De övar för att ta emot coronasmittade akutpatienter
Akutmottagningen vid Östersunds sjukhus förbereder sig för fullt för att kunna ta emot patienter som har misstänkt eller bekräftad covid-19. Samtidigt som lokalerna anpassas så övar personalen in nya rutiner.
Akutrummet på akutmottagningen i Östersund är fullt av folk, precis som det vanligtvis är när en allvarligt skadad eller svårt sjuk patient kommer in med ambulans. Teamet som tar emot dessa patienter är stort.
Men två omständigheter skiljer scenariot från det vanliga: patienten på britsen mitt i rummet är en övningsdocka, och personalen är täckta från topp till tå i plastförkläden, munskydd och visir för ansiktet.
I rummet har dessutom stora plastskynken hängts upp, noggrant fasttejpade i golv och tak. Plasten skärmar av delar av rummet där skåp, lådor och bänkar finns från ytan där patienten rullas in på en brits.
När britsen med övningsdockan rullats ut ur rummet tar personalen av sig skyddskläder och visir och samlas för en genomgång av den första övningen i omhändertagande av en patient med misstänkt eller bekräftad covid-19.
Övningsledaren Marcus Lindahl, som även är narkosöverläkare och medicinskt ansvarig på kliniskt träningscentrum (KTC) i Region Jämtland Härjedalen, håller upp ett papper med anteckningar han gjort under övningen:
– Jag har en lista på saker som vi har att tänka på. Det medicinska omhändertagandet gick väldigt bra. Men nu efteråt måste vi samtala i gruppen om hur bra det hela stämde överens med vad vi hade tänkt, säger han.
Viktigt att öva flera gånger
Akutmottagningen har tagit fram nya rutiner för hur de ska hantera patienter med misstänkt eller bekräftad covid-19. Även fast medarbetarna på mottagningen är erfarna och vana vid att jobba skarpt med svårt skadade eller svårt sjuka patienter så är situationen på grund av coronapandemin annorlunda.
Enligt Marcus Lindahl är det först när de praktiskt övar olika scenarier som bitarna faller på plats och de märker vad som fungerar. Något han såg även när han var med som övningsledare när intensivvårdsavdelningen, IVA, övade coronaberedskap.
– Vi gjorde också skrivbordsrutiner som vi trodde skulle funka, men där fick vi köra en övning tre gånger innan vi fick rätt på rutinerna så att allt stämde med verkligheten.
Det är därför som akutmottagningens personal i dagarna jobbar intensivt för att sätta detaljerna och finslipa rutinerna – så att både patienterna och vårdpersonalen kan känna sig trygga även i pandemitider.
– Det går inte att göra allt exakt likadant som vi gör annars. Vi är fortfarande ovana vid den här situationen, så den här träningen är otroligt viktig, säger Marcus Lindahl.
Hur mycket annorlunda blir det att jobba med de nya rutinerna kring corona och covid-19?
– Dels är det personligen jobbigare. Man blir svettigare och det är obekvämt att jobba i den personliga skyddsutrustningen. Därför försöker vi minimera tiden och vara så effektiva som möjligt så vi inte behöver stå här längre än nödvändigt. Och vi såg till exempel under övningen nu att ledningssjuksköterskan här inne inte hade tillgång till telefonen som den måste ha, för den hamnar bakom plastskynkena.
Delat av lokalerna
Akutmottagningen har fått anpassa mycket av sin verksamhet och sina lokaler utifrån spridningen av coronavirus. Förutom de praktiska övningarna för personalen så förbereder sig mottagningen på flera andra sätt för att kunna ta emot patienter smittade av viruset.
En av åtgärderna är att ett extra akutrum kommer att ställas iordning för att ta emot enbart patienter med misstänkt eller bekräftad covid-19.
Mottagningens lokaler i stort har också delats av för att man ska kunna hålla patienter med covid-19 skilda från de som inte är smittade.
Sedan en vecka tillbaka finns ett tält utanför akutmottagningens huvudentré. Där möts besökare som själva söker akutvård av personal som ställer frågor om coronarelaterade symtom.
Den som inte har symtom hänvisas in på akutmottagningen som vanligt. Den som däremot har, eller misstänks ha, covid-19 tas i stället emot i en tillfällig mottagning i nyligen uppbyggda moduler utanför akutmottagningens ambulanshall.
Text & Foto: Sara Rönnberg