En person iklädd skyddsutrustning analyserar coronaprover i labbet på Östersunds sjukhusFörstora bilden

Biomedicinsk analytiker i arbete med att analysera coronaprover i laboratoriet på Östersunds sjukhus. Foto: Lena Manneby

Coronaprover analyseras i Östersund

Från och med måndagen kan samtliga coronaprover som tas i Region Jämtland Härjedalen analyseras på hemmaplan i stället för att skickas till Stockholm och Karolinska sjukhuset. Detta tack vare en egen analysfunktion som nu tas i bruk.

Peter Drobni är molekylärbiolog på mikrobiologen vid Östersunds sjukhus:

– Det är enkelt förklarat med hjälp av DNA-teknik som vi hittar coronaviruset. Samma metod används på Folkhälsomyndigheten. Det vi saknat här hos oss tidigare är själva ingredienserna för att kunna analysera proven. Dessutom valideras metoden så att vi och de ansvariga läkarna i Umeå känner oss trygga med att den fungerar.

Utöver validering ska även en dokumentationsprocess följas utifrån mycket bestämda riktlinjer. Vinsten med analyser på hemmaplan är tidsaspekten, att slippa skicka proverna och vänta på svar. Nu kommer man att kunna ge svar redan samma dag som proverna tas.

– Det är så klart svårt att sia om mängden prover framöver men vi känner oss trygga med att vi kan hantera det som komma skall, säger Peter Drobni.

Text & Foto: Lena Manneby

7 av 7 gillar detta