App ger nu frivilliga möjlighet att rädda liv i Jämtland Härjedalen

Den 2 maj ansluter sig Region Jämtland Härjedalen som den tolfte regionen i landet till systemet Sms-livräddare. Det är ett system som larmar frivilliga livräddare med HLR-kunskap till platsen för ett misstänkt hjärtstopp. Systemet ger den som drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus bättre förutsättningar att överleva. Larmet kommer via en mobilapplikation, som visar vägen till den drabbade och till närmaste hjärtstartare.

När ett 112-samtal om misstänkt hjärtstopp kommer in till SOS Alarm skickas ett larm ut via appen Sms-livräddare till de frivilliga livräddare som befinner sig i närheten. Syftet är att påbörja hjärt-lungräddning så fort som möjligt och få en hjärtstartare på plats i väntan på att ambulans anländer.

– Region Jämtland Härjedalen blir den tolfte regionen i Sverige som ansluter sig till systemet. Jag är glad att vi nu får chansen att rädda fler liv tillsammans med medborgarna i vår region. Vi har redan påbörjat arbetet med att marknadsföra tjänsten för att få fler livräddare att registrera sig och fler hjärtstartare anslutna i systemet, säger Jan Näsvall, projektledare för införandet av Sms-livräddning och Samordnare på Patientsäkerhet.

Systemet drivs genom ett samarbete mellan SOS Alarm och Heartrunner Sweden AB. De regioner som samarbetar med SOS Alarm om ambulansprioritering och dirigering kan välja att aktivera systemet i sin region så att frivilliga livräddare kan hjälpa till vid misstänkta hjärtstopp. Alla personer som har gått en utbildning i hjärt-lungräddning och som är över 18 år kan ansluta sig till appen genom att ladda ner appen och själva registrera sig.

– Att använda ny teknik och involvera medborgarna i kedjan som räddar liv är viktigt för att öka överlevnaden efter hjärtstopp enligt internationell forskning. Vid hjärtstopp är tiden till hjärt-lungräddning eller defibrillering helt avgörande och med hjälp av frivilliga livräddare kan räddningsinsatsen påbörjas tidigt i väntan på ambulans, säger Patrik Glantz, avtalsansvarig på SOS Alarm.

Idag finns cirka 130 000 registrerade livräddare i Sverige, varav över 1 000 i Jämtland Härjedalen, redo för larm om hjärtstopp när tjänsten tas i bruk den 2 maj.

– Vi är mycket glada över att Jämtland Härjedalen nu räknas in bland de som förstärker kedjan som räddar liv. Enligt internationella riktlinjer rekommenderas regioner och länder att införa system som Sms-livräddare för att rädda fler liv vid hjärtstopp utanför sjukhus. Varje hjärta räknas, säger Jessica Holmström, marknadsansvarig för Sms-livräddare hos Heartrunner Sweden AB.

För att bli sms-livräddare krävs att du är över 18 år och har gått en kurs i hjärt-lungräddning. Svenska Rådet för Hjärt-Lungräddning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har mer information på sin hemsidan om hur du gör HLR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och vart du kan vända dig för att gå utbildning.

Mer information om Sms-livräddare finns på SOS Alarms webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kontakt:
Region Jämtland Härjedalen
Jan Näsvall, Projektledare
063-153 191, sms-livraddare@regionjh.se

SOS Alarm
Pressjouren
08-205 307, press@sosalarm.se

Heartrunner Sweden AB
Jessica Holmström, marknadsansvarig
070 854 73 10, jessica@heartrunner.com

Text: Elin Gunnarsson