Framtida tillväxtarbete formas genom Smart specialisering

Strategi för smart specialisering (S3) är ett arbetssätt för det regionala tillväxtarbetet som kan beskrivas i en sexstegsprocess där grundlig analys och dialog är nyckelsteg för framgång.

I oktober 2019 fick regionala utvecklingsnämnden i uppdrag av Regionfullmäktige

att ta fram ett förslag till Program för Smart Specialisering som ska ersätta den nu gällande innovationsstrategin (Innovativa Jämtland/Härjedalen 2025) från år 2021.¨

– Smart specialisering är ett verktyg för det regionala tillväxtarbetet och handlar om att kraftsamla för att stärka konkurrenskraft och innovation inom områden med utvecklingspotential, säger Elise Ryder Wikén (M) som är ordförande i Regionala utvecklingsnämnden.

Syftet med Smart specialisering är att förstärka regioners konkurrenskraft genom att identifiera och prioritera områden med potential för tillväxt. Det handlar både om områden där en region redan har styrkor men också om nya områden. I Region Jämtland Härjedalens förslag som omfattar åren 2021–2027 pekas styrkeområden ut inom Jord, skog och vatten, Hållbar energi, Upplevelser samt Digitala lösningar.

– Vi har valt att identifiera breda prioriteringar då de ger bättre förutsättningar att skapa ökad utvecklingskraft och stärkt konkurrenskraft i hela vår region. Vår geografi är unik i Europa och när EU-kommissionen formulerade vad S3 är och innebär var vårt län inte normgivande. Det är viktigt att vi bär med oss det och formar S3 efter våra unika förutsättningar, säger Elise Ryder Wikén.

Programmet för smart specialisering kommer att vara en del av det styrdokument som sätter mål och prioriteringar för Jämtland Härjedalens regionala tillväxtarbete och som enligt förordningen (2017:583) om regionalt tillväxtarbete ska ses över minst en gång mellan varje val till region- och kommunfullmäktige.

Programmet kommer att kompletteras med handlingsplaner för respektive styrkeområde.

För mer information:
Elise Ryder Wikén (M), ordförande Regionala utvecklingsnämnden, 070-649 64 04
Anna Omberg, internationell strateg, 070-600 39 13

Text: Sara Nilsson