Alexandra forskar om tumörrelaterade virus i övre luftväg
- Jag hoppas att min forskning ökar kunskapen om tumörrelaterade virus i övre luftväg, och att vi bättre kan förutsäga antalet som kommer insjukna och bära de specifika virusorsakade sjukdomarna.
Det säger Alexandra Schindele, som är överläkare i öron- näsa- och hals-sjukdomar och arbetar på Östersunds sjukhus. Här har hon har haft sin anställning sedan 1995.
- Jag är gift med Mattias och har tre barn, två är utflyttade och studerar på annan ort, men min yngsta dotter bor kvar hemma, fortsätter hon.
Alexandra Schindele är född i Stockholm, och flyttade hit för att göra sin AT-tjänst i Jämtland. Här hade man redan goda vänner, som lockade upp familjen. Förutom forskningen tycker hon om att umgås med familj och vänner, gärna utomhus i skogen eller på fjället med vandring och skidåkning.
- Körsången vill jag gärna ta upp igen, efter min disputation, slår hon fast.
Varför blev det forskning för din del?
- Min inspirerande kollega Anna Holm, talade så varmt om sitt forskningsprojekt, att jag blev lockad att börja. Hennes, och numera min handledare professor Katarina Olofsson i Umeå, är också en underbar förebild, som jag kunde tänka mig att forska med, berättar Alexandra Schindele.
Antalet patienter med cancer i halsmandel- och tungbas ökar
Att det blev precis det forskningsämne som det blev förklarar Alexandra Schindele med att Katarina Olofsson och Anna Holm just studerade vanligt förekommande virus vid olika sjukdomstillstånd i övre luftväg, vilket även Alexandra Schindele tycker är väldigt spännande. Bakgrunden är att antalet patienter med cancer i halsmandel- och tungbas ökar, och det antas bero på humant papillomvirus (HPV). Genom sin forskning har hon kartlagt HPV och Epstein-Barr virus (EBV) som kan ge infektion, inflammation och ibland cancer i övre luftväg hos människa. Hon har studerat förekomst av dessa virus samt tumörmarkören p16, för viss HPV-orsakad cancer, i förstorade/infekterade halsmandlar, inflammerade näspolyper, inverterat papillom i näsa/bihålor, vilket är en sorts tumörväxt, samt cancer i struphuvudet.
Vad hoppas du att din forskning ska leda till eller bidra med?
- Jag hoppas att forskningen ökar kunskapen om tumörrelaterade virus i övre luftväg, och att vi bättre kan förutsäga antalet som kommer insjukna och bära de specifika virusorsakade sjukdomarna. Vaccin mot HPV kommer nog minska halsmandel- och tungbascancer på sikt, eftersom andra HPV-orsakade sjukdomar i luftvägen, som vårtor på stämbanden, kraftigt minskat av vaccin som ges till barn i skolåldern, säger hon och fortsätter;
- Förhoppningsvis kan nya och fler vaccinbaserade behandlingar förbättra livskvaliteten hos patienter, minska sjukvårdens kostnader och skydda vårdgivare.
Hur är forskningsklimatet i Region Jämtland Härjedalen?
- Det är gott! Jag har haft förmånen att få forska på en deltidstjänst från FoU-enheten, vilket har gjort min forskning möjlig. Att forska på fritiden funkar dåligt, med det krävande arbete jag har på kliniken, slår hon fast.
Fördelar och eventuella nackdelar med att ägna sig åt forskning?
Alexandra Schindele menar att fördelarna är att det känns meningsfullt att fördjupa sig i ett ämne där utfallet kan göra skillnad för andra människor. Hon tycker också att det blir ett välkommet komplement till den kliniska vardagen, och som ger ny energi och nya insikter. Nackdelen kan vara att det är svårt att avgränsa sig, det blir lätt en fritidssyssla också.
Ditt bästa tips till forskningssugna kollegor? Hur ska man tänka?
- Hitta en bra och inspirerande handledare/forskargrupp! Det mesta blir intressant när man börjar fördjupa sig i ämnet, och de flesta ämnen inom medicin är meningsfulla att studera, rundar hon av.
Alexandra Schindele disputerar den 25 november klockan 09.00 i Hörsalen på Östersunds sjukhus med sin avhandling med titeln; Mapping viruses in non-malignant tonsils, nasal polyps, sinonasal inverted papilloma and laryngeal cancer. På svenska blir det; Kartläggning av virus i godartade halsmandlar, näspolyper och inverterat papillom i näsa-bihålor samt cancer i struphuvudet.
Länk till avhandlingen i sin helhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Intervju: Lena Manneby Foto: Mattias Schindele