En person ler in i kameran med blombukett och diplom i sina händerFörstora bilden

Ulrika Grahn

Årets handledare inom primärvården

Inspirerar och lyssnar. Handleder med värme, omtanke och ansvar. Ulrika Grahn och Maria Månsson - Årets handledare inom primärvården. Priset består av äran och ett diplom, diplomet delades ut i november i samband med distriktsläkarnas fortbildningsdagar på Jamtli. Ulrika Grahn säger så här om utmärkelsen;

Hur var känslan när du fick priset?

- Jag blev väldigt överraskad och samtidigt mycket glad. Det känns roligt att jag tydligen i detta fall har lyckats att förmedla hur spännande, mångfacetterat och stimulerande det är att arbeta inom det allmänmedicinska området.

Vad tycker du är viktigt att tänka på som handledare?

- Att möta utbildningsläkaren där hen befinner sig utvecklingsmässigt i sin yrkesroll. Att uppmuntra till utveckling både medicinskt, inom verksamhetsutveckling och på ett kollegialt/personligt plan.

Hur vill du/försöker du vara?

- Jag försöker lära ut ett allmänmedicinskt arbetssätt grundat på medicinsk vetenskap och där kontinuitet och att följa förlopp är viktiga ingredienser. Jag vill förmedla att man måste kunna konstatera att vissa saker känns svårt, avdramatisera att man ibland kommer misslyckas och inte minst att man skall ta hjälp av det ovärderliga kollegiet på enheten ofta.

Intresserad och inspirerande

Motiveringen; Ulrika är en mycket påläst, uppdaterad och intresserad läkare som inspirerar och lyssnar in. Förutom en enorm arbetskapacitet, med preussisk ordning och organisation därtill ett outtröttligt engagemang är hon en mycket glad och vänlig person som har en positiv attityd i nästan alla lägen.

Motgångar och problem skrattar Ulrika bort och löser omedelbart, snabbt och effektivt med ett leende på läpparna. Som handledare lyser dessa egenskaper starkt och både struktur samt inspiration till medicinskkunskap smittar av sig på ett naturligt sätt och efter handledarsamtal känns det alltid roligt att jobba.

Ulrika är dessutom som person väldigt glad, trevlig och orädd. Hon är en naturlig ledare och en förebild för unga läkare. Hon förtjänar mer uppmärksamhet för det enorma arbete hon gör inte bara som handledare utan även som MLU i Odensala HC.

Maria handleder med värme, omtanke och ansvar

Den andra pristagaren heter som sagt Maria Månsson, och är distriktsläkare i allmänmedicin på Åre hälsocentral. Motiveringen lyder som följer;

Maria handleder sina studenter med värme, omtanke och ansvar. Maria har förmåga att fördela ansvar så att man som student utmanas i lämplig omfattning utan att känna sig utsatt eller utelämnad. Maria är noggrann och påläst gällande ST-mål och ST-plan och ger på så sätt en trygg och välordnad tillvaro. I sin handledning visar Maria både djup och bred kompentens vilket ligger till grund för en precis och väl genomtänkt utbildning vid handledarsamtal, auskultationer och sit-in. Vidare förmedlar Maria omtanke och engagemang för sina patienter som är en, kanske den viktigaste, förutsättningen för ett professionellt och mänskligt bemötande i kontakten med patienter.

Text : Lena Manneby Foto: Karin Alverlind

2 av 3 gillar detta