En person står framför en dataterminal och tittar in i kameran från sidanFörstora bilden

Åsa Trolle

Först ut i landet! Hjälpmedel mer tillgängliga tack vare utlämningsskåp

- Vi fick den här idén om hur vi skulle kunna göra våra hjälpmedel mer tillgängliga för våra medborgare, genom att möjliggöra uthämtning även på tider när Hjälpmedelscentralen inte är bemannad, berättar enhetschef Åsa Trolle.

Sagt och gjort, i början av maj startade ett projekt med utlämningsskåp, liknande de som idag finns på till exempel, ICA, Willys och Coop. Det innebär att medborgarna i stället för att komma in på Hjälpmedelscentralen under ordinarie öppettid och bli servade över disk av personalen, nu enkelt kan hämta ut sina hjälpmedel när det passar dem bäst. Allt via en sexsiffrig kod som sms:as ut när skåpet är laddat. Inledningsvis kommer man åt skåpen från 07.00 på morgonen fram till kl.19.00 vardagar, och naturligtvis ryms inte allt i skåpen. Men diabeteshjälpmedel är ett gott exempel på sådant som platsar i skåpen idag.

- Vi höjer även den enskildes integritet flera snäpp med hjälp av skåpen, nu måste man inte stå i en reception bland andra personer och högt berätta vad man ska hämta hos oss, en bättre service helt enkelt, helt i linje med regionens digitaliseringsambitioner dessutom, fortsätter Åsa Trolle.

Bra samarbete med Digitaliseringsenheten

Det har varit en snårig och tidvis komplex resa fram till idag. Pandemin orsakade leveransförseningar av skåpmodulen, komponentbekymmer uppstod och även en hel del mer byråkratiska aspekter behövde lösas. Men här har Hjälpmedelscentralen fått superb hjälp av regionens digitaliseringsenhet. Dom bistod med lösningar kring bland annat auktoriseringsprocessen, brandväggar för IT, personuppgiftsbiträdesavtal med mera.

25 utlämningsskåp i en modul i ljus metallFörstora bilden

Utlämningsskåpen är placerade innanför entrédörrarna på Hjälpmedelscentralen

Pionjärer

Som pionjärer i landet märker Åsa Trolle av intresset från övriga landets regioner, där man är positivt nyfikna på projektet. Rent allmänt har den positiva andan kring skåpen varit total, och Åsa Trolle ser en stor framtida potential med skåpen som hon hoppas så småningom även ska finnas på till exempel sjukhuset, apotek och hälsocentraler

Enkla bandage

För att kunna nyttja utlämningsskåpen krävs ingen nedladdad app eller annat, utan bara en mobiltelefon till vilken du får ett sms med en sexsiffrig pin-kod som ska användas för att skåpdörren ska öppnas, när din beställning är på plats i skåpet. Skåpen är 25 till antalet, och innermåtten på vart och ett är cirka 40 x 25 x 47 cm.

- Nu känner jag mig både lättad och stolt över att skåpen finns på plats och att vi på det här sättet kan erbjuda våra medborgare en modern och smidig servicelösning, rundar Åsa Trolle av.

Text & Foto: Lena Manneby

4 av 4 gillar detta