En person med en blombukett i händernaFörstora bilden

Hanna Calmvik

Hanna prisades för klinisk handledning i toppklass

- Jag blev väldigt överraskad. Och glad. Och stolt. För mig blir det ett kvitto på att jag gör något rätt i min kliniska handledning, samt en motivator för att fortsätta bedriva undervisning, handledning och stärka utbildningsklimatet på kliniken.

Hanna Calmvik är ortoped, enhetschef för läkaravdelningen på ortopeden på Östersunds sjukhus och ansvarig för läkarstudenterna. Hon undervisar dem under deras placering på ortopeden. Nyligen blev hon tilldelad Umeå medicinska studentkårs pedagogiska pris för klinisk handledning.

Vad tror du det är som gör att just du belönas?

- Ja, det är svårt att svara på. Jag tycker verkligen att studenterna är en viktig del av vår verksamhet och de är våra blivande kollegor och alla våras framtida läkare. Det är jätteroligt och inspirerande att jobba med läkarutbildningen och studenterna. Jag minns också när jag var student, även om det var länge sen, och jag har alltid själv gillat att komma till en klinik och till en klinisk utbildningssituation där jag varit välkommen, där det varit en strukturerad planering och där verksamheten visat ett intresse av att lära mig något.

Hanna Calmviks bästa tips till blivande handledare

- Att ha intresse för handledning. Att vilja lära ut, ge studenterna möjlighet att utvecklas kliniskt och också ta och ge feedback. Som ansvarig schemaläggare för den kliniska placeringen och chef måste man också tillse att det finns resurser för att handleda studenterna. Att vi faktiskt avsätter kollegor för handledning och undervisning.

Vilka drivkrafter har du som handledare?

- Min drivkraft är nog att jag gillar att undervisa. Jag gillar handledning och utbildning av blivande kollegor. Jag tycker att det är kul. Det är mycket lättare att jobba med saker som man tycker är roliga.

Priset delades ut i lördags under Medicinska kårens årshögtid på Kårhuset Villan i Umeå. Hanna Calmvik var på plats för att ta emot priset.

- Det var en trevlig lunch med kårordförande, kårstyrelsen, Umeå Universitets rektor Hans Adolfsson och representanter från kliniska verksamheten och Universitetet.

Motiveringen

Det märks när någon är genuint intresserad av undervisning och handledning som Hanna! Pragmatisk och lösningsinriktad ser hon alltid till studenternas bästa, och försäkrar sig varje dag om att vi får så mycket som möjligt ut av våra klinikdagar. Som enhetschef på ortopeden har hon skapat en positiv arbetsplatskultur, där vi studenter ses som en självklar del av kollegiet och ett välkommet inslag i verksamheten. Att många studenter sedan återkommer som underläkare just på ortopeden är en tydlig markör på en trivsam arbetsplats och en uppskattad, högkvalitativ placering!

Intervju: Lena Manneby Foto: Stina Håkansson

4 av 4 gillar detta