Egenprovtagning för prostatacancer ska öka testningen
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och den vanligaste orsaken till att svenska män dör av cancer. Nu startar ett projekt för att genom egenprovtagning av PSA i hemmet öka testningen för prostatacancer och därmed rädda liv.
I Region Jämtland Härjedalen erbjuds män som fyller 50, 56 eller 62 år att testa sig för prostatacancer. Det görs genom ett så kallat PSA-prov, ett blodprov som mäter PSA-värdet. PSA-värdet stiger vid olika sjukdomar i prostatan, därför bör ett värde över en viss nivå utredas för att ta reda på om orsaken är prostatacancer.
Nu har Regionalt cancercentrum norr Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., RCC Norr, tillsammans med Region Västerbotten beviljats ett forskningsanslag på nästan 1,4 miljoner kronor från Medtech4Health via Vinnova för att testa en ny metod för egenprovtagning i hemmet. Syftet med projektet är att på sikt kunna införa egenprovtagning av PSA-värdet för män, i stället för att de som idag får erbjudande om att lämna prov på sin hälsocentral.
– I Jämtland Härjedalen har ungefär 35 procent av männen lämnat ett PSA-prov när de fått erbjudandet. Det är en siffra som vi gärna ser öka, och därför ser vi med intresse fram emot vad den här satsningen resulterar i, säger Mia Ajax, cancersamordnare i Region Jämtland Härjedalen.
Räddar liv
Med ökad testning förväntas antalet män som varje år dör av prostatacancer att minska. Förutom att kunna upptäcka och behandla prostatacancer så skulle införandet av egenprovtagning också frigöra resurser från hälsocentralerna, i och med att de inte behöver boka tider för provtagning eller genomföra den på hälsocentralen. Samtidigt kan egenprovtagning också innebära en vinst när fler får möjlighet till enklare provtagning.
– I vårt län där befolkningen bor fördelat över en stor geografisk yta, och somliga också har längre till sin hälsocentral, skulle hemtest säkerligen kunna vara en nyckel till att fler väljer att testa sig, säger Mia Ajax.
Jämlik testning oavsett var man bor
Nästa steg i studien är att göra ett brevutskick med provtagningsmaterial till 450 slumpmässigt utvalda män i Jämtland Härjedalen, Västerbotten, Norrbotten och Västernorrland. De kommer att erbjudas egenprovtagning i hemmet i stället för att boka tid för provtagning på en hälsocentral.
Om det visar sig att egenprovtagning i hemmet leder till en ökad testning blir nästa del i projektet att utöka erbjudandet till 10 000 män i norra sjukvårdsregionen. Därefter ska det gå att verifiera de första resultaten mot en större grupp individer men även kontrollera att logistiken fungerar.
– Att testa sig ger goda möjligheter att tidigt upptäcka och behandla en prostatacancer som annars kan bli allvarlig. Förhoppningen är att egenprovtagningen på sikt leder till att vi kan erbjuda en jämlik och hållbar prostatacancertestning oberoende av vem man är och var man bor, säger Mia Ajax.
Ny svensk teknik för egenprovtagning
Tekniken som används vid egenprovtagningen kallas quantitative dried blood spot, qDBS, och har utvecklats av det svenska företaget Capitainer. Den möjliggör att en exakt mängd blod kan samlas upp genom ett stick i fingret.
Under hösten pågår en så kallad klinisk validering av dubbelprover för att kontrollera att egenprovtagningen fungerar bra. Totalt 100 män i Region Västerbotten och Region Västernorrland provtar sig själva parallellt med att de lämnar ett PSA-prov på sin urologmottagning.
Om organiserad prostatacancertestning
Regionalt cancercentrum tog 2018 fram rekommendationer för att driva så kallad organiserad prostatacancertestning, OPT, i Sverige. Syftet är att göra testningen mer jämlik och att effektivisera handläggningen. Inom OPT i provtas män från 50 års ålder för analys av prostataspecifikt antigen, PSA, för att kunna upptäcka och behandla prostatacancer.
I Region Jämtland Härjedalen inkluderas män som fyller 50, 56 och 62 år i den organiserade prostatacancertestningen.
Läs mer:
Regelbunden testning för prostatacancer - 1177 Länk till annan webbplats.
Organiserad prostatacancertestning i norra sjukvårdsregionen - RCC Norr Länk till annan webbplats.
Text: Sara Rönnberg och Region Västerbotten. Foto: Capitainer