Person står fotad från sidan i ett sjukhusrumFörstora bilden

Lena Bäck

BB bygger om i höst

Ett halvt dagrum och en förlossningssal ska bli en stor sal, som bland annat kommer att rymma ett stort badkar där den som föder kan nyttja den smärtlindrande effekten. Känslan i rummet ska bli mindre av ett sjukrum och mer hemtrevlig och familjär. Panelen med lustgas med mera kommer att döljas, och ljus- och ljudinstallationer ska monteras upp. Allt för att åstadkomma en lugnande upplevelse för de blivande föräldrarna.

Redan nu har man installerat mindre ljud- och ljusskärmar i det så kallade palliativa rummet på Gyn och på ett förlossningsrum.

- Personligen tror jag att miljön har jättestor betydelse för att man ska kunna slappna av när man är i förlossning. Och när man slappnar av så föder man barn! Det säger Lena Bäck, barnmorska och enhetschef på Område Kvinna.

Noll-separation och avslappnad känsla

Hon var för några år sedan i Australien, och fick där höra talas om ett forskningsprojekt med rötterna i Danmark. Danmark, Sydney och Göteborg körde alla det här projektet med ett förlossningsrum i avslappnad stil, med bland annat bilder på väggarna. Känslan är inte sjukhuslik.

- Nu byggs två mindre rum om till ett stort rum. I det kommer vi även att kunna praktisera noll-separation från bäbisen. Det innebär att om det nyfödda barnet mår dåligt kommer vi att kunna jobba med barnet i samma rum som det föddes i, och inte som idag separeras från föräldrarna direkt, och flyttas till ett annat rum på förlossningen, förklarar Lena Bäck.

Det stora badkar som kommer att installeras i det nya förlossningsrummet kommer primärt att fungera som en variant på smärtlindring, men i ett senare skede kan det eventuellt bli använt vid vattenfödslar. Men först måste all personal känna sig trygg i detta. Man kommer bjuda in till undervisning i vattenfödslar, där en instruktör i vattenfödslar kommer att utbilda personalen i detta. I det nya förlossningsrummet kommer det att sättas upp projektordukar för fönstren, där man erbjuds fem olika teman av bildspel med tillhörande avslappnande musik. Till exempel havet, Jämtland/Härjedalen, skogen och galaxy – rymdtema. Man kan även koppla in egen musik från sin mobil.

Person halvkropp fotad från sidan i ett sjukhusrumFörstora bilden

Lena Bäck

Ett lyft för både personal och patienter

Idag finns fem förlossningsrum på BB, med bäring på att man kan förlösa i ytterligare ett rum om det skulle behövas. Själva ombyggnationen startar i oktober månad och beräknas hålla på in på början av nästa år innan allt står klart.

- Det vi vill att allmänheten ska veta är att det kommer att bli litet stökigt här hos oss under den här tiden. Störande ljud och vissa avspärrningar. Men slutresultatet är väl värt besväret, konstaterar Lena Bäck och fortsätter;

- Personalen är så positiv inför detta. Det lyfter oss att få jobba i en härlig miljö. Som barnmorska befinner du ju dig i ett förlossningsrum i flera timmar, och de rum vi arbetar i idag är små. Det nya rummet blir ett lyft både för personalen och för de som kommer att få föda barn därinne

Det blir slumpen som avgör vem som får föda i det nya stora rummet när det är klart. Rummet kommer inte att bli bokningsbart.

Text & Foto: Lena Manneby

2 av 2 gillar detta