En person ler mot kameran och sitter framför ett fönster.

Britta Ahlin

Britta en av tre finalister till Årets Vårdchef 2021

– Det känns fantastiskt roligt och hedrande och jag är oerhört stolt över nomineringen. Det känns såklart som att jag redan vunnit första pris, i och med att det är medarbetarna som nominerat mig.

Britta Ahlin, enhetschef på Brunflo hälsocentral, är alltså en av tre finalister som tävlar om den hedrande titeln Årets Vårdchef 2021.

– Det känns också som en utmärkelse för hela arbetsplatsen och jag är oerhört stolt över att vi som arbetar på Brunflo hälsocentral tillsammans har vänt skutan, att vi strävar efter att göra det bästa för våra patienter och över att jag får möjlighet att leda det arbetet, konstaterar Britta Ahlin.

Samordnare, coach och om det behövs snöskottare

Britta Ahlin ser sin roll som chef både som en samordnare och en coach. Hon är den som ska skapa förutsättningar för medarbetarna så att de i sin tur kan göra ett gott arbete för hälsocentralens patienter. Det kan handla om allt från att göra bra rekryteringar, att sätta ihop ett bra team till att hitta bra mötesformer där medarbetarna själva får möjlighet att driva utvecklingen framåt.

– Det kan också handla om att skotta fram leasingbilen en måndag morgon så att undersköterskan eller läkaren kan komma i väg i tid till ett viktigt hembesök, rundar Britta Ahlin av.

Tillgänglig och närvarande

Priset går till en vårdchef som på ett föredömligt sätt utvecklar hälso- och sjukvårdens ledarskap och därmed bidrar till att föra medarbetarskapet framåt i sin verksamhet. Britta Ahlins nominering lyder som följer:

”En tillgänglig och närvarande chef, som inger förtroende, skapar trygghet för sina medarbetare och har fått med sig hela arbetsgruppen på en positiv förändringsresa”

"Med stort fokus på arbetsmiljö har denna chef utvecklat ett ledarskap som uppmuntrar till dialog och reflektion, ger utrymme för olikheter, skapar känsla av sammanhang i teamet över yrkesgrupperna och ger möjlighet för medarbetarna att kunna påverka sitt eget arbete. Hen är respektfull, ser både individen men också gruppen i stort, visar förtroende för sina medarbetare och förlitar sig på deras kunskap och förmågor. Rakhet, ärlighet och tydlighet är ord som sammanfattar hens person och ledarskap. Tillsammans med innovativa och visionära inslag skapar det goda förutsättningar för ett långsiktigt och fungerande arbetssätt och goda relationer, som gett positiva resultat, hos både patienterna, i ekonomin och bland medarbetarna. Hen är en chef som förstår vikten av att leda personcentrerat för att kunna bedriva personcentrerad vård."

Finalisterna till Årets Vårdchef på 50 000 kronor är från Brunflo, Ronneby och Trollhättan och arbetar inom primärvård, hemsjukvård och psykiatri. Vinnarna tillkännages den 29 oktober klockan 14-16 då den digitala Vårdgalan direktsänds via Vårdförbundets YouTube och Facebook Live.

Text: Lena Manneby Foto: Privat

4 av 4 gillar detta