En person står mot en plankvägg och ler mot kameran och sträcker upp sina händer i en segergest.

Åsa Westman

Åsas stora dröm går i uppfyllelse

- Jag tycker om att åka längdskidor, det har jag gjort sedan jag var liten. Och allt sedan jag började i skidgruppen inom Parasport har min stora dröm varit att komma med på Pre Games. Så det här ska bli jätteroligt.

Åsa Westman som är uppvuxen i Järpen, men numera bor i Östersund, har skidåkningen i blodet kan man säga. När familjen bodde i Järpen undervisade hennes föräldrar på skidgymnasiet på orten. Så flera av våra stora skidhjältar har troligen lärt sig det där lilla extra från Åsa Westmans mamma och pappa. Självklart kommer dom att finnas på plats i helgen för att heja fram sin dotter när hon skidar fram i spåret.

För alla oss som upplever längdskidåkning som en ganska bakhal sport har Åsa Westman ett bra tips att ge.

- Då tycker jag att du ska köpa ett par skin-skidor. Dom har ett slags skinn undertill. Då behöver man inte valla, och slipper också få bakhalt!

Rör på dig varje dag!

Åsa Westman är en vältränad idrottstjej. Hon åker längdskidor flera gånger i veckan uppe på ÖSK, men tycker också om att träna på gymmet. Sommartid löptränar hon gärna, eller tar en simtur i sjön. Hemma finns många olika tränings-dvd:er som hon brukar träna till.

- Det brukar bli både zumba, pilates, yoga och aerolates som är en blandning av aerobics och pilates och litet mer fartfyllt än pilates, berättar hon.

Åsa Westman är bestämd när hon berättar vad idrotten givit henne;

- Det är verkligen bra att röra på sig, för du sover mycket bättre om nätterna då. Så jag vill ge tipset till alla att motionera och röra på sig varje dag!- Just längdskidor tycker jag är jätteroligt, och det ger så bra träning för hela kroppen. Sen har jag några stora idoler som håller på med längdskidåkning.

Kalla och Billan idolerna

Åsa Westman nämner Charlotte Kalla men när hon var yngre hette idolen Billan Westin. Hon har sin strategi klar inför helgens tävlingar.

- Jag kommer att tänka igenom loppet i förväg, och så klart göra mitt allra bästa. För mig är det inte viktigast att vinna utan att få vara med om själva tävlingarna.

Åsa Westman kommer att tävla både lördag och söndag, och det är 2,5 km som gäller båda dagarna. Hon hoppas på mer snö innan helgen, även om arrangörerna preparerat spåren. Den natursnö som hittills fallit i vinter är som bekant ganska blygsam.

Vi säger stort lycka till och önskar Åsa Westman två kanonlopp under helgens Special Olympics Sweden Invitational Games!

Text & Foto: Lena Manneby

1 av 1 gillar detta

REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN

Postadress: Box 654, 831 27 Östersund
E-post: region@regionjh.se
Telefon: 063-14 75 00 (växel)
Org. nr: 232100-0214
Fakturaadress: Box 910, 831 29 Östersund
Ekonomienhetens e-post: ekonomienheten@regionjh.se