En person i svart kostym ler mot kameran. Blombukett och diplom i händerna.Förstora bilden

Frida Broström

Frida - årets handledare i primärvården

En positiv kraft och en förebild! Så beskrivs årets handledare i primärvården. Frida Broström är distriktsläkare vid Renens hälsocentral i Duved, och får faktiskt utmärkelsen för andra gången.

–Jag blev glad, förvånad och mycket ödmjukt tacksam! Är mycket tacksam för mina fina och kloka ST-läkare som valt att uppmärksamma mig. Tänkte också att det är en av effekterna på distriktsläkarbristen - att man kan få en så fin utmärkelse igen en gång till.

Frida Broström kommer från Laholm i södra Halland, studerade i Köpenhamn och gjorde sen AT och början på ST i Mora. På grund av sin mans jobb så behövde familjen flytta till Åre en kort period under Fridas andra mammaledighet.

–Vi blev snabbt sålda på Åre, och Åre hälsocentral välkomnade mig med öppna armar, så det blev aldrig att vi flyttade tillbaka till Mora, och det var nu 11 år sedan. Ett beslut vi inte ångrat en sekund, berättar hon.

Frida Broström gjorde färdigt sin ST på Åre hälsocentral och arbetade även som distriktsläkare där innan hon var med och startade upp hälsocentralen Renen i Duved våren 2021.

–Där stortrivs jag verkligen, den lite mindre hälsocentralen med nära relation till både kollegor och patienter är verkligen min melodi. Där det ges möjlighet till kontinuitet blir också arbetet mer givande i längden för mig. Sedan några år tillbaka arbetar jag även som skolläkare i Åre kommun på 20 procent. Ett väldigt roligt uppdrag där jag får jobba tätt ihop med bland annat våra fantastiska skolsköterskor, säger hon.

Hon är även sedan många år tillbaka handledare vid regionens kommunikationskurs, och hon tror själv att hon fått med sig mycket därifrån även i sin roll som ST-handledare.

Viktigt att tänka på som handledare

–Att den stunden är till för dem! Att utgå ifrån deras behov och att försöka lyssna in var de står och vad de behöver. Att få det att handla så lite som möjligt om en själv, även om man såklart ska blanda in sina erfarenheter, när det är lämpligt, slår Frida Broström fast.

Givande och personligt utvecklande

Att vara handledare tycker Frida Broström är väldigt givande och en chans till personligt utvecklande. Hon lär sig hela tiden av sina ST-kollegor.

–Distriktsläkare är ju ett ganska ensamt arbete stundtals. Här ges man chansen att jobba tillsammans, ett bra sätt att hålla sig uppdaterad. Och tänk på att det allra mesta av det formella sköter ju våra duktiga studierektorer, så det är i det vardagliga vi behövs, rundar hon av.

Nomineringen lyder:

Frida prioriterar och sätter alltid handledartiden som en självklarhet i en fullbokad vardag. Hon lyckas med konsten att på ett engagerande och inlyssnande sätt låta oss ST-läkare tala och tänka till punkt, samtidigt som hon på något sätt alltid har koll på de senaste riktlinjerna och rapporterna och hjälper oss bli mer strukturerade, kompetenta och självsäkra i vår kliniska vardag. Handledartiden, som gärna får tas under en skogspromenad, blir ofta ett tillfälle där saker får perspektiv.

Frida fyller en viktig roll som vår handledare och är en positiv kraft för konstant vidareutbildning, utveckling och gemenskap på arbetsplatsen. En riktig förebild!

Priset består av äran och ett diplom.

Text: Lena Manneby & Foto: Karin Orre

3 av 4 gillar detta