Lotte Moebius och Jacques LöfvenbergFörstora bilden

Lotte Moebius och Jacques Löfvenberg

Hedrande stipendium till Lotte och Jacques

- Det är ganska fantastiskt att vi får pris för någonting som vi inte skulle vilja vara utan. Vi vill ju verkligen göra precis det här som vi gör i vårt jobb idag, konstaterar en glad och stolt Lotte Moebius, sjuksköterska på Lungenheten.

Hon har tillsammans med läkaren Jacques Löfvenberg blivit tilldelad ett stipendium från Lungcancerföreningen, för sitt mångåriga och högkvalitativa arbete med patienter som diagnosticerats med lungcancer.

- Vi är både överraskade, glada och stolta, berättar Jacques Löfvenberg.

I motiveringen från Lungcancerföreningen står det bland annat att de två får stipendiet för sin långa och gedigna erfarenhet av alla aspekter rörande diagnostik, behandling och uppföljning av lungcancervårdens olika delar. Det stämmer verkligen. Lotte Moebius har arbetat med detta i 18 år, de senast fem som kontaktsjuksköterska gentemot lungcancerpatienterna. Jacques Löfvenberg har ägnat imponerande 34 år åt detta.

Ett jobb som berör – varje dag

Jacques Löfvenberg beskriver arbetet med denna patientgrupp som väldigt belönande men samtidigt väldigt jobbigt.

- Det är en tuff diagnos med dålig prognos. Vi följer många personer från det att dom kommer till oss och tills att dom avlider, berättar han och fortsätter;

- Den belönande aspekten består i mina möten med dessa människor. Personen ifråga blir med tiden många gånger mer intressant än själva sjukdomen, även om den självklart också är viktig.

- Det här är ett jobb som berör – som berör oss varje dag, fyller Lotte i.

Oavsett om det handlar om bra eller dåliga nyheter för patienterna så är dom otroligt tacksamma att arbeta tillsammans med förklarar hon. Det finns en väldig närhet till patienterna i och med att dom utreds på avdelningen, dom får sina behandlingar där och ligger inne när så behövs. Detta skapar en slags helhet uppe på själva avdelningen där alla känner patienterna och dom i sin tur känner sig trygga och vet vart dom hör hemma.

Arbeta i team – framtidens vårdmodell

Både Lotte och Jacques slår fast att all personal på lungavdelningen jobbar tight i team kring sina patienter, och att det är en viktig faktor för trivsel.

- Vi tror på att jobba så. En nära kontakt mellan patienter och personal, bekräftar Lotte Moebius.

Detta framgår även i motiveringen till stipendiet där man kan läsa; ”Lotte och Jacques har visat att framtidens vårdmodell är att arbeta i team”

- Vi trivs så himla bra tillsammans i den här arbetsgruppen, så vi vill nog egentligen tillägna allesammans det här priset.

- Våra patienter kommer till oss i en väldigt utsatt situation, berättar Jacques Löfvenberg och fortsätter;

- Förutom det medicinska har vi en uppgift att ge patienterna ett slags fotfäste, en stabilitet och struktur i den här kaotiska situationen. Därför strävar vi efter att ha en hög kontinuitet i den personal som möter dom. Dom ska inte behöva träffa för många nya ansikten när dom kommer hit till oss. På så sätt är faktiskt storleken på vår avdelning optimal.

Att ge litet struktur i kaoset

Det ska vara lätt att få kontakt med personalen, en närhet. Det är ofta en tät och intensiv kontakt från början, och då är det viktigt att den här relationen blir bra och trygg från första start. Även om det hela är både svårt och tufft för patienten är det viktigt att det finns en plan för behandlingen.

- Patienterna behöver insyn i sin egen vård och utredning, så ser vi på cancervården idag, säger Jacques Löfvenberg.

En individuell vårdplan utarbetas därför alltid. I den kan man läsa vad som kommer att hända, vilka utredningar som ska göras, hur behandlingen ser ut och när i tiden dom ska genomföras och så vidare. Allt för att ge patienterna litet struktur i kaoset.

-Att få det här stipendiet är särskilt hedrande för oss eftersom det är den nationella patientföreningen som delar ut det, så det känns verkligen som om det kommer från dem det berör, rundar Jacques Löfvenberg av.

Text & Foto: Lena Manneby

5 av 5 gillar detta