Stor potential i samverkan mellan regioner och kommuner

Region Jämtland Härjedalen har på eget initiativ skickat in ett remissvar till regeringen på den utredning som haft i uppdrag att utarbeta en strategi för att stärka kommunernas kapacitet att fullgöra sina uppgifter och hantera sina utmaningar.

De framtida utmaningarna består bland annat i den demografiska utvecklingen och den snabba urbaniseringstakten där mindre kommuner tappar invånare till förmån för de större. Trots att Region Jämtland Härjedalen inte är utpekad remissinstans bedöms de frågor Kommunutredningen behandlar vara av sådan vikt att ett remissvar ändå har upprättats.

– Vi är positiva till många delar i utredningen men ställer oss kritiska till att den inte ger någon tyngd till samverkan mellan kommuner och regioner. Utveckling och attraktivitet kräver samspel och att vi går åt samma håll. Staten behöver stödja arbetet för en utökad strategisk samverkan och titta vidare på potentialen som finns i detta, säger regionstyrelsens ordförande Eva Hellstrand (C).

I remissvaret betonas vikten av att staten sköter sina egna åtaganden och finns i hela landet. I nuläget finns uppenbara brister till exempel när det gäller utveckling och underhåll av statlig infrastruktur.

Regionen uppmanar även regeringen att utreda nya regionala och kommunala skattebaser inom ramen för arbetet med den skattereform som utlovas i punkt 4 i Januariavtalet.

Alla förslag som kan medföra ökad inflyttning av arbetskraft med hög kompetens i utflyttningskommuner på landsbygden är vidare av stor vikt att utreda, med ambitionen att de också ska genomföras.

Samtliga förslag som kan leda till förbättrad tillgång till bredband i hela landet, liksom för kommuner och regioner att ta del av digitaliseringens möjligheter, tillstyrks.

För mer information
Eva Hellstrand (C), regionstyrelsens ordförande, 070-601 28 95
Hans Svensson, regiondirektör, 076-837 31 74

Text: Sara Nilsson