Läget inom hälso- och sjukvården v. 28

Läget på Östersunds sjukhus är just nu ansträngt men hanterbart. Bemanningsläget är fortsatt utmanande på vissa ställen där det fortfarande finns pass som inte är fyllda.

Några hälsocentraler i Region Jämtland Härjedalen har stängt under några veckor i sommar med hänvisning till närliggande hälsocentral. På 1177.se hittar du aktuella öppettider. Du kan alltid ringa 1177 för råd om vård.

Under vecka 27 gick andelen covid-smittade ner något i Jämtland Härjedalen, men utifrån Folkhälsomyndighetens scenarier förväntas en ny våg ta fart under sommaren. Det är BA.5, en undergrupp till virusvarianten omikron, som har ökat de senaste veckorna och nu dominerar i Sverige. I nuläget finns inget som tyder på att BA.5 skulle ge ett allvarligare sjukdomsförlopp än tidigare omikronvarianter, men den bedöms orsaka den ökade smittspridningen.

Under vecka 27 har 53 positiva provsvar registrerats mot förra veckans 51. Det var dock fler som provtogs och därför har andelen smittade gått ner något jämfört med föregående vecka.

Fem personer med covid-19 vårdas nu på Östersunds sjukhus. Ingen av dessa vårdas på IVA.

En mer utförlig lägesbild över covidläget finns här Powerpoint, 748.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Om du har symptom
Den som är sjuk med symtom som kan bero på covid-19 ska stanna hemma. Det gäller alla vuxna och barn, och även den som är vaccinerad mot eller har haft covid-19 tidigare.

Du behöver lämna prov om du har hemtjänst, bor på äldreboende eller LSS-boende, arbetar i sjukvården eller i äldreomsorgen eller om du har kraftigt nedsatt immunförsvar eller är gravid. Mer information om att lämna prov och få provsvar finns på www.1177.se/jamtland-harjedalen/covid-19-prov. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vaccinationer mot covid-19

Vaccinationsmottagningen på Campus i Östersund har drop-in-mottagning varje vardag, klockan 8.15–15.30. Mellan den 25 juli–14 augusti har vaccinationsmottagningen på Campus semesterstängt. Under semesterstängningen vaccinerar hälsocentralerna mot covid-19 i mån av tid. Men hälsocentralerna har minskad bemanning under sommaren, så det finns ingen garanti att få en tid för vaccination där.

Från den 1 september rekommenderar Folkhälsomyndigheten en till dos vaccin till alla som är 65 år eller äldre, samt till dig som är 18 år eller äldre och som riskerar att bli allvarligt sjuk i covid-19. För dig som är 18–64 år blir rekommendationen fortfarande att ta tre doser, men du som vill ta en ytterligare dos kommer kunna få det. Rekommendationen för barn 12–17 år ändras inte. Mer information kommer längre fram.

Text: Sara Nilsson