Nu öppnar Mini-Maria i Jämtland Härjedalen

Mini-Maria är en mottagning för ungdomar upp till 21 år som har frågor eller vill ha stöd kring alkohol, droger eller spel om pengar. Den 15 april öppnar huvudmottagningen i Östersund.

Mini-Maria är ett samarbete mellan Region Jämtland Härjedalen och länets kommuner. Socialtjänst och hälso- och sjukvård samverkar för att erbjuda rådgivning och tidiga insatser för ungdomar och unga vuxna.

– Det känns jättebra att Mini-Maria nu är på plats i Östersund och att vi kommer att ha filialer i varje kommun framöver. Detta är en viktig verksamhet som ger stöd åt framför allt ungdomar och unga vuxna men även åt vårdnadshavare eller närstående som har frågor och oro, säger Katarina Nyberg Finn (S), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Jämtland Härjedalen.

En viktig del av arbetet har varit att få till bra kontaktvägar för de som vill ha kontakt med mottagningen. På webbsidan finns vanliga frågor och svar och det finns även en app att ladda ner för att kunna chatta direkt.

– Nu samlas regionen och socialtjänsten under samma tak vilket gör att vi tillsammans kan samordna och samlokalisera insatser. På så sätt kan vi också minska riskerna för att målgruppen ska hamna mellan stolarna med ett etablerat missbruk och allvarlig psykisk ohälsa som följd, säger Elin Hoffner (V), 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Mini-Mariamottagningen på Prästgatan 15 i Östersund öppnar för allmänheten måndag den 15 april. Filialerna i varje kommun öppnar hösten 2024.

Läs mer:
Välkommen till Mini-Maria Jämtland/Härjedalen (minimariajh.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontaktpersoner:
Katarina Nyberg Finn (S), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden, 072-202 53 63

Elin Hoffner (V), 1:e vice ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden, 070-313 16 63

Elisabeth Engkvist, sjuksköterska barn- och ungdomspsykiatrin, elisabeth.engkvist@regionjh.se

Christine Gundt, samordnare Östersunds kommun, christine.gundt@ostersund.se