Nu startar vaccinationer mot säsongsinfluensa

Influensa orsakas av virus och är mycket smittsamt. En stor del av de som vaccinerar sig slipper influensa helt eller får lindriga symtom. I Region Jämtland Härjedalen inleddes vaccinationerna vecka 42 och olika rekommenderade grupper vaccineras i turordning.

Vaccination mot säsongsinfluensa ger ett ökat skydd mot årets influensavirus. Skyddet varar högst ett år och varje år kan det vara ett nytt virus som orsakar influensa

– Influensavirus förändras ständigt genom att de muterar. Därför kan man drabbas många gånger under livet och det är också en anledning till att vi erbjuder vaccination varje år, säger Micael Widerström, smittskyddsläkare vid Region Jämtland Härjedalen.

Vem bör vaccinera sig mot säsongsinfluensa?

De med ökad risk att bli allvarligt sjuka eller som behöver skydda någon som har kraftigt nedsatt immunförsvar rekommenderas att vaccinera sig mot säsongsinfluensa. Vaccinering kommer att ske enligt följande turordning:

  • Från vecka 42 erbjuds de som bor på ett särskilt boende för äldre (SÄBO) och de som har hemsjukvård vaccination.
  • Från vecka 45 erbjuds de som är 65 år eller äldre, de som tillhör någon av de rekommenderade grupperna samt gravida efter graviditetsvecka 16, vaccin.
  • Från vecka 47 erbjuds personal inom vård- och omsorg samt hälso- och sjukvård vaccin.
  • Från vecka 49 erbjuds övriga invånare vaccin.

Vaccin mot pneumokocker

Pneumokocker är en typ av bakterier som kan orsaka flera olika sjukdomar, till exempel lunginflammation, öroninflammation och bihåleinflammation. Vissa personer har större risk att bli allvarligt sjuka av en infektion med pneumokocker. De rekommenderas därför vaccin.

Region Jämtland Härjedalen erbjuder vaccination mot pneumokocker och många väljer att ta vaccinet i samband med vaccination mot säsongsinfluensa. Om du redan har fått vaccin mot pneumokocker så behöver du i regel inte ta det igen

Kan jag ta flera vaccin samtidigt?

  • Det går bra att ta vaccin mot säsongsinfluensa och covid-19 vid samma vaccinationstillfälle om du är över 18 år. Om du är under 18 år måste det ha gått minst 7 dagar mellan vaccinationstillfällena av dessa vaccin.
  • Du kan också vaccinera dig mot säsongsinfluensa och pneumokocker vid samma vaccinationstillfälle. Då måste det gått 7 dagar före eller efter vaccination mot covid-19.

Mer information finns på 1177.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text: Thomas Jarnehill