Två personer i blå vårdkläder sitter mittemot varandra i ett kök vid ett vitt matbord

Anneli och Emmelie

Efterlängtat föräldrakök på plats

Äntligen! Passande fras såväl när Nobelpriset i litteratur delas ut som när vi kan konstatera att barnklinikens och neonatalavdelningens föräldrakök nu står färdigt för familjer som vårdas på kliniken under längre perioder. Fullt utrustat och mysigt inrett. Efterlängtat av såväl personal som familjer.

Det är framför allt tre personer som klurat och tänkt till litet extra under processens gång fram till färdigt kök. Förutom Hanna Lautamäki-Lek enhetschef på Neonatalavdelningen, avdelning 109 så har också Anneli Jonsson-Jernunger, barnsjuksköterska och Emmelie Nässén undersköterska arbetat fokuserat med detta.

Väntat länge

- Vi har velat ha ett föräldrakök här i över 20 år. Två ombyggnationer har ändå inte medgivit plats för ett kök, men nu äntligen sedan tre veckor tillbaka så står det klart, berättar en glad Anneli Jonsson – Jernunger.

Redan nu finns både microvågsugnar och kylskåp på rummen, men det är en nyhet sedan drygt ett år tillbaka och en effekt av coronapandemin. Det är i barnklinikens före detta sjukhusskolelokaler som det splirrans nya föräldraköket nu finns.

- Visserligen tre våningar ner, på plan 5, men vi kände att tar vi inte det här alternativet så blir det inget kök för våra föräldrar den här gången heller, berättar Emmelie Nässén.

Fullt utrustat och mysigt inrett

Det är alltså ett fullt utrustat kök, mysigt inrett. Det finns ett bokningsschema, av typen tvättstugeschema. Föräldrarna kan boka in sig på ett tretimmarspass, för att inte krocka med någon annan. Man lånar ett så kallat sithskort som öppnar upp in till föräldraköket. Det kommer att vara fritt att äta där eller ta med sig maten tillbaka på sitt rum. Under pågående pandemi får man inte förvara någonting i köket, utan man måste ta med sig alla råvaror därifrån när man fixat klart med maten. Patienterna på neonatalen ligger inne allt från något dygn och upp till ett halvår. Förälder finns på plats hela tiden. På neonatalen får båda föräldrarna vara med, men inga syskon. Barnavdelningens långliggare får självklart också nyttja köket.

- Vi är verkligen glada, och har väntat länge på detta. Det känns jätteroligt! Rundar Emmelie Nässén av.

Text: Lena Manneby Foto: Maggan Söderberg

4 av 5 gillar detta