Årets handledare i primärvården
Nyfiken, varm och ödmjuk! Ostressad och engagerad! Det är några av de superlativer som tillskrivs årets två pristagare. Årets handledare i primärvården 2022 heter Lena Lilja, distriktsläkare på Brunflo hälsocentral och Maria Cederberg, distriktsläkare på Ripans hälsocentral.
Priset delades ut vid distriktsläkarnas fortbildningsdagar i mitten av november, och bestod förutom av äran av ett diplom. Att det blev två handledarpris i år beror på att det just nu finns ett stort antal ST-läkare inom primärvården i Region Jämtland Härjedalen. Faktiskt nationellt sett flest ST-läkare per 1000 invånare.
- Utan den stora och ovärderliga insats som alla handledare gör skulle inte detta vara möjligt, konstaterar Birgitta Wärdell distriktsläkare på Lugnviks hälsocentral och även ST-studierektor Allmänmedicin Hälsoval i region Jämtland Härjedalen.
Nomineringarna lyder
Lena Lilja:
AT- och ST-läkarna, nuvarande och nyliga, i Brunflo nominerar Lena Lilja till utmärkelsen Årets Handledare i Hälsoval Region Jämtland Härjedalen för hennes orubbliga och långvariga engagemang för ST-läkares utbildning både som handledare på individuell nivå och för hela ST-kollektivet i Region Jämtland Härjedalen som tidigare studierektor och arrangör av uppskattade kurser i allmänmedicin. Under sin tid som studierektor har hon utan tvekan bidragit till en riktigt god återväxt inom allmänmedicin, från en handfull till över 70 ST-läkare i regionen! Hon lever upp till sina högt ställda krav om kontinuerlig utvärdering inklusive frekventa medsittningar med ST-läkaren både på hemklinik och randning. Hennes nyfikenhet, värme och ödmjukhet gör att små eller stora frågor aldrig känns svåra att ställa, oavsett om det rör enskilda patienter eller övergripande diskussioner om till exempel etik eller professionell utveckling.
Maria Cederberg:
Hon gör en otrolig insats för sin hälsocentral genom att vara handledare till en stor grupp utbildningsläkare. Mestadels är hon den enda fasta distriktsläkaren på plats. Trots dessa förhållanden delar hon alltid med sig av sina kunskapar på ett väldigt lärorikt sätt och utan att visa minsta tecken på stress eller överbelastning. Hennes beslut grundas på djupgående resonemang som baseras på gedigen faktakunskap och en stor förmåga att ge patientcentrerad vård. Hon kan anpassa arbetssättet till dagens- och verksamhetens krav på effektivitet och rationella flöden. Samtidigt står hon upp för kvalitet och patientsäkerhet och lyckades till exempel etablera listning på doktor och konsultläkaren på sin enhet. Yrkesrollen och arbetssätt tar stor plats i handledningen. Genom hennes handledning kunde man bygga upp en grupp med fasta utbildningsläkare som kommer kunna bemanna hälsocentralen på sikt. Insatsen är ovärderlig och uppdraget är mångfacetterad och svårt. Tack för ditt arbete för Primärvården.
Lena Lilja – växer själv som människa i handledningsmötet
- Överraskad, oväntat!! Så kommenterar Lena Lilja priset.
Lena Lilja menar att det som är viktigt att tänka på som handledare är tillgänglighet, lyssnande och att vara nyfiken på adeptens tankar. Finns någon oro? Hur ser planen ut? Vilka uppenbara eller dolda motiv har adeptens bakom sin planering för patienten. Vad finns det för etiska aspekter?
- Jag vill försöka vara välkomnande. Tycker det är jätteroligt att ta del av adeptens funderingar, och försöker bidra med ytterligare perspektiv, säger Lena Lilja och ger sina bästa råd till kollegor som funderar på att kliva på rollen som handledare;
- Ytterst är handledning en patientsäkerhetsfråga. Intresse för handledning, nyfikenhet i uppdraget, glädjen i att få se kollegor växa. Och jag växer själv som människa i handledningsmötet.
Maria Cederberg – försöker skapa en trygghet i osäkerheten
- Jag blev väldigt förvånad men stolt och glad, säger hon och fortsätter;
- Då jag började på Hälsocentralen Ripan för snart två år sedan fick jag direkt handleda ST-läkare trots att jag inte hade någon lång arbetserfarenhet. Jag hade varit färdig specialist i drygt två år då. Det var en rolig utmaning, men ett stort ansvar. Jag har varit handledare till läkare som har varit i slutet av sin ST då de börjat på Ripan. Där min roll blev mer av ett bollplank, dryfta idéer, men också praktiska frågor som lokala vårdprognoser, remisshanteringar etcetera. Kollegor från andra delar av Sverige slås ofta över primärvårdens breda uppdrag i Jämtland. "Ska vi göra det också" är en stående kommentar.
- Jag försöker lyssna, vara en lyhörd handledare. Viktigt att min adept får sätta ramarna för handledningen, vilket kan skilja sig en del beroende på tidigare erfarenheter, personlighet, önskemål etcetera. Det är viktigt att vara ett stöd och ödmjuk inför vårt uppdrag. Ofta kan ST-läkare i början av sin ST, eller AT-läkare, känna att det är omöjligt att greppa över alla kunskapsområden inom primärvård, de påtalar sina brister och ser ibland det breda uppdraget som just för brett och stort. Man kan vara rädd för att missa saker. Där försöker jag belysa det orimliga i att kunna allt. Vi försöker ta reda på saker tillsammans och även jag lär mig nya saker vid varje handledningstillfälle. Jag försöker skapa en trygghet i osäkerheten.
Maria Cederbergs bästa tips till kollegor som vill handleda är att vara sig själv, lyssna, låta adepten sätta ramarna. Våga handleda, det är så roligt och utvecklande.
Text: Lena Manneby Foto: privat