Person i vit blus ler in i kameran och en blombukett skymtar i nederkant av bildenFörstora bilden

Lisette Bångman

Lisette – årets distriktsläkare

Lisette Bångman, så heter årets distriktsläkare i länet. Hon arbetar på Lugnviks hälsocentral. Priset delas ut årligen av DLF, distriktsläkarförening Jämtland Härjedalen, och SFAM, Svensk förening för allmänmedicin i Region Jämtland Härjedalen.

Motiveringen lyder

"Jag jobbar nära en fin distriktsläkare som har förmågan att väga ihop vetenskap med erfarenhet och människokännedom. Hon har alltid tid att lyssna och referera till en egen liknande anekdot att dra lärdom av. Med charm och samtal på rätt nivå plockar hon fram det potentiellt allvarliga sjukdomsuttrycket ur det så ofta mångfasetterade livet. Hon heter Lisette Bångman och jag är så glad att jag fått lära känna henne."

Berätta hur känslan var när du insåg att du blivit utsedd till Årets distriktsläkare?

- Jag blev väldigt överraskad och kände en enorm stolthet och glädje. Verkligen ärorikt att få den fina utmärkelsen i hård konkurrens då det finns så många duktiga kollegor i vår region. Att då bli utvald är stort.

Vad tror du varit avgörande för att dina kollegor valt att nominera just dig?

- Med all ödmjukhet är det svårt för mig att svara på det.

Vad tycker du är de viktigaste byggstenarna i ditt jobb som distriktsläkare?

- Allmänmedicin som specialitet passar mig utmärkt då det är ett brett medicinskt område där jag får följa mina patienter över tid genom livets alla åldrar från vaggan till graven i stort och smått. Just kontinuiteten med att ha sina egna patienter är väldigt stimulerande. Alla livsöden är unika. Att vara nyfiken är därför centralt, samt att försöka anpassa sig och sitt sätt att tala och uppträda gentemot just varje enskild individ så att mötet blir så pass givande som möjligt.

Vad betyder den här utmärkelsen för dig på kort och lång sikt?

- Jag känner uppskattning och stärks i att fortsätta försöka göra ett bra jobb.

Intervju: Lena Manneby Foto: Johan Svärd

4 av 4 gillar detta