Start för riktade hälsosamtal planeras till oktober 2021

I Regionplanen 2021-2023 finns beslut att Region Jämtland Härjedalen ska erbjuda riktade hälsosamtal 2021. Regionstyrelsen beslutade idag att anta den utredning har gjorts som beskriver vad som krävs för att kunna verkställa detta innan årets slut.

Hälsosamtalet är ett riktat erbjudande som går ut till invånare i en viss ålder där personen med hjälp av frågor och blodprov får svar på hur den egna hälsan ser ut. Den som vill kan därefter få råd och stöd att förbättra den för att på så sätt ligga steget före flera vanliga sjukdomar.

– Forskning har visat att de som deltar i hälsosamtal förbättrar sin hälsa och lever längre. Syftet med hälsosamtalen är att förbättra hälsan och förebygga hjärt- och kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke samt diabetes genom att tidigt införa sunda vanor, säger Lennart Ledin som är Hälso- & sjukvårdsnämndens 1: a vice ordförande.

I utredningen föreslås att erbjudande om hälsosamtal till att börja med ska riktas till 40-åringar utifrån att de är yngre och därmed ännu inte dragit på sig levnadsvanerelaterade sjukdomar men kan ligga i gränszon eller lever på ett sätt som kommer att göra att de längre fram i livet får problem med exempelvis högt blodtryck, diabetes, cancer, stroke och hjärtinfarkt. Många i 40-årsålderna är småbarnsföräldrar och mermotiverade att aktivt förändra sina levnadsvanor. Med insatser för 40-åringar finns tid att ändra levnadsvanor så att sjukdomar inte uppstår vilket innebär minskade kostnader för hälso- och sjukvården framgent. I nästa steg kommer hälsosamtalen att riktas till fler åldersgrupper.

– Att erbjuda hälsosamtal är en viktig del i det sjukdomsförebyggande arbetet genom att tidigt upptäcka sjukdom, men det är också en viktig åtgärd för att bidra till en mer jämlik hälsa i befolkningen, säger Lennart Ledin.

Om tidsplanen håller kommer riktade hälsosamtal kunna erbjudas i oktober 2021. Samtalen kommer att vara avgiftsfria.

För mer information:
Lennart Ledin, (L), Hälso- & sjukvårdsnämndens 1: a vice ordförande, 070-327 99 47
Eva Hellstrand (C), regionstyrelsens ordförande, 070-601 28 9

Text: Sara Nilsson