kollage med ett porträtt på en person en bild av mobiltelefon med tät-appen på skärmen

Emma Nyström, ST-läkare på Brunflo hälsocentral och forskare vars avhandling utsetts till Årets allmänmedicinska avhandling 2019. Foto: Sara Rönnberg

2019 års bästa allmänmedicinska avhandling

Hallå där Emma Nyström, allmänläkare och numer medicine doktor, vars avhandling om självbehandling av urininkontinens med hjälp av mobilapp blivit utsedd till 2019 års allmänmedicinska avhandling av SFAM, Svensk förening för allmänmedicin.

Grattis! Hur känns det?

– Så kul för hela forskningsprojektet! Avhandlingen blev bra men den är ett resultat av hela Tät-projektet.

Vad betyder det för dig att få den här utmärkelsen?

– Det är jätteroligt! Och det är ett tecken på att de vi gör värdesätts, att andra också tycker det håller bra vetenskaplig kvalitet och att det bidrar till allmänmedicinen.

Du disputerade i januari 2019, hur har du jobbat vidare med forskningen senaste året?

– Dels har jag arbetat med den sista studien som ingick i avhandlingen men som inte var helt färdig. Dels har vi arbetat med en till randomiserad kontrollerad studie av Tät II-appen för kvinnor som har bland- och träningsinkontinens. Vi har nu skrivit färdigt artikeln om den och hoppas på att få den publicerad. Nu ska vi söka nya medel och se hur vi kan jobba vidare.

Kommer du att fortsätta jobba vidare med Tät-projektet?

– Ja, det kommer jag göra. Dels disputerar min kollega Ina Asklund i slutet av mars. Vi funderar tillsammans med en kollega i Umeå på en ny studie av appen Tät II, uppföljaren till Tät-appen som användes i studierna i min avhandling. Vi hoppas kunna studera mer hur den kan bidra till att nå ut med stöd och behandling för den målgruppen. Vi har kunnat släppa den första Tät-appen fri för användning nu men vi måste också hitta en lösning för långsiktig finansiering av den. Vår ambition är att apparna ska kunna leva vidare utanför studierna.

Text & Foto: Sara Rönnberg

Årets allmänmedicinska avhandling 2019

SFAM:s forskningsråd har utsett årets avhandling för 2019. Priset tilldelades Emma Nyström för hennes avhandling Self-Management of Urinary Incontinence using eHealth.

Motiveringen lyder:

”Emma Nyström har med sin avhandling systematiskt och med relevant metodik validerat ett digitalt hjälpmedel för behandling av urininkontinens – ett vanligt förekommande, men ofta dolt folkhälsoproblem. Avhandlingsarbetet är ett bra exempel på hur utvärdering av digitala hjälpmedel kan genomföras och fynden kan få stor betydelse både nationellt och internationellt.”

1 av 1 gillar detta

REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN

Postadress: Box 654, 831 27 Östersund
E-post: region@regionjh.se
Telefon: 063-14 75 00 (växel)
Org. nr: 232100-0214
Fakturaadress: Box 910, 831 29 Östersund
Ekonomienhetens e-post: ekonomienheten@regionjh.se