Podden Öka takten

Bild av utrustning för att göra en poddsändning.

Öka takten är Energikontoret Jämtland Härjedalens podd. Vi vill öka takten i omställningen till ett fossilfritt och energismart samhälle med mer konkurrenskraftiga företag och en bättre vardag för invånarna. Det vill vi göra genom att öka intresset för energi- och klimat, lyfta goda exempel och sprida kunskap.

Fråga vår rådgivare om energieffektivisering, förnybara drivmedel eller minskad miljöpåverkan så svarar vi i kommande avsnitt. Bästa sättet är att mejla oss på : energikontoret@regionjh.se


Säsong 2

23 november 2021: Att välja bil eller inte bil, eller vilken bil?

Elbil, hybrid, biogas, HVO, etanol, plugin ja, det finns en palett av bilar att fundera kring när man börjar kartlägga sitt eget behov och vilken typ av bil och drivmedel som passar bäst.

I det här avsnittet pratar vi om just det. Med oss har vi gästen Linus Larsson som går i bilbytartankar. Vi pratar om hur du som lyssnar kan dra nytta av våra råd om du har bilbyte i tanken.

Skicka gärna en fråga till energikontoret så ska vi ta upp svaret i kommande avsnitt. Du hittar kontaktuppgifterna här.

21 oktober 2021: Bli en testresenär och vintercyklare

Vintercykling – är det verkligen något vi kan hålla på med här i Jämtland Härjedalen?

Snöfallet ligger och lurar i luften och vintern står för dörren samtidigt som fler och fler återgår till att resa från hemmet till sina arbetsplatser.

Lyssna och få tips kring utrustning, kläder, säkerhet och hur du kommer igång med ditt vintercyklande.

Med oss har vi bl a erfarna vintertrampare, polis och cykelhandlare.

12 oktober 2021: Rallydrottningen Tina Thörner tar tempen på tunga fordon och biogas

Vad är flytande biogas? och vad finns det för utbud när det gäller tunga fordon? Varför är det så lätt att räkna hem men få som hoppat på? Vilka stöd kan åkarna få när de investerar i både framtiden för barnbarnsbarnen och i sina näringar? Tina Thörner gästar Öka takten och pratar med en hel biogasbransh. Från producenter av biogas till fordonsindustrins företrädare och åkare själva. Det här avsnittet är en del av eventet Biogas Roadshow

27 september 2021: Elavbrott kan få stora konsekvenser-så kan du förbereda dig

Ett elavbrott skulle kunna vara i flera dygn, eller längre. Att vara förberedd och med ganska små medel klara av att rida ut avbrottet handlar avsnittet om den här gången.

Säsong 1


Juni 2020: Så kan du göra skillnad genom arbetsresor

I det här avsnittet handlar det om arbetsresor för att öka takten med att reducera utsläppen av koldioxid för att klimatmålen ska nås, och främst hur det ser ut bland en av länets största arbetsgivare med 5000 anställda, Region Jämtland Härjedalen.

Regionen har reducerat sina egna koldioxidutsläpp med 30 procent under tre år, mellan 2016-2019 visar den mätning som gjorts. Minskningen gäller tjänsteresor, men även de anställdas sätt att ta sig till och från jobbet. En märkbar förändring hos personalen av både resebeteende och satsningar på fossilfria drivmedel ligger sannolikt bakom den stora minskninge

Juni 2020: Miljoninvesteringar som betalar sig

Matbutiker med uråldriga kyl och värmesystem kan tjäna på att investera i uppgraderad teknik. För investeringen är det möjligt att söka upp till 30 procent av kostnaden i bidrag. Lars Myrskog, handlare, har uppgraderat nyligen. Hör mer i avsnittet.

Produktion: "Öka takten" produceras av Poddverandan i Östersund på uppdrag av Energikontoret, Region Jämtland Härjedalen.