Hållbarhet viktigt ledord för årets handledare
Kloka tankar om arbetsglädje och konsten att balansera karriär och privatliv – och djupa samtal om etik och om döden. Det är några av styrkorna som Region Jämtland Härjedalens underläkare lyfter hos Årets handledare 2019: Anna-Karin Roos, överläkare på neurologimottagningen vid Östersunds sjukhus.
Sedan 2006 har SYLF, Sveriges yngre läkares förening, i Jämtland i samarbete med regionens forsknings-, utbildnings- och utvecklingsavdelning årligen delat ut priset för årets handledare.
Priset delas ut till en specialistläkare vid Östersunds sjukhus eller någon hälsocentral i regionen, som under året har utmärkt sig som handledare, eller på annat sätt förbättrat utbildningssituationen för underläkare.
Alla läkare som inte ännu är färdigutbildade specialister får vara med och nominera kandidater. En person vinner utmärkelsen, ytterligare två får hedersomnämnanden.
I år nominerades tio läkare – bland dem utsågs till slut Anna-Karin Roos, specialistläkare i neurologi, till årets pristagare.
– Fantastiskt roligt, jag är helt överväldigad över priset! svarar hon som svar på den klassiska frågan hur det känns.
Anna-Karin Roos jobbar på neurologimottagningen på Östersunds sjukhus som tar emot patienter med olika neurologiska sjukdomar, till exempel epilepsi, MS och parkinson. Där är hon huvudhandledare för tre ST-läkare hon kallar ”sina”, som utbildar sig för att bli specialistläkare. Utöver det delar hon och resten av överläkarna på den kliniska handledningen av alla mottagningens ST-läkare – något som hon tycker är väldigt givande.
– Jag har jättehärliga ST-läkare som verkligen är otroligt kompetenta och nyfikna. Det är jätteroligt att få jobba med dem och jag lär mig otroligt mycket under handledningen. Det är ett stort ansvar men också otroligt kul att se deras utveckling – och hur jag själv utvecklas av att få vara handledare, säger Anna-Karin Roos.
Vad tycker du är viktigast att förmedla till dina adepter?
– Det är olika i olika faser – i början av utbildningen kan vissa ämnen vara viktigare för att komma in i sin roll. I takt med att man utvecklas så blir det andra områden som blir viktiga att fokusera på. Men jag skulle säga att generellt är hållbarhet ett viktigt ledord, ett hållbart arbetsliv. Att känna att man utvecklas och får ha kvar nyfikenheten, och att arbetslusten finns kvar under lång tid.
Du har själv varit ST-läkare en gång – hur viktig upplevde du att handledaren var?
– Jag hade en fantastisk handledare som är pensionerad nu. Det otroligt viktigt att ha en bra handledare på många plan, både för att utvecklas kunskapsmässigt men också för att utvecklas i läkarrollen.
På neurologimottagningen har man sedan ett och ett halvt år tillbaka gjort en satsning på att få till bra handledning för sina underläkare. Bland annat jobbar man med det som de kallar parallellmottagning, att man får möjlighet att ta in en överläkare att bolla med i anslutning till varje besök. Dessutom avsätter de regelbundet tid för huvudhandledning och rent klinisk handledning. Enligt Anna-Karin Roos har det varit uppskattat hos underläkarna.
I motiveringen till handledarpriset nämns förutom Anna-Karins kompetens, driv och värme även en kopp te.
Hur är det med den där tekoppen i handen egentligen?
– Haha, det var roligt att de tog upp det. Jag dricker väldigt mycket te. Sedan tänker jag att det även signalerar att har man tid att dricka en kopp te så har man tid att ta en fråga.
Årets två hedersomnämnanden för god handledning gick till Frida Broström, specialist i allmänmedicin på Åre hälsocentral, och Erik Hedman, specialistläkare vid medicinkliniken på Östersunds sjukhus och ST-studierektor.
Text: Sara Rönnberg Foto: Simon Carlquist
Motivering till Årets handledare 2019
Anna-Karin Roos
”Till en varm, driven och skicklig kollega som smittar ST-läkarna på kliniken med sitt engagemang och sin nyfikenhet. Med en enorm förmåga att se, uppmuntra och lyfta var och en av oss, med våra individuella olikheter, styrkor och svagheter. Hon delar ofta med sig av intressanta fall och reflektioner som höjer utbildningsnivån på kliniken. Har kloka tankar om arbetsmiljö och arbetsglädje. I henne har vi en förebild i konsten att balansera karriär och privatliv. Med en kopp te i handen tar hon sig alltid tid. Ger goda råd i vardagliga situationer och öppnar upp för djupa samtal om etik och om döden. Kommer med peppande ord och stöttning i att våga ta det nästa steget i den personliga utvecklingen. Att ha en så fantastisk kollega och mentor är en ynnest.”
Hedersomnämnanden för god handledning 2019
Frida Broström
Till en kollega som alltid tar sig tid att svara på frågor på ett trevligt, engagerande och kunnigt sätt och som under en stormig tid på arbetsplatsen verkligen utmärkt sig för att värna om underläkarna, ST-läkare i synnerhet. Tar sig tid för att engagerat och pedagogiskt handleda i den kliniska vardagen, och drar sig inte heller för att tala om de större frågorna, läkarrollen och personlig utveckling. En riktig guldklimp på arbetsplatsen!
Erik Hedman
Till en engagerad och närvarande kollega som tar parti för underläkares utveckling och arbetsmiljö, utan att dalta. I sitt uppdrag som ST-studierektor har han utvecklat och förbättrat klinikens regelbundna ST-undervisning. Han ger handledning och klinisk instruktion bestående av såväl kunskapskrav och läxförhör som värme och glimt i ögat, inte sällan profylaktiskt inför patientbesöket, och väcker därigenom lusten att utveckla ens teoretiska kunskaper och modet att stå på egna
kliniska ben.