En person iförd hatt och färgstarka kläder står i ett mörkt rum med fjällmotiv i akvarellform i bakgrundenFörstora bilden

Gunilla Ellis - konstnärens hustru

Bengt Ellis konst visas på Jamtli

Oas – platser av orörd och avskild skönhet. Så heter den minnesutställning över konstnären Bengt Ellis som invigts på Jamtli nyligen. Alla ni som mest förknippar Bengt Ellis konstnärliga gärning med fjällandskap i all sin karga vackerhet kommer garanterat att bli både överraskade och kanske även smått betagna. Här väntar nämligen även en suggestiv och färgstark målning av en vulkan, närmast meditativa målningar från Ecuadors regnskogar och ett knippe färgstarka porträtt från Sydamerika utställningens besökare.

- Ett närmast böljande måleri, där betraktaren sugs in i bilderna.

Så förklarar Kenny Jonsson utställningskommissarie, den inledande delen där man kan njuta av en flodscen från Rio Napo. På golvet framför ett av konstverken finns ett vattenspel, och alltihop sammantaget ska föreställa ett slags regnskogsaltare. I rummets högtalare hörs musik av Erik Satie, framförd av en gitarrist från Ecuador. Det sätter en trolsk stämning i rummet.

Fotografiskt minne

- Jag är så väldigt glad och nöjd med utställningens urval. Att lyckas få fram dessa konstraster, först det intensivt gröna, därefter hans typiska fjällmotiv men också dessa porträtt av människor vi mött under våra resor i Sydamerika. Det blev enastående lyckat!

Det konstaterar Gunilla Ellis, konstnärens hustru och fortsätter;

- Bengt hade ju fotografiskt minne. Det innebar att han inte behövde fota de människor som han ville porträttera, för att komma ihåg detaljerna i deras ansikten. Han hade spanat in dem. Kunde stå på en balkong, med kikaren till sin hjälp. Sen iakttog han dem noga. Det räckte.

Detalj av en akvarell med en sovande tiggare iförd hatt i EcuadorFörstora bilden

Den sovande tiggaren av Bengt Ellis

Historien bakom porträttet av den sovande tiggaren

Gunilla Ellis berättar historien bakom porträttet av den uttrycksfulle sovande tiggaren. Paret Ellis hade med sig sina två pojkar ut på sina resor, och de två som vid detta tillfälle var fyra och sex år gamla, brukade få gå fram och ge en slant till tiggare på gatan. Så även denna gång, och när de la ner pengen i hans lilla hatt tittade han upp ur sin slummer och log stort mot barnen. Detta hade tydligen aldrig tidigare förekommit. En annan tiggare utbrast nämligen förundrat;

- Ni har fått honom att le!

Utställningen Oas – platser av orörd och avskild skönhet visas på Jamtli fram till september 2024.

Text & Foto: Lena Manneby

2 av 2 gillar detta