tre ystra mjölkkor som sprinhger in i en kohage med många människor som publik.Förstora bilden

Ystra kor vid kosläpp. Foto: Mostphotos

Kosläpp till glädje för många, men skydda dig och djuren från smitta

Nu är det snart dags för de traditionella kosläppen, och därmed möjligheten att besöka en gård och låta sig smittas av djurens glädje över att betessäsongen äntligen är här. Djuren skänker oss frid, och att veta hur maten produceras är allmänbildande. För att undvika risken att smittas av sjukdomar vid direkt kontakt med djur och gödsel, är det dock viktigt att tänka på hygienen.

Varje år arrangeras välbesökta kosläpp i vårt län. De är en viktig begivenhet för branschen att kunna visa upp sin produktion och för människors rekreation och välbefinnande i kontakt med djuren. Direktkontakt med djur sker dock inte helt utan risk. Människor kan överföra smitta till djuren och djuren kan i sin tur överföra smittor till människor.

– Vi ser att det finnas en risk för överföring av exempelvis tarmbakterier som ehec eller campylobakter, men även parasiter som cryptosporidier, om man inte är noga med hygienen. På riksplan har vi sett exempel på utbrott som kan kopplas till just djurkontakt, säger smittskyddsläkare Micael Widerström vid Region Jämtland Härjedalen.

Viktigt att följa regler för god hygien

– Alla djurägare som arrangerar besöksverksamhet är skyldiga att följa speciella hygienregler, säger länsveterinär Johan Olsson vid Länsstyrelsen Jämtlands län. Reglerna är enkla och avspeglar sunt förnuft, som att besökarna ska ha möjlighet för handtvätt i nära anslutning till djuren, och de är till för att skydda de människor som besöker djuren.

Tänk på detta när du besöker en gård:

  • Följ djurägarens besöksregler, lyssna på vad som sägs och läs de skyltar som finns uppsatta.
  • Tvätta händerna både innan och efter djurkontakt. Torka dem sedan, innan du äter eller hanterar livsmedel.
  • Se till att hjälpa barnen. Tänk även på att rengöra barnets napp om den fallit till marken. Enbart handsprit räcker inte för att ta bort vissa smittämnen och handsprit saknar effekt om händerna är synligt smutsiga eller kladdiga.
  • Fråga djurägaren var du kan äta din medhavda matsäck. Ät inte i hagen!
  • Tänk på att dina stövlar ska vara väl rengjorda när du kommer till gården. Rengör dem även ordentligt efter besöket. Fråga djurägaren var du kan tvätta stövlarna.
  • Drick gårdens mjölk bara om den är värmebehandlad, till exempel pastöriserad.

Text & Foto: Mikael Widerström, Johan Olsson

3 av 7 gillar detta