Munskydd i kollektivtrafiken rekommenderas

Folkhälsomyndigheten går nu ut med rekommendation om att använda munskydd i kollektivtrafiken under vissa tider på dagen. Rekommendationen gäller från och med torsdag 7 januari då resandet efter jul- och nyårsledigheter bedöms öka. Resenären ansvarar själv för att ta med munskydd och att ha det på vid ombordstigning, under resan samt vid avstigning.

Trots att betydligt färre personer än normalt reser med kollektivtrafiken i länet finns det avgångar där det är svårt att hålla avstånd. Det är framförallt på vardagar mellan sju och nio på morgonen samt mellan tre och sex på eftermiddagen det kan uppstå trängsel. Det är också under dessa tidsintervaller som Folkhälsomyndigheten rekommenderar att den som är född 2004 eller tidigare ska bära munskydd vid resa i kollektivtrafiken.

– För att det skall fungera så smidigt som möjligt är det klokt att ta på ditt munskydd redan innan ombordstigning på bussen samt att behålla det på till dess att du kommer till ditt hem, kontor eller liknande för att där på ett säkert sätt ta av det och slänga det. Detta är för att undvika köbildning vid påstigning samt ansamling av potentiellt smittsamma munskydd i offentliga miljöer, säger Annika Ersson som är smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen.

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation är det resenärens ansvar att införskaffa munskydd.

– Våra chaufförer kommer inte ha några munskydd till försäljning och inte heller kunna kontrollera att rekommendationen följs, säger Marie Nordmark, områdeschef för Kollektivtrafiken i Region Jämtland Härjedalen.

– Vi hoppas att våra resenärer fortsätter att ta ansvar och följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten går ut med för att skapa ett tryggt resande för alla som behöver nyttja kollektivtrafiken, säger Marie Nordmark.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer:

  • Om du har möjlighet, undvik att resa med kollektivtrafiken.
  • Om du måste resa och är frisk, använd munskydd vardagar mellan klockan sju och nio på morgonen samt mellan tre och sex på eftermiddagen. Munskyddet bör bäras vid ombordstigning och till dess att du kommer till ditt hem, kontor eller liknande så att du kan slänga munskyddet på ett säkert sätt.
  • Använd munskydd om du är född 2004 eller tidigare.
  • Rekommendationen gäller för stads- och regiontrafik som inte går att boka plats på.
  • Rekommendationen är engångsmunskydd CE-märkt klass 1 eller 2.

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns information om vad du ska tänka på vid användning av munskydd.

För mer information:
Marie Nordmark, områdeschef Kollektivtrafik, Region Jämtland Härjedalen, 073-036 47 74
https://ltr.se/din-resa/information-corona/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text: Stina Pihlström