Två sjukvårdspersonal står med munskydd på sigFörstora bilden

Nathalie Själander och Barbro Forsberg

Handhygienens dag – rena händer viktigt i vården

Det tar bara 30 sekunder att tvätta sina händer rena, sekunder som kan hindra smittspridning. Idag den femte maj är det den internationella Handhygienens dag – denna av WHO, Världshälsoorganisationen, särskilt utsedda dag för att uppmärksamma hur viktigt det är att vara noga med sin handhygien när man arbetar inom vård- och omsorg.

På plats i sjukhusets foajé fanns två av region Jämtland Härjedalens hygiensjuksköterskor, Nathalie Själander och Barbro Forsberg. Och besökarna som passerade förbi lyssnade intresserat på vad de två hade att berätta, och gick därifrån en flaska handsprit rikare.

- Handskar bryter ingen smittväg, utan det gör ju handdesinfektionen, konstaterar Nathalie Själander och fortsätter;

- Om man tittar på vårdpersonalen så är den mest vanliga missen man gör att man tar alldeles för litet handdesinfektion. Man har inte riktigt kunskapen om hur stor mängd som faktiskt behövs. Det är två till tre pumpningar ur flaskan som gäller, och därefter ska man mekaniskt bearbeta och gnugga i minst 30 sekunder tills dess att handdesinfektionen har torkat in.

Ett par händer belyses med blått ljusFörstora bilden

Lätt att missa delar av händerna när man desinfekterar dem. Bland annat får vänster hands tumme och pekfinger bakläxa i det här fallet.

Undvik att vifta med dina händer när du spritat dem

Handen har ju både linjer och behåring, och därför måste man verkligen mekaniskt gnugga ordentligt. Om man gör det här för snabbt eller viftar med sina händer för att lufttorka så har man inte fått ner spriten ordentligt i händerna. Då är det snabbt gjort att mikroorganismerna klättrar upp och kontaminerar händerna igen. De vanligaste punkterna som missas när man spritar sina händer är tummarna, handlederna och uppe på fingertopparna närmast naglarna.

Vikten av rena händer innanför skyddshandskarna

Handskarna har mikroskopiska små hål i sig, som gör det möjligt för virus och bakterier att krypa igenom från en odesinfekterad hand, ut på handsken och därefter vidare till patienten. En smittspridning som vi inte vill ha. Samma sak gäller omvänt, om man får mikroorganismer på handsken så är det lätt hänt att dom sprider sig vidare ner på min hand, och då är man kontaminerad.

- Det är därför som man ska sprita händerna innan en handske tas på, för att bryta smittvägen till patienten, och sedan efteråt för att bryta smittvägen från patienten, förklarar Nathalie Själander.

Tvål och vatten kontra handsprit

Vatten och tvål är uttorkande för huden, så det ska man bara använda om man varit i kontakt med diarré eller kräkningar, där det uppstått en så stor mängd mikroorganismer att handdesinfektionen inte klarar av att desinfektera bort alltsammans. Då behöver man göra ett komplement. Eller om man blivit kladdig eller synligt smutsig, för att då mekaniskt kunna arbeta bort och spola ner alltsammans i avloppet.

- Plus om man till exempel vårdar patienter med vinterkräksjukan, fyller Nathalie Själander på.

En trolig teori är att den fleråriga pandemi som vi haft och fortfarande har, givit en genomgående förbättrad kunskap om just handhygien och dess betydelse för att hindra smittspridning.

- Jag kan tänka mig att kunskapen blivit betydligt mycket bättre både bland privatpersoner och inom hälso- och sjukvården. Vi har till exempel noterat att vi i princip inte haft ett enda utbrott av vinterkräksjukan, och det är ju helt fantastiskt rundar Nathalie Själander av.

Text & Foto: Lena Manneby

2 av 3 gillar detta