En person arbetar med provrör med armarna inne i ett skyddskåp.Förstora bilden

Lise Skoglund, biomedicinsk analytiker på laboratoriet på Östersunds sjukhus, gör iordning ett akut coronaprov som behöver analyseras skyndsamt. På cirka två timmar har enheten på sjukhuset som lämnat in provet sitt analyssvar. Foto: Sara Rönnberg

Livet på labb ett halvår in i pandemin

– Hur mycket vi än jobbade och slet så tänker jag tillbaka på det hela med stolthet och en häftig känsla i magen. Det är skillnad på att ha stressigt när det går dåligt, men att som vi hade det – stressigt när det går bra. Det är något helt annat.

Jag tänker tillbaka på när det var som värst och känner mig supernöjd med att samtliga steppade upp och jobbade på något så fruktansvärt bra!"

Det berättar Peter Drobni, molekylärbiolog, och en av dem som intensivt arbetat med att analysera de covidprover som kommit in till Östersunds sjukhus under året. Han fortsätter;

– Vi är 14 personer hos oss totalt, en ganska lagom grupp. Jag tänker tillbaka på när det var som värst och känner mig supernöjd med att samtliga steppade upp och jobbade på något så fruktansvärt bra!

– Personer som aldrig kört den här analysmetoden tidigare gjorde ett grymt bra jobb. Vi hade långa pass, och jag vet inte hur många kvällar och nätter som vi stod bredvid varandra och körde prover, samtidigt som jag kände att nu om någon gång gör vi enorm nytta. Vi är viktiga!

Korta svarstider

Peter Drobni berättar att covidanalyserna tagit över handen till förmån för ordinarie produktion, ökningen ligger på 27 procent av volymen som man gör på klinisk mikrobiologi.

– Det här har varit en häftig resa, för ett halvår sen var det två biomedicinska analytiker som körde analyserna och hade kompetens för att göra detta, men sedan fick ytterligare 8–10 lära sig. Vi jobbade från åtta på morgonen till klockan 23 på kvällen. Helt ofantliga pass, så det blev ju ohållbart att klara av detta enbart på två personer. Men de övriga klev in och lärde sig, konstaterar Peter Drobni.

Det är korta svarstider i Region Jämtland Härjedalen jämfört med övriga landet, särskilt på akuta prover vilka man kan leverera svar på dygnet runt. Man kan endast köra ett begränsat antal prover på en dag om det behövs, och det finns det inga andra labb i den här storleken som presterar.

– Här vill jag verkligen lyfta klinisk kemis fantastiska personal som gjorde detta möjligt, poängterar Peter Drobni.

Två personer står i en stor laboratorielokal.Förstora bilden

Peter Drobni, molekylärbiolog, och Kerstin Silfver, områdeschef för laboratoriemedicin, är stolta över sina kollegor och medarbetare på laboratoriet i Östersund som sedan pandemins start legat i framkant i analyserna av covid-19-prover. Foto: Sara Rönnberg

Fångade upp smittade snabbt

– I samband med den här arbetsförändringen fick vi omstrukturera vårt grundschema, från vardagar med hemgång klockan 17.30 över till både kvällar och extra helgbemanning, för att få allt att snurra. Just nu ligger vi på en något lägre produktion, men för ungefär en vecka sedan noterade vi en ökning av analyser igen.

Det berättar Kerstin Silver som är tillförordnad områdeschef för diagnostik och teknik, samt delområdeschef för laboratoriemedicin.

– Den andra veckan som vi körde proverna själva hanterade vi inte mindre än sex procent av alla landets prover, och då är vi ändå bara 1,3 procent av befolkningen. Vi körde runt 600 prover i veckan, medan andra labb hann med 40 till 50. Det kändes så bra för oss att veta att vi kunde hjälpa regionen genom att förse sjukvården med svaren. De kunde lasta proverna på oss och vi kunde verkligen hjälpa dom med det, säger Peter Drobni.

– Vi fångade till exempel upp 40 smittade personer under vecka 12, vilka smittskydd kunde börja smittspåra direkt. Andra regioner hade inte den hjälpen i början. Det här var ju precis efter att personer återvände från semester i Alperna och det hade även varit ett större evenemang i Åre, tänker Peter Drobni tillbaka.

En analysmaskinFörstora bilden

Den stora analysmaskinen har kapacitet att analysera nästan hundra prover åt gången. Foto: Sara Rönnberg

94 prover åt gången

I dagsläget har man kapacitet att göra en körning per dag i sin stora maskin, som totalt kan ta 94 covid-prover samtidigt. En körning tar ungefär 8 timmar, från att man stoppat in proverna i maskinen tills att den ger svar.

– Maskinen fungerar som en liten DNA-kopiator. Den kopierar upp eventuellt virus och är väldigt känslig för att kunna upptäcka även ytterst få virus i ett prov. Varje enskilt prov bedöms också manuellt för att ytterligare kvalitetssäkra provsvaren, säger Peter Drobni.

Innan dess ägnar personalen cirka 90 minuter till att förbereda proverna. De måste nämligen avdödas innan man får jobba med dem. Det innebär att provrören värmebehandlas i 80 grader i 40 minuter i en ugn varefter viruset avdödats och därmed inte längre är lika farligt för personalen att hantera.

Proverna för antikroppar hanteras i en helt annan maskin och går snabbare att få fram resultatet från. Det tar cirka 20 minuter att få svar och är med andra ord fråga om en helt annan analysmetod.

En person står framför en dator och håller provrör i handen.Förstora bilden

Alla covidprover som kommer in till labbet prioriteras, här jobbar Lise Skoglund med morgonens inkomna prover. Analyssvaren kan vara avgörande för hur patienter hanteras när de kommer in via akuten eller vid inläggningar. Foto: Sara Rönnberg

Vi har fått påminna varandra om att vi gör ett bra jobb och att vi är viktiga."

Analyssvaren helt avgörande

– Det har varit väldigt intensivt och mycket stress. Framför allt fram till mitten av sommaren, när det började tona ner sig en smula. Mellan varven har vi det hyffsat bra på jobbet, men det har varit och är fortfarande absolut stressigt. Nu börjar vi ju även fundera på och planera inför kommande influensasäsong och hur vi ska ta höjd inför den, säger Kerstin Silver och fortsätter:

– Vi är verkligen en viktig del i hela den här processen. Det har visat sig att analyssvaren för covid är nästan avgörande för hur man hanterar patienten när den kommer in via akuten eller vid inläggningar. Så visst har det varit trångt i inkommande provkorgen i perioder, och då blir vårt arbete mer intensivt. Vi har fått påminna varandra om att vi gör ett bra jobb och att vi är viktiga.

– När till exempel en maskin går sönder, vilket hände i förra veckan, då blir vi ganska snart ansatta kring att det inte är bra. Men vi försöker göra det vi kan efter rådande förutsättningar. Problemet när tekniken går ner är att det tar nästan en dag att felsöka.

En person arbetar med provrör med armarna inne i ett skyddsskåp. Förstora bilden

Ett akut covidprov hanteras av Lise Skoglund, biomedicinsk analytiker. Innan hon hanterar provet här har eventuellt virus avdödats i en ugn. Provet placeras i den lilla plastkassetten med blått lock som därefter sätts in i en särskild maskin som snabbanalyserar provet. Foto: Sara Rönnberg

Pionjärer för förbättrad metod

Under den här processens gång har man även hunnit byta och utveckla testmetoden. Bland annat tog man fram en för tiden lite kontroversiell egen testmetod där man hoppade över ett tidskrävande steg i analysen. Något som inledningsvis ifrågasattes av övriga Sverige men sedan visade sig fungera utmärkt.

Det som labbet i Östersund var pionjärer för då är nu allmänt vedertaget. Metodbytet eskalerade upp kapaciteten, vilket självklart varit positivt. Men man har inte nöjt sig utan kontinuerligt jobbat för att ytterligare effektivisera och förbättra metoden för provanalys och öka flödet. Inget har stått stilla när det gäller metodutvecklingen för covidproven, däremot har övrig metodutveckling fått stå tillbaka lite under den här perioden.

– De maskiner som används för analyser av covidproverna tog slut i hela världen i samma stund som världen insåg att den här pandemin var ett faktum. Vill man beställa den sortens system som labb i Östersund använder sig av idag så får man vänta i minst ett halvår på leverans, berättar Peter Drobni.

Flera hundra provrör förvarade på en vägghylla.Förstora bilden

Analyserade prover förvaras i laboratoriet i ungefär en vecka, utifall att de till exempel skulle behöva köras igen eller skickas vidare för analys. Därefter förbränns de som smittfarligt avfall. Foto: Sara Rönnberg

Kraftsamla inför en andra våg

– Vi funderar ju på hur det ska bli, men följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer när det gäller prioriteringar av prover och vilka som provtas inom regionen. Så det styrs väldigt mycket därifrån. Det är väldigt svårt att sia om hur det kommer att bli, men vi kan ju förvänta oss ett visst inflöde av influensaprover vilka hanteras på samma sätt som covidproverna. Alltså även på jourtid vilket tar tid och kraft att rodda tillsammans med covid. Under högsäsong körs runt 300 influensaprover i månaden, förklarar Kerstin Silver.

”Business as usual”

På den molekylära sidan av laboratoriet hanteras även analyser av bland annat influensa, vinterkräksjuka, mycoplasma, herpes och klamydia jämsides med covidproverna. Man har lyckats hålla sina svarstider bra även där, tack vare körningar på morgnar och helger. Provtagningsbussarna har varit en enorm avlastning för labb.

– Utan dom vet vi inte hur vi skulle ha klarat oss. Samtliga prover som tas där analyseras i Uppsala och inte här i stan, berättar Kerstin Silver.

Text: Lena Manneby Foto: Sara Rönnberg

Så går det till att analysera ett covidprov

  • Akuta prover kommer in direkt till labbets provinlämning. En biomedicinsk analytiker ställer det i en ugn i 60–80 grader i 40 minuter, för att avdöda viruset så att det ska gå att hantera säkert i provtagningsmaskinen senare.
  • Provröret sätts i en liten kassett och placeras i analysmaskinen, vilken ger ett svar efter ungefär en timma.
  • Prover som inte är akuta prioriteras utifrån varje patients uppgifter och sjukdomshistoria. Kan det vänta till nästa dag eller bör det analyseras i dag?
  • Den så kallade stora maskinen behöver tre timmar på sig för att ta fram virusets arvsmassa. Efter ytterligare tre timmar i maskinen har den detekterat virusets arvsmassa.
  • Totalt tar det åtta timmar för en icke akut analys.
  • Det fysiska provet lagras i en vecka utifall att det till exempel ska köras om eller skickas till Stockholm för vidare analys. Därefter förbränns provet som smittfarligt avfall.
7 av 8 gillar detta