härjedalen AB (förkortat WCR 2019). Bolaget ägs till lika stora delar av det alpina VM-bolaget, ÅRE 2019 AB och VM-bolaget för skidskyttets VM, Biathlon Events i Sverige.

För mer information:

Robert Uitto (s), regionråd Tfn 070-962 73 64
Susanné Wallner (m), regionråd Tfn 072-213 24 12

Text: Shahram Blomqvist