Fokusvecka psykisk ohälsa: Minskat stigma kring beroendesjukdomar och anhörigas situation
För fjärde året i rad arrangerar Region Jämtland Härjedalen tillsammans med länets kommuner och frivilliga organisationer en fokusvecka om Psykisk hälsa. Syftet med veckan är att öka kunskapen och minska stigmat kring psykisk ohälsa och suicid.
Runt om i länet kommer aktiviteter att anordnas så som föreläsningar och träffar. Många av dem digitala så att så många som möjligt kan delta. Veckan kickade igång redan fredagen den 27 september med digital föreläsning “Skydds och riskfaktorer - Barn och ungas psykiska hälsa” som anordnas av Regionen i samarbete med det nationella nätverket HFS, Hälso-främjande Hälso- och sjukvård.
Det förekommer stigmatisering av personer med psykiatriska tillstånd där beroendesjukdomar tillhör ett område där det förekommer många diskriminerande attityder.
- Stigmatisering innebär att en grupp, som anses avvika från normerna och betraktas som mindre värda i samhället, pekas ut och förknippas med negativa stereotyper, berättar Anna Frisk, utvecklingstrateg på Regionens Folkhälsoenhet.
Stigmatiseringen i sig utgör ett hinder för den enskilde och för anhöriga att söka stöd och hjälp men kan även innebära att en person med psykisk ohälsa till exempel inte får samma vård för somatiska besvär eller samma möjligheter i övriga livet.
- För att minska stigmatisering krävs att vi alla lär oss mer. Där är Fokusveckan ett sätt att uppmärksamma, informera och föra dialog om dessa viktiga frågor. Fokusveckans grund ska vara att involvera personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa, både i planeringen och i genomförandet.
Veckan riktar sig till personal, chefer, politiker och brukar-/anhörigföreningar och alla medborgare som vill lära sig mer om detta ämne. Aktiviteter kommer att ske både via webben och ute hos aktörer och samtliga arrangemang under veckan är gratis.
För mer information om veckans aktiviteter se: www.regionjh.se/fokusveckapsykiskhalsa Länk till annan webbplats.
Text: Anna Swanson Danielsson